Am contribuit la gustul intens al
mâncării, iar acum îl și inventăm.
Chefii celebri pun Staropramen în miezul creației lor, la propriu.
Berea noastră intră acum în pizza, în meniu și în istorie. Descoperă rețetele Prăjiturelei,
ale lui Tand și Petricean.
O napoletană și o pragheză intră într-un blat de pizza. E povestea cu care începe pizza Prăjiturelei, unde culoarea mierii se combină cu glaze-ul berii brune. Totul se întâmplă pe un pat al plăcerilor carnale făcut din prosciutto cotto și speck, presărat cu petale de bacon și semințe de pin.
Ingrediente pentru pizza de 4 persoane (26-27 cm diametru)
Pentru aluat:
150 g făină 000 + 50 g pentru modelat
40 g Staropramen Dark rece
60 g apă rece
4,5 g sare
0,5 g drojdie uscată
Pentru bacon & glaze:
100 ml Staropramen Dark
20 g zahăr brun
10 ml oțet balsamic
Pentru crunch / crocănțeală
20 g semințe de pin
30 g fistic fără coajă
20 g bacon
10 ml glaze
Pentru toppings:
100 g sos de roșii
80 g brânză fiori di latte sau mozzarella proaspătă
3 roșii uscate în ulei, feliate
3 felii bresaola feliată
2 felii prosciutto cotto
Crunch / crocănțeală
O mână de rucola
Într-un bol încăpător amestecăm apa cu berea, apoi dizolvăm sarea în
lichid.
Adăugăm 150 g făină și formăm o pastă.
Adăugăm drojdia
și o amestecăm cu pasta din făină, apă și bere.
Adăugăm apoi restul
de făină și frământăm timp de 10-15 minute, până când obținem un aluat
elastic.
Punem aluatul într-un vas cu capac sau într-un bol și îl
ungem cu ulei și, acoperit, îl dăm la frigider pentru 24 h.
După 24
h, scoatem aluatul de la frigider, formăm bile de 250 g și le punem
într-o cutie cu capac sau într-un vas încăpător, lăsăm la dospit la
temperatura camerei 18°-22° pentru 4 ore (dacă temperatura încăperii
este mai ridicată, scădem din timp).
Întindem aluatul și îi lăsăm de
jur împrejur o margine aerată de 1,5 - 2 cm, așa cum se face la pizza
napoletana.
Ungem blatul cu sos, adăugăm brânza, roșiile uscate și
coacem la cuptor, la temperatură mare.
Scoatem pizza, adăugăm cele
două feluri de carne, crocănțeala din semințe de pin, fistic și bacon
și, opțional, rucola.
Adăugăm glaze-ul din Staropramen Dark.
Glaze-ul
Fierbem 30-35 min Staropramen Dark împreună cu zahărul.
Împărțim în două siropul obținut.
O parte o amestecăm cu oțetul balsamic.
Cu o parte ungem baconul pe care îl coacem/ prăjim.
Crunch-ul
Prăjim/ coacem baconul uns cu glazură / glaze.
Tocăm semințele de pin și fisticul.
Amestecăm toate ingredientele.
Deși pare inocentă, ea nu va rămâne niciodată neatinsă. Pizza creată de Nicolai Tand primește sărutul berii fără alcool peste care se revarsă o ploaie de legume care deja au făcut spectacol împreună, pe scena unei tigăi bine-ncinse. Nevinovata aduce împreună vechi și noi staruri, într-un performance proaspăt cu morcov, vinete, ardei, usturoi și cimbrișor.
Ingrediente pentru pizza de 4 persoane (26 cm diametru)
Pentru aluat:
500 g făină 000
350 ml apă
5 g drojdie uscată
1 linguriță sare
1/2 linguriță zahăr
2 linguri ulei de măsline
Pentru sosul de bere:
50 ml de bere Staropramen 0.0%
12 g zahăr
20 g sos de roșii
2 căței usturoi pisați
1/4 lingură de oțet
Sare, piper după gust
Cimbru tăiat mărunt pentru aromă
Pentru ghiveci:
75 g ceapă,
20 g morcovi
75 g ardei verde
175 g roșii curățate de piele
100 g roșii decojite, la conservă
75 g dovlecel
1 legătură de pătrunjel
Sare și piper după gust
Aluatul:
Se pun într-un bol făina jumătate din cantitatea de apă și drojdia, apoi
se lasă 10 minute să se activeze drojdia. Se frământă 10 minute până
obținem un aluat gros care se lasă la crescut 30 de minute. Apoi se
adaugă restul de apă, sarea și ulei de masline și se frământă 5 minute,
după care se mai lasă la dospit 30 de minute. Se porționează și se
formează o bilă care se pune apoi la frigider, într-o tavă acoperită.
Aluatul se va scoate de la frigider cu o oră înainte să facem
pizza.
Întindem aluatul de pizza, punem peste puțină făină. Va avea cam 25-27
cm cand este bine intins si ar trebui sa aiba o grosime de 3-4 mm. Peste
acesta se adaugă ghiveciul ( circa 210-230 g) și se bagă la cuptorul
încins la 250℃, pentru 15 minute. La final punem dovlecelul prăjit pe
deasupra și sos din belșug.
Ghiveciul:
Morcovii și ceapa tăiate mărunt sunt trase la tigaie în ulei de măsline.
Peste acestea adăugam ardeii tăiați, roșiile tăiate, roșiile la
conservă, jumătate din dovlecel, sare, piper și legătura de pătrunjel
pentru gust. Se lasă la tigaie la foc mic până se face ghiveciul.
Jumătate din dovlecel se taie rondele și se prăjește separat, ca să îl
punem deasupra pe pizza.
Sosul
Fierbem toate ingredientele împreună, până obținem o reducție.
Cu patru soiuri de brânză din tot atâtea puncte cardinale, exploratorul Alex Petricean pune Staro Blondă pe harta secretă a ingredientelor de pizza. Navighează pe valuri de smântână bătută cu spumă de bere și picături de usturoi.
Ingrediente necesare pentru pizza de 4 persoane (26-27 diametru)
Pentru aluat:
125 g făină 000 de pizza,
1/4 pachețel de drojdie uscată
Un praf de zahăr
Un praf de sare
O linguriță ulei măsline extravirgin
50 ml apă caldă 40℃
50 ml bere blondă Staropramen
50 g făină pentru modelat
Pentru toppings:
60 g smântână 20% grăsime
1/2 cățel de usturoi
10 g bere blondă Staropramen
80 g cașcaval afumat ras pe răzătoarea mare
30 g brânză de burduf crumble
30 g telemea de capră proaspătă crumble
50 g caș fermentat ras pe răzătoarea mare
Aluatul:
Se amestecă toate ingredientele solide și se adaugă toate ingredientele
lichide. Se amestecă până la omogenizare.
Se lasă aluatul dospit cel puțin 24 h, după care se formează paline
folosind făină pentru modelat și se lasă alte 12 h la dospit în
frigider. (2-4grade C).
Toppings:
Smântâna se blendează cu berea blondă Staropramen și usturoiul. Palina
odată întinsă se unge cu amestecul de smântână, după care se presară
peste aluat brânzeturile în ordinea enumerată mai sus.