Unteatru, micro-festival cu 7 ani de-acasă.

Trăiesc un deja-vu. În Sfinților 44 se întâmplă ceva. E acel ceva anual și sărbătoresc. (Cum? A și trecut un an de la  zilele unteatru?) Repede un duș rece și (ne) revenim în concret: e a doua ediție a micro-festivalului de teatru, concerte, fotografie sau arte vizuale și “de prietenie”, zic chiar gazdele. Și nu zic rău deloc - senzația de intimitate pe care publicul o are de când intră, senzația de apartenență la acest spațiu, pe care artiștii o dezvoltă, și senzația organizatorilor că au în vizită niște vechi cunoștințe, laolaltă, creionează o comunitate unită, dar nu și ermetică. 

Știu, e puțin târziu - a început deja de două zile. Dacă nu ai ajuns în aceste două zile, fie nu ți-ai planificat din timp, fie nu ai mai prins bilete la concertele Fără Zahăr și Jurjack. Recunosc și mă mustrez și pe mine însămi pentru faptul că am ratat premiera lui Gigi Căciuleanu - “Eine Kleine Nachtmusik” – teatru coregrafic pe muzică de Mozart. Cred însă că mai prindem expoziția foto a lui Adi Bulboacă (“7 ani de Unteatru”) vernisată ieri în Sala bar. 

Nu-i nimic, mai facem un duș rece și ne facem cuminți programul pentru weekend-ul tocmai demarat. Vestea bună e că mai sunt bilete pentru cea mai mare parte a evenimentelor de azi (vineri), sâmbătă și duminică,  și, dacă nici așa nu merge, iaca la ce avem acces direct și / sau necostisitor

Vineri (20 iulie) - imediat după concertul Partizan Acustic, începe All night film - o serie lungă de proiecții speciale adunate de la  Bucharest Film Awards, Best Film Awards și Transylvania Cinema Awards - am zis cu acces gratuit?!

Sâmbătă (21 iulie) - de la ora 16.00 - ai “7 piese de teatru povestite si cântate de Alex Ștefănescu”. Un ghid teatral profan și gratuit, cu ilustrații, povestit și cântat de “omul casei” și a sa chitară, la pachet cu mult umor.  

Duminică (22 iulie) - copii și însoțitorii au acces necondiționat la “Dimineața cu povești – povești interactive cu actorii unteatru” (sala bar) – de la 11.00. 

Așa. Acum, cu relaxarea omului care și-a asigurat cel puțin o cale către experiența Unteatru, putem să ne-așezăm liniștiți ochii și mouse-ul pe linkurile care duc către accesul la hard-core-ul evenimentului. 

Vineri (21 iulie)

TEATRU

PREMIERĂ – „Îngrijitorul” de Harold Pinter – regia Radu Iacoban.  Sunt două reprezentații - de la 18.00 sau de la 20.30. Bilete aici !Nerecomandat persoanelor sub 14 ani.

Lumea imaginată de Pinter în “Îngrijitorul” este sumbră, dar în mod paradoxal, personajele sale respiră pe alocuri un aer tare tembel care te îmbie să citești piesa ca pe o comedie. Un om îl scapă pe alt om de o bătaie zdravană și, într-un act de mărinimie, îl invită la el acasă. Dar, conform zicalei, “Îi dai un deget și îți ia toată mâna”, cel slab și neajutorat, crește rapid în rang și nu se mai lasă dat afară din noul spațiu. Speranța e înlocuită de nostalgie, iar umanitatea, prezentă în doze mici, încearcă cu greu să se recompună prin reacțiile mecanice ale celor trei personaje. Trecutul doare, prezentul alimentează frica, iar viitorul pare imposibil. Și, cu toate astea, atât nevoia, cât și grija față de celalalt, există.

MUZICĂ

22.00 - PARTIZAN Acustic. Bilete aici. (!mai puțin de 20 bilete) 

Sâmbăta (22 iulie) 

TEATRU

PREMIERĂ - „Hansel si Gretel” – regia Ioana Petre (prima productie pentru copii a Teatrului UNTEATRU) !Spectacol recomandat copiilor +3 ani. Ora 10.00. Bilete aici

Hänsel este supărat că părinții nu vin la timp așa cum au promis, așa că Gretel trebuie să inventeze noi jocuri pentru a-l ține ocupat. Când părinții sosesc, Gretel se supără la rândul ei pentru că părinții nu au timp și interes să îi asculte așa că cei doi se hotărăsc să plece de-acasă. Drumul este plin de peripeții iar pădurea este un loc foarte periculos pentru doi copii năzdrăvani. Unteatru crează spectacole pentru întreaga familie, dorind să aibă printre spectatori și pe cei mai mici. Începem cu acest prim spectacol o serie de întâlniri cu spectatori care pășesc poate pentru prima dată în sala de teatru. Tocmai de aceea pregătim cu mare grijă incursiuni în universul celor mai cunoscute și îndrăgite povești.

„Lumea Dinăuntru” de John Elsom – regia Catinca Drăgănescu. Ora 12.00. Bilete aici

În urmă cu trei ani am terminat de scris o serie de 10 povestiri despre experiențele stranii și iraționale care ne transformă viața. Le-am oferit actriței Valentina Zaharia, cu speranța că-i vor plăcea și că va dori să facă din ele un spectacol lectură în limba română și engleză.

Ea a ales să lucreze cu dramaturga și regizoarea Catinca Drăgănescu, pentru a transforma într-un spectacol unitar, spre uimirea și încântarea mea, două dintre povestiri: War Effort și Worship. Dar acestea erau două povești foarte diferite, una despre viața unui băiețel în vreme de război și cea de-a doua despre un bărbat paralizat pe patul de spital. Primul personaj era optimist pe când cel de-al doilea plin de amărăciune și deziluzionat.

Valentina și Catinca au înțeles că acestea sunt stări de spirit prin care trecem cu toții, indiferent de vârsta, circumstanțele de viață și sex. În versiunea lor copilul, acum fetiță, se desprinde ca o amintire din corpul imobil al femeii bolnave. Spectacolul Lumea dinăuntru/ World Within de la Teatrul UNTEATRU este magic, iar interpretarea adaugă o nouă dimensiune operei originale. L-am urmărit într-o stare de transă, profund mișcat și mândru că artiști atât de talentați au răspuns invitației mele. Aștept cu nerăbdare să revăd spectacolul și în limba engleză, la Londra și Edinburgh“ – John Elsom.

„Hughie” de Eugene O’Neill – regia Alexa Visarion. Ora 14.30. Bilete aici

La 50 de ani de carieră, Alexa Visarion își face debutul în teatrul independent din România cu un text montat în premieră în țara noastră.

Auăleu – „Dragă Elena” (spectacol invitat) - două reprezentații, de la 17.30 și 20.00. Bilete aici

Este un spectacol cu: minciuni, nedreptăţi, lacrimi, zâmbete false, râsete, alcool, nebunie, dragoste, viol, tineri, vise, ameninţări, subterfugii, implorări, răutăţi, urlete, reproşuri, acuzaţii, scuze, speranţe, amintiri, calomnii, romanţe, opinii, mărturii, colegialităţi, trădări, supărări, îmbufnări, furie, mofturi, glume, dans, suspiciuni, tânguieli, dulcegării, copilării, jocuri, ameţeli, dureri, pasiune, moralitate, acuze, smerenie, blasfemie, sinucideri, foc, flori moarte, vălău, bale, sudoare sau transpiraţie, zorzoane, şoapte, suspine, recompense, comisii, discriminări, cinste, statul drept şi cinstit, convingeri, bufonerii, cretinism, şantaj, coşmar, conştiinţă, măritiş, percheziţii, demisii, pariuri, salvare, instigări, catrafuse, hârtii, ciocolată, sfânta scriptură şi alte substantive care put a viaţă.

MUZICĂ

 22.00Byron (Sala Bar). Bilete aici. 

Ziceam ceva de deja-vu. De-aici mi se trăgea: 

Duminica (23 iulie)

MUZICĂ

 17.00 - Concert Maria Răducanu și Maxim Belciug. Bilete aici 

 

TEATRU

Auăleu – „Mens sana in corporatist sano” – (spectacol invitat). Două reprezentații - 14.30 și 19.00. Bilete aici 

Cât de sănătos mental trebuie să se poată păstra un om astăzi pentru a putea rămâne uman?

Dacă tot ai ajuns până la finalul articolului și, deci, al micro-festivalului, mai am câte ceva să-ți spun. Dacă îți iei 5 colegi, tu intri “mocca” la unele spectacole. Dacă ești însoțitor de copil, tu ai acces “din partea casei” - practic, copilul îți face cinste :). Iar duminică seara, Auăleu gătește pentru noii lor prieteni - artiști, public și însoțitori.

Dacă ajungi înainte, îmi ții și mie un loc, te rog?

 

 

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL