A plouat mult la Cluj în ultimele zile de festival, în care am ajuns și eu. Ceea ce n-a fost deloc rău, pentru că am ajuns la mai multe filme decât de obicei. Din cele douăsprezece aflate în competiție le-am văzut, se pare, pe cele mai importante.
Iată și un top 3 memorabil:
1. Câini, de Bogdan Mirică
M-am bucurat ca un copil de filmul lui Bogdan Mirică. E un film inteligent, foarte bine scris, iar imaginea are - spre deosebire de dramele teatrale care se întâmplă în bucatării cu faianță stil - o a treia dimensiune. Se întâmplă ceva tot timpul și în prim plan, și-n plan secund, și-n background. Bogdan Mirică povestea că a primit cel mai frumos compliment la Cannes, unde un jurnalist francez s-a uitat la el, după un interviu de aproape o oră, și i-a zis: "și, totuși, păreți un tip normal."
Bonusuri: Vlad Ivanov - da, da, cel care joacă în toate filmele românești - e bun rău aici. Iar Gheorghe Visu face un polițist local memorabil, un șerif a la Tommy Lee Jones.
2. Sparrows, 2015, Islanda, Danemarca, Croația, regia: Rúnar Rúnarsson
Un film despre adolescență și despre tandrețea plină de cruzime a acestei perioade, filmat pe fundalul unui țărm de mare mereu învăluită în lumina rece a Islandei. Da, am văzut zeci de filme pe această temă, multe excelente, dar Sparrows reușește să transmita multă emoție, mai ales în finalul copleșitor. A luat Premiul Special al Juriului la TIFF.
3. Fado, 2016, Germania, regia: Jonas Rothlaender
Un film despre patologia geloziei, a cărui poveste pendulează între râs și plâns, filmat pe fundalul unei Lisabone exotice. Regizorul/actor Jonas Rothlaender reușește să evite clișeele, impingând crizele de gelozie ale personajelor până în zona de umor absurd. Bonus: muzica!
De vrei să-ți faci și tu vocea auzită, te invităm să te Conectezi cu Facebook