3 spectacole de teatru pentru sărbători în București

Cînd rămâi de sărbători în București e o mare plăcere să-ntâlnești lascivitatea unui oraș gol. Bucureștiul o dezvăluie doar așa, rar, cît să-l privești cu alți ochi și să te bucuri de lucirea umedă a marilor bulevarde și de străzile vechi fără mașini și oameni.

Unul dintre ritualurile care-mi plac dacă se întâmplă să fiu aici de sărbători e mersul la teatru. Îl recomand și dacă vă aflați în alte orașe. E o senzație aparte să intri din frigul, semi-întunericul și liniștea de afară în căldura și lumina unei săli cu actori și energie necenzurată. Sporește intimitatea ca într-un cocon cu trăirile tale, de iarnă. 

Iată trei recomandări de spectacole și-un bonus pentru zilele de sărbătoare în București. Și în cele de imediat de după. 

Actorul Richard Bovnoczki în La Țigănci 

1. La Țigănci, adaptare după Mircea Eliade  

23 decembrie, ora 19.00, unteatru

Pentru că este despre visare, e Eliade și un text românesc clasic și timeless adaptat de regizorii Andrei și Andreea Grosu. Actorul Richard Bovnoczki e mereu o încântare. Iar spațiul de la unteatru e ideal pentru montările minimaliste, unde expresivitatea e în prim-plan. 

                                                              Ion Caramitru, Istvan Teglas și Crina Semnciuc în Furtuna 

2. Furtuna, de William Shakespeare

28 decembrie, ora 19.30, Teatrul Național

Nimic mai potrivit pentru o seară de iarnă decât un basm shakespearian unde întrepătrunderea de lumi, de realitate și de visare poartă spectactorul într-un univers cu adevărat spectaculos. Regizorul bulgar Alexander Morfov face din Furtuna lui Shakespeare o experiență grandioasă,  senzorială sută la sută, impresionantă, acoperind întreaga scenă în tablouri vizuale. Veți vedea dans, veți asculta muzică, veți avea parte de lumini, de pânze și de văluri și de-o experiență reală de acaparare.

Toate astea, cu acutalitate extraordinară revelată din text și cu actori care-și fac rolurile unul și unul. Este spectacolul în care aproape nu-l veți recunoaște pe Mihai Călin, și pentru care actorul a primit un premiu UNITER. Mihai Călin interpretează rolul lui Caliban, un rol pentru care se transformă complet, inclusiv fizic – e machiat, îmbrăcat în zdrenţe, merge aplecat, dar şi un rol stratificat, în care amestecă impulsurile animalice cu sensibilitatea umană. 

Ana Ularu și Istvan Teglas 

3. În parc, de Radu Iacoban 

30 decembrie, ora 19, Godot Café Teatru

Un spectacol scris și regizat de Radu Iacoban, cunoscut publicului larg și ca actor de generație tânără. O revelație, o poveste de iubire universală, cu mult umor, în patru acte, patru cupluri și patru epoci diferite. Subtil și profund, spectacolul provoacă imaginația  și trece și prin iubirea lui Eminescu, a Regelui Ferdinand, a unui criminal în serie și a Miței Biciclista –  de ce nu, în fond? –  pentru a ajunge la iubirea unui cuplu anonym, în zilele noastre. O să vă întâlniți cu unii dintre cei mai talentați actori ai momentului:  Ana Ularu –  cot la cot pe tot globul cu mari actori, și, de curând, distribuită în celebrul serialul Emerald City – și sensibilul Istvan Teglas. Un detaliu șarmant: scenografia spectacolului este semnată de mama Anei Ularu, Mihaela Ularu.  

Bonus: Pe 8 ianuarie puteți să aveți parte și de o experiență a teatrului din interior. Pe scenă, în lifturile gigantice de decor, deasupra reflectoarelor, în osatura metalică rezervată mașiniștilor,  prin coridoare, terase și unghere, turul ghidat al Teatrului Național oferă timp de 45 de minute o experiență și delicioasă, și educativă, de culise. 

 

Credite pentru fotografii, în ordinea publicării:  cover - tnb.ro, unteatru.ro, Florin Ghioca pentru tnb.ro și Oana Monica Nae photography

Pe Ana-Maria Onisei o puteți citi cu mai multe recomandări și pe blogul personal, www.anamariaonisei.ro - Stories with a View.

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL