10 seri de teatru independent, 10 recomandări

Pe 22 august, începe cea de-a noua ediție a festivalului de teatru UNDERCLOUD. În traducere liberă - zece seri de teatru independent, de pe la noi, dar și de peste hotare. Desigur că e de preferat să vedeți cât mai mult din festival, mai ales că majoritatea spectacolelor nu sunt din București. Dar, dacă timpul sau bugetul vă sunt limitate (un bilet costă 35 de lei și poate fi achiziționat de aici), iată câteva recomandări.

1. Nesomn - dans de Arcadie Rusu, o bucurie vizuală pe care abia aștept să o revăd. Tot la categoria dans/teatru, de notat și Aglaja (în regia lui Ștefan Lupu) - speactacol despre viața și opera Aglajei Veteranyi, scriitoare de origine română, care a crescut într-o familie de circari și s-a sinucis în Elveția. De ce fierbe copilul în mămăligă, roman scris de Aglaja (apărut la Polirom), continuă să fie o poveste preafrumos de tristă.

2. Fata din curcubeu - textul e al Liei Bugnar și m-a fermecat în interpretarea Taniei Popa, acum mulți ani, la FITS. Am auzit că Ilona Brezoianu e cel puțin minunată în versiunea asta. Ea e Ilona:

3. București. Instalație umană - e mai mult decât un spectacol despre București, care aspiră la titlul de Capitală Culturală în 2021; e despre noi și miciile noastre, urile, iubirile și alegerile care ne schimbă. Un interviu cu Ada Galeș, una dintre actrițele spectacolului, puteți citi aici.

4. Mălăieș în călcăieș - Creangă însuși ar fi zis că textul lui sună și mai bine odată picat în mâinile trupei ăsteia extraordinare, școlite la Iași. L-am văzut, am râs cu lacrimi, am scris despre el și o să vă zic de fiecare dată când se va juca prin oraș că nu trebuie ratat. Asta e o ocazie.

5. (P)rotagonista - un spectacol de Mariana Cămărășan și Amalia Iorgoiu. Cu Florina Gleznea - una dintre actrițele mele preferate. Nu poate fi rău, mai ales că se joacă în fiecare seară de la 23.03, iar intrarea este asigurată prin licitație. E-un experiment one to one, teatru din ăla, de la care pleci ca de la terapeut.

6. Istoria comunismului repovestită pentru bolnavii mintali - ocazie să vedem cum se face teatru peste Prut. Textul este al lui Matei Vișniec, actorii sunt în ultimul an la Cursul de Actorie de Teatru și Cinema din Chișinău.

7.Voix dans le noir - se pare că Matei Vișniec place în Europa și nu numai - în curând, veți putea citi aici un interviu despre textele sale, realizat cu Vasile Flutur și colegii săi din trupa Piper Theater din NY, care-au fost la București pentru șase ani de UNTEATRU. La UNDERCLOUD, Voci în întuneric se joacă cu marionete - de când nu ați mai fost la teatru de păpuși? Ei bine, Eric Deniaud ne dă șansa asta, sâmbătă, pe 27 august.

8. Lungs - despre Nicolae Constantin Tănase, regizorul spectacolului, numai de bine - e tânără speranță, desemnată de Premiile GOPO, și-a venit anul trecut cu un film de debut cum nu s-a mai făcut pe la noi - Lumea e a mea (de văzut neapărat, Ana-Maria Guran, actrița din rolul principal e hipnotizantă). Spectacolul e-o poveste de dragoste sub stresul lumii moderne, preapoluate.

9. Ce învârte omul drept - Platon și-un pic de Don Quijote, în interpretarea Nicoletei Lefter, a Mariei și a lui Mihai Balabaș, cu participarea Dariei Ghiu, a lui Mihai Barabancea și-a Pisicii Pătrate. Revelația că în ultimii 2000 de ani ne-au frământat aceleași întrebări.

10. Aleargă - fals jurnal de jogging - un text maraton, scris de Ana-Maria Sandu și alergat de Nicoleta Lefter, o oglindă pentru alergătorii de cursă lungă, cu viață modernă pe post de obstacol.

În plus - pentru actori în devenire sau iubitori de teatru, workshop-ul Shakespeare Stories, cu Marian Râlea, se anunță o delicatesă, la fel și discuția liberă cu Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național din Cluj-Napoca. 

Program complet UNDERCLOUD

Photo credits: Dani Ioniță (Nesomn) și Adi Bulboacă (Instalație umană)

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL