Trei filme de neratat la UrbanEye Film Festival 2018

Noiembrie este luna Festivalului de Film UrbanEye. Ajuns deja la a V-a ediție, acesta oferă filme ce au personaj principal orașul, dar se deosebesc prin tematică și factură, prin accente și viziuni abordate. Anul acesta festivalul are loc în perioada 7-11 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu și Teatrul Apollo 111. Programul noii ediții va cuprinde filme de actualitate, însoțite de dezbateri cu invitați speciali, dar și evenimente conexe, de la expoziții la tururi ghidate și ateliere pentru copii.

Outdoors (2017, Israel, regia Asaf Saban)

În deschiderea festivalului, miercuri, 7 noiembrie, la ora 19.00, Cinema Elvira Popescu, publicul este invitat la un film mereu actual, despre casă și acasă, despre fundamentul din noi și al relațiilor noastre. Filmul de ficțiune Outdoors îi are ca personaje pe Gili și Yaara care se hotărăsc să părăsească orașul și să o ia de la capăt, construind o casă în provincia Galileea. Însă în timp ce casa visurilor lor capătă contur, fundația relației lor se surpă tot mai mult. Nimic mai actual decât distanța dintre vis și realitate și efortul depus pentru apropierea acestor două noțiuni contradictorii și nu chiar.

Ultimele zile în Shibati (2017, Franța, regia Hendrick Dusollier)

Un al doilea film din prima zi a festivalului va putea fi urmărit la Teatrul Apolo 111, de la ora 20.00.  Last days in Shibati este un film documentar, despre reminiscențele unei lumi apuse în care toți visează la progresul invadator al secolului. Cele două personaje care trăiesc într-un cartier istoric din China pe cale de a fi transformat din punct de vedere arhitectural sunt o dovadă a faptului că sufletul nobil înfrumusețează obiectul privit și realitatea înconjurătoare, iar visul e uneori suficient pentru o viață împlinită. Regizorul Hendrick Dusollier transformă filmul într-un bilet de călătorie spre o altfel de lume.  

Aquarius (2016, Brazilia, Kleber Mendonça Filho)

La închidere, duminică, 11 noiembrie, de la ora 19.30, la Cinema Elvira Popescu, spectatorii sunt invitați să vadă filmul brazilian de ficțiune (2016) Aquarius. Acesta vorbește despre o luptă pentru păstrarea unei identități, despre puterea de a exista și a rezista schimbărilor, care nu sunt întotdeauna benefice. Regizorul Kleber Mendonça Filho ne face spectatorii a două lumi alimentate de principii și voință pe de o parte, bani și putere de cealaltă parte. Acestea se ciocnesc în fața noastră pentru a găsi răspunsuri, a contura profiluri și, mai ales, pentru a pune întrebări.    

Acestea, dar și multe alte filme care pun în discuție subiecte relevante pentru noi toți pot fi urmărite în acest an la festival. Spectatorii sunt invitați și așteptați pentru a se simți parte din lumea filmelor, pentru a se asocia, împrieteni sau a polemiza cu personajele care le sunt aduse în față.

Detalii despre programul festivalului, dar și filmele ce vor fi proiectate, se pot găsi pe pagina oficială a acestuia, urbaneye.ro, dar și pe pagina de facebook, UrbanEye Film Festival și a evenimentului UrbanEye Film Festival 2018. Așadar 7-11 noiembrie 2018, la Cinema Elvira Popescu și Teatrul Apolo 111, vor avea loc proiecții de film în care ne putem căuta pe noi înșine și chestiona spațiul în care locuim.

Un articol scris de: Natalia Țurcan

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL