FITS este evenimentul la care vreau să ajung în fiecare an

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are 23 de ani și se desfășoară de câțiva ani exact în preajma zilei mele de naștere. În plus, coincidența face ca vârsta mea să fie aceeași cu cea a festivalului. Nu de puține ori mi-am sărbătorit ziua de naștere la Sibiu, pe durata FITS-ului. Anul acesta, însă, am ieșit din Sibiu, în drum spre București, chiar la câteva minute după miezul nopții, pe 13 iunie, când împlineam 23 de ani.

E-o simplă coincidență, dar una care mă apropie și mai mult de festival. Din 2011, nu ratez nicio ediție. Uneori, merg pentru mai multe zile, alteori doar pentru 2-3, însă întotdeauna cu o ambiție puternică de a-i surprinde cât mai bine în imagini atmosfera.

Forța și energia acestui festival

De fiecare dată m-am axat pe fotografierea spectacolelor de stradă, primele responsabile de vibe-ul care domină orașul pe durata celor zece zile. Cu ele intră în contact cei mai mulți spectatori-trecători și, de cele mai multe ori, sunt surprize plăcute pentru toată lumea. În fiecare an, am avut parte de o experiență memorabilă în stradă, fie că a fost vorba de o serenadă cântată de o fanfară din Europa, ori de sibieni care m-au primit în casele lor, ca să fotografiez de la înălțime anumite scene de pe pietonalele din centrul Sibiului. Căci aici am dat întotdeauna peste oameni calzi, deschiși și încântați de ce se întâmplă în orașul lor.

Grup de prietene urmărind festivalul de la fereastra larg deschisă a casei

Oameni la fel de voioși am găsit și printre străinii veniți la Sibiu pe durata festivalului, chiar în număr foarte mare. În fiecare an a fost așa, dar parcă niciodată nu am văzut atât de mulți ca acum, fie ei actori, regizori, producători, invitați, sau doar turiști. Numărul lor crește de la an la an, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. Bogdan, un tânăr din Sibiu, voluntar de festival de câțiva ani, spune că ăsta-i unul dintre cele mai importante efecte ale FITS-ului: faptul că aduce străinii aici și îi face să plece cu o impresie foarte bună despre ce se întâmplă în România.

Bogdan, voluntar loial de festival

Într-adevăr, titlul de Capitală Europeană a Culturii, FITS-ul, dar și toate celelalte lucruri care s-au întâmplat aici pe parcursul ultimilor ani, au făcut ca Sibiul să fie o destinație populară în rândul străinilor. Un cuplu venit din Franța îmi zicea că se aflau la finalul sejurului lor când au aflat de FITS și și-au prelungit, fără să stea pe gânduri, șederea cu câteva zile, doar ca să asiste la festival.

Cuplul de turiști francezi convinși de FITS

Bucuria asta mare se simte și în privirile celorlalți participanți: spectatori, actori, organizatori - cu toții par să fie dispuși să ofere cât mai mult ca evenimentul să iasă brici. Și eu m-am bucurat de fiecare dată, de exemplu, când am văzut un public „extrovertit”, dacă ăsta-i cuvântul potrivit, care intră cu mult curaj în jocul actorilor, făcând deliciul celorlalți spectatori.

Interacțiunea spectatorilor cu actorii face parte din farmecul festivalului, iar atmosfera și energia de pe pietonalele unde au loc spectacolele stradale e imposibil de reprodus în cuvinte.

Spectacolul ăsta ne-a ținut pe toți cu sufletul la gură

Vreau să vă mărturisesc că, din tot ce am văzut anul acesta, francezii de la Cie Fai - Făuritorii de vise - au avut cel mai puternic efect asupra mea. Și nu cred că sunt singurul care spune asta. Cu mai multe evoluții stradale programate și un spectacol în Piața Mare, francezii au înaintat cu greu pe pietonală la fiecare reprezentație. Motivul? Numărul extrem de mare de spectatori adunați să-i vadă - mii!
Iar eu, vă zic sincer, m-am apropiat mult de ei, așa cum puteți vedea și în imagini.

Cie Fai - Făuritorii de vise

Alte minunății de stradă

Circ pe ritmuri de samba

Frumoase și talentate

Sârbă ca-n Belgia

Și performance-uri la înălțime

Vă invit mai departe să privim imaginile surprinse în timpul show-urilor din Piața Mare. A fost mult suspans în aer și o „joacă la limită” cu focul.

Zbor prin timp

Între două lumi

Vă las, dar nu așa oricum

Sper că pozele din acest articol v-au făcut „poftă” de FITS. Și dacă totuși nu reușiți să ajungeți anul ăsta, e musai să vă faceți timp să luați parte la una dintre edițiile viitoare, inclusiv la spectacolele de interior, la care biletele sunt, de regula, sold-out cu mult timp înainte.

Și, ca să vedeți cât îs de frumoși și de expresivi cei care ajung la FITS – oricum tind să cred că festivalul are un super efect (pozitiv, desigur) asupra oamenilor – vă invit să parcurgeți și fotoreportajul Faces of FITS (I) și Faces of FITS (II). Recunosc că mi-ar fi plăcut să pot sta la Sibiu pe toată durata festivalului (10-19 iunie), tocmai ca să fotografiez cât mai mulți oameni. Pentru anul viitor mi-am propus, însă, să realizez peste 100 de astfel de portrete. Și-am să și reușesc! :-)

„Transmisiunea” mea de la FITS-ul din acest an se încheie aici. Vă mulțumesc pentru atenție!

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL