Ediţia cu numărul 23 a Târgului Internaţional Gaudeamus a adus în pavilionul central de la Romexpo un număr record de 125.000 de oameni interesaţi de lectură. Dintre cele 850 de evenimente anunţate pentru anul acesta, doar 11 au fost dedicate teatrului. Sau cărţilor care au o tangenţă cu teatrul. Aşa că, pe cele mai interesante putem să le trecem în agendă.
Prima carte pe care am remarcat-o este cea a actorului Valentin Uritescu, „Bântuit de vieţile altora”, apărută la editura Ars Docenti. Aflat la a treia carte de memorii, actorul care s-a retras în ultima perioadă din viaţa publică pare să se simtă mai bine în postura de scriitor.
Editura Curtea Veche Publishing a fost prolifică anul acesta în privinţa lansărilor teatrale: „Fluturele gladiator. Teatru, queer & feminist pe scena românească”, de Cristina Modreanu şi Dan Perjovschi, precum şi “A doua zi după moartea cailor. Teatru”, de Diana Turconi, sunt cele două titluri propuse de editura care l-a publicat anul trecut pe preşedintele Klaus Iohannis.
“Istoria Teatrului Evreiesc” a lui Teşu Solomovici, scoasă la editura proprie, descrie, aşa cum o arată şi titlul, istoria teatrului idiş în România. Cartea reuneşte principalele momente prin care teatrul început de Avram Goldfaden, a pornit din Iaşi şi a devenit un fenomen mondial.
Editura Tracus Arte este campioana ediţiei 23 Gaudeamus la capitolul carte de teatru. În anul Shakespeare, editura a tipărit în condiţii grafice deosebite “Opere vol. I-XI”, ediţie coordonată şi îngrijită de George Volceanov. “Trei piese cu mistere” a lui Horia Gârbea (care este şi traducător în seria dedicată marelui Will) şi “Patru comedii cu aniversări” a Luciei Verona sunt alte două lansări ale editurii la Gaudeamus. Nu în ultimul rând, “Teatru maghiar contemporan. Soldaţii”, un volum semnat Tibor Zalán completează lista destul de generoasă dedicată teatrului.
Actriţa Olga Delia Mateescu a lansat un nou volum din Colecţia Teatru, care se intitulează… “Teatru”, la editura Tritonic. Ea a fost premiată, ca dramaturg, de UNITER, în 1997, pentru piesa “Capricii”, fiind nominalizată un an mai târziu pentru “Grenada”. De asemenea, a fost premiată de Uniunea Scriitorilor, pentru volumul “Ferma de struţi” (2003).
Iar dacă paşii v-au purtat prin Romexpo la această ediţie a Târgului Gaudeamus, v-aţi plimbat pe lângă standuri unde actori precum Emilia Popescu, Magda Catone, Alexandrina Halic, Eugen Cristea, George Mihăiţă sau Oana Pellea cumpărau cărţi sau citeau publicului cu talent, în bruiajul şi în hărmălaia miilor de voci.
Photo credits: gaudeamus.ro
De vrei să-ți faci și tu vocea auzită, te invităm să te Conectezi cu Facebook