SIBIU, VEEENIM! (Partea I)

Vineri se deschide cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 – 19 iunie). Vă dați seama ce lucru extraordinar? De 23 de ani, la Sibiu, vara, străzile respiră pentru zece zile teatru! E minunat de-a dreptul și oricine a fost o dată își dorește să repete experiența. Așa că, dacă vă bate gândul, nu ezitați, dar să fiți pregătiți că veți mai vrea și în anii ce vin!

Dacă aveți temeri că nu puteți digera teatru pe bandă rulantă, nicio grijă – primul spectacol în sală începe pe la 16.00, iar până atunci puteți să vă clătiți ochii pe pietonală, unde se întâmplă defilări de fanfare și tot felul de trupe de teatru de exterior.

Așadar, câteva recomandări pe repede-nainte

(Dar fiți pe fază că mai trimit o depeșă înainte de finalul festivalului, doar-doar să ajungeți măcar în weekend!)

Omul-pernă

Eugen Gyement e un regizor foarte interesant, nu doar pentru că alege texte care te obligă la gândit și după ieșirea din sala de spectacol, dar mai ales pentru că le abordează într-un mod comico-cinic. Spectacolul acesta, montat la ACT, e frumos și trist deopotrivă, și are în distribuție patru tineri actori destul de mișto – Dan Rădulescu, Ionuț Grama, Cătălin Babliuc și Lucian Iftime. Altfel, textul e unul dintre cele mai frumoase care s-au scris vreodată-n liric.

Orb de mină 

V-am atenționat deja că o să mai auziți de Csaba Szekely, ei bine, unul dintre textele sale a fost montat și la Sibiu. Ăsta e și e de văzut, neapărat!

Lulu

Am puține prejudecăți pozitive, iar una dintre ele e că Ofelia Popii este o actriță extraordinară în orice rol. Silviu Purcărete revine la Sibiu cu acest spectacol, nu bag mâna în foc că nu e grandios, cum ne-a obișnuit stilul palilulian, dar probabil că uneori teatrul așa trebuie să fie. Apropo de grandios și faustuous (sic!), se mai joacă încă Faust, numai să vă pregătiți o bere-două-trei după, pentru că dă senzații tari.

Trei surori

O să vedeți mulți asiatici la Sibiu, asta pentru că, de zece ani, există un parteneriat între FITS și EU-Japan fest Japan Committee. Nu sunt doar voluntari, ci și spectacole. Nu știu cum interpretează actorii japonezi Cehov, dar spectacolul ăsta e, cu siguranță, o bună ocazie să aflăm.

Pisica verde

Absolut superb textul lui Elise Wilk, dramaturg care locuiește la Brașov, deci contemporan cu noi! Am văzut acum câțiva ani tot la FITS o altă montare și mi-a rămas pe suflet. Asta din festival e a lui Bobi Picop, cu trupa Luceafărul din Iași.

Căsătoria Mariei Braun 

Probabil highlight-ul festivalului, spectacolul lui Thomas Ostermeier, care a făcut în ultimii ani vâlvă și scandal cu montările lui deloc ortodoxe la piesele foarte clasice ale lui Shakespeare. Textul îi aparține regizorului german Rainer Werner Fassbinder, care de altfel a făcut și un film, despre care Truffaut a scris că „a distrus turnul de fildeș al cinefililor”. Desigur, spectacolul vine direct de la Berlin, iar eu teatru german nu am văzut pe săturate, așa că, de-abia aștept!

Bonus: Mersul Trenurilor

Expoziție foto Adi Bulboacă, în foaierul Teatrului GONG. Adi e un superom iubitor de teatru și de trenuri, care a decis în ianuarie să meargă prin țară, din gară-n gară. Am fost o norocoasă că m-a luat cu el, de unde și interviul ăsta. Spoiler alert: fotografiile vă vor da dor de ducă.

Mai multe, inclusiv casă online de bilete, găsiți aici.

Photo credits: FITS

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL