Alba Iulia Music & Film Festival – filme, muzică și gastronomie

Între 8 și 10 septembrie 2017, singurul festival de film din Alba Iulia - Alba Iulia Music & Film Festival - ajunge la a cincea ediție. Anul acesta, evenimentul crește în amploare și complexitate și aduce, pe lângă filme noi, care altminteri sunt inaccesibile publicului din Alba Iulia, o combinație îmbietoare de concerte, reprezentații și dansuri stradale, activități speciale pentru copii și demonstrații de artă gastronomică.

Filme 

În cadrul festivalului de film de la Alba Iulia vor fi proiectate filme de artă premiate în ultimii ani prin festivalurile internaționale: (M)UCENICUL, filmul rusesc distins anul trecut la Cannes cu Premiul François Chalais; ALL THESE SLEEPLESS NIGHTS, o producție poloneză la limta dintre documenta și ficțiune care a câștigat premiul pentru regie la Festivalul de la Sundance; QUE DIOS NOS PERDONE, un policier spaniol recompensat cu premiul pentru cel mai bun scenariu la San Sebastian 2016 și cu premiul Goya pentru cel mai bun actor (Roberto Álamo).

 Vor fi și comedii cu mare succes de public la Alba Iulia: Perfetti sconosciuti (Complet străini), marele hit la box office-ul din Italia din 2016 sau LA PAZZA GIOIA, comedia franco-italiană care a câștigat premiul publicului la Festivalul de la Valladolid. Și filmul românesc e bine reprezentat în programul festivalului din Alba: Breaking News, regizat de Iulia Rugină, cu Andi Vasluianu, Aniversarea lui Dan Chișu, precum și documentarele Planeta Petrila de Andrei Dăscălescu și Ultimul căldărar, regizat de Cosmin Bumbuţ și Elena Stancu.

Anul acesta, filmele vor fi proiectate în cetatea Alba Carolina. Proiecții în aer liber vor avea loc în Piața Cetății, în Piața Vestică, dar și într-o „sufragerie urbană” care va fi amenajată chiar între zidurile fortificației în zilele de weekend.

FILM + FOOD

Primul eveniment din seria „Film+Food” organizat vreodată la Alba este prezentat de Staropramen. Sâmbătă, 9 septembrie, de la 20:30, Aleea Sf. Capistrano, e programată proiecția filmului Totul despre grătarul argentinian (regia: Gastón Duprat & Mariano Cohn). Plin de umor și de autoironie pur argentiniană, documentarul abordează celebrul asado- grătarul argentinian - din perspective multiple: socială, medicală, economică...chiar și arhitecturală. 

După film, unul dintre cei mai cunoscuți maeștri bucătari din România, celebrul „d’Artagnan” de la Masterchef, pe numele său real Alex Petricean, face o incursiune în lumea grătarului argentinian și oferă spectatorilor șansa degustării unora din preparatele prezentate pe marele ecran.  

Spectacole & concerte

Animație stradală

Alba Iulia Music & Film Festival se deschide vineri, 8 septembrie, cu un spectacol de teatru și animație stradală al celebrei trupe Compagnie des Quidams, din Franța. Figuri luminoase de patru metri înălțime, puse în mișcare de animatori, vor lumina Piața Cetății în cadrul coregrafiei unice a spectacolului Herbert’s dream.

Cine-concert Diallèle

Muzica și filmul se vor întâlni și anul acesta la Alba Iulia, într-un cine-concert spectaculos oferit de cei trei artiști francezi din trupa Diallèle. Muzica lor, special compusă pentru acest eveniment, va acompania proiecția filmului Omul care nu a râs niciodată, un montaj realizat din 4 cele mai bun producții ale faimosului actor și regizor american Buster Keaton. 

Cine-concertul, un omagiu adus lui Buster Keaton, se anunță a fi una din principalele atracții ale festivalului din Alba Iulia, după ce francezii de la Diallèle au fost răsplătiți cu aplauze la scenă deschisă anul acesta la TIFF, în urma unui acompaniament încântător compus pentru The General, capodopera aceluiași Buster Keaton din 1926.

 

 

Photo Credits: Alba Iulia Music and Film Festival

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL