TIFF 2016: O PERSPECTIVĂ PERSONALĂ

Cluj, la început de iunie. Când ploaie, când soare. Mai mult ploaie. Clujenii, orice i-ai întreba, îți răspund politicos: "No, n-aș vrea să vă încurc." Afișele cu TIFF-ul ascund complet micile postere electorale. Nu-ți uita umbrela în camera de hotel. Ia-ți un impermeabil la tine, e bine să-l ai. Pantalonii scurți vor rămâne uitați în bagaj.

Joi, 2 iunie

Cozi la bilete. Săli pline. Eternul refren care se-aude pe la terase: "La ce film te duci azi?” Filme exotice. Din Australia, Islanda, Columbia. La filmul islandez din competiție, Vrăbii, printre oftaturile spectatorilor care-și șterg câte-o lacrimă pe furis, răzbate și sforăitul unui bătran critic de film, celebru pentru dezinvoltura cu care doarme la proiecții. Party-ul HBO, unde toată lumea se așteaptă să fie (re)cunoscută. Bătălia pentru un taxi care să te ducă în sfârșit la somn. Soneria. Azi vine Sophia Loren la Cluj. TIFF-ul cu numărul 15 continuă.

Vineri, 3 iunie

Mă duc la Doamna T să mănânc ceva. Locul s-a mutat de pe Eroilor pe Napoca. Nimeni nu vrea să mă încurce cu un răspuns. Google Maps. Doamna T a rămas la fel de șarmantă ca acum 4 ani, când am venit ultima dată la TIFF. Îmi dă o ciocolată cu chilli, mentă și nuci, “exact ca-n filmul cu Juliette Binoche, îmi zice.” Spre seară, la proiecția Câinilor lui Bogdan Mirică, sala de la Cinema Florin Piersic e arhiplină, se aduc chiar și scaune de plastic pentru invitații de onoare. După film, se aplaudă copios. Aud tot felul de comparații, Bogdan Mirică e un fel de Tarantino românesc, Gheorghe Visu e un soi de Tommy Lee Jones...

Eu sunt fericit că am apucat să-l vad înainte să intre din septembrie în cinematografe. La party-ul de seară, vorbesc cu Levente Molnár, cel care apare în filmul maghiar de Oscar, Fiul lui Saul. E atât de calm și de relaxat… Începe să râdă când un domn în vârstă, fotograf, care înfulecă lângă el, îl întreabă dacă e actor.

Sâmbătă, 4 iunie

La Gala de Premiere, Câini câștigă Marele Trofeu TIFF, iar Vrăbii, filmul islandez care mi-a plăcut mie, ia Premiul Juriului. E una dintre puținele ediții la care favoriții mei au luat crema. La petrecerea de închidere a TIFF-ului vine toată lumea bună. Inclusiv pișcotarii de eveniment. Beau vin roșu și vorbesc cu băieții de la pază, care au mereu cele mai frumoase povești de culise. Niște invitați chercheliți sar în piscină. Băieții de la pază se duc să-i pescuiască.

La plecare, pe la 5 dimineața, doi domni în vârstă discutau sprijinind un perete: "Of, cum, nu vine și-n seara asta Sophia Loren? Păi n-a venit nici aseară, zice celălalt." Între timp, pe scenă, Cabral urlă în microfon în fața mulțimii dezlănțuite: "Eu zic Madă... Voi ziceți: Lina Ghenea!"

Duminică, 5 iunie

De dimineață, străzile Clujului sunt pline de agitația invitaților de la TIFF care pleacă: oameni cu cearcăne, târând după ei trollere burdușite cu hainele aruncate la întâmplare și grăbindu-se să prindă mașini, trenuri, avioane.

Clujenii zac moleșiți pe la terase. Apuc să mai beau o cafea la nisip la Doamna T, care îmi face cadou câteva boabe de cardamon: “Ne vedem la anu’, drum buuun!"

Photo credits cover: aarc.

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL