Secrete despre Jazz in the Park 2017

Dacă anul trecut v-am făcut părtași la unghiuri mai puțin văzute ale festivalului Jazz in the Park, dintr-o perspectivă post-factum, anul ăsta o luăm mai din timp. În bună tradiție de 5 ani încoace, Parcului Central din Cluj i se dă destinația jazz-istică timp de o săptămână văratică - asta știm (26 iunie-2 iulie a.c.). Știm deja și câțiva dintre head-lineri: Dhafer Youssef, Susana Baca, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Viva Vox Choir. Componenta de concurs pentru debutanți și artiști doritori e iarăși o cunoscută a ecuației noastre - până pe 17 mai e deschisă calea pentru înscriere. Pe lângă premii în valoare de 5000 de euro, câștigătorul va deschide ediția de la anul, așa cum C.A.L.I. Quartet (câștigătorii din 2016 despre care am scris aici) o deschid pe cea de anul ăsta, pe scena mare. 

Primii pași ai descălecării mele în Parcul Central din Cluj m-au dus către clădirea frumos renovată, întreținută și dotată a Casinoului. Acolo era comandamentul - sediul organizatorilor și al celor câteva zeci de voluntari. Culmea - nimeni nu urla, nu răcnea, nu era agitat, nu era stresat și nici măcar obosit după primele 4 zile de festival - toată lumea zâmbea și se bucura de nou-veniți, fie ei colaboratori, artiști sau simpli curioși.” - așa aveam să fi cunoscut mare parte din echipa implementatoare. Pe Alin Vaida, unul dintre inițiatorii conceptului pe tărâm românesc, l-am bombardat atunci cu întrebări, curiozități și alte necesități specifice, iar el, răbdător și extrem de implicat în fiecare bucățică a rețetei, îmi răspundea pe rând și detaliat, printre indicații servite colaboratorilor prin stația de comunicare. Tot atunci ne-am luat angajament reciproc ca peste un an să reluăm discuțiile cu pricina. Zis și făcut! L-am rugat încă de pe-acum să ne zică și nouă lucruri mai puțin știute despre ediția de anul acesta. 

“O scenă din Parcul Central va fi dedicată jazz-ului electronic.” 

Delia: Pentru început, cu excepția line-up-ului, ce e inedit la Jazz in the Park 2017?

Alin: 2017 e un an special pentru noi pentru că bifăm 5 ediții de festival. Iar în acest timp festivalul a crescut de 10 ori. După ce trecem însă de amintirile frumoase și nostagice, putem raporta 7 zile de festival și faptul că la ediția aceasta am unificat toate ideile și conceptele de evenimente avute de-a lungul timpului.

Așadar, anul acesta vom avea: 3 zile în Parcul Central, cu 3 scene active, 3 zile pe plaja de pe Malul Someșului unde are loc concursul nostru de Jazz, 3 concerte pe bilete, 3 petreceri și vom activa pe toată durata festivalului 4 colțuri de stradă din centrul vechi, unde vom promova arta stradală. Începem să folosim tot mai mult întreg orașul.

Vom mai avea și o zonă „socială”, și anume o zi din festival va fi dedicată unui proiect de integrare în comunitate a unei categorii defavorizate. Dar mai multe nu pot zice acum ☺. La nivel muzical, încercăm în fiecare an să facem un line-up tot mai bun, tot mai calitativ și mai variat. Încă suntem în faza de dezvoltare de audiență, dar recunosc cu mare bucurie că avem tot mai mulți urmăritori. Nu în ultimul rând, pentru că Clujul s-a definit de-a lungul timpului ca un oraș al muzicii electronice, avându-i pe prietenii de la EC și Untold, ne-am gândit să intrăm și noi în acest joc. Așadar, o scenă din Parcul Central va fi dedicată jazz-ului electronic.

În rest, păstrăm tot ce am făcut bine anii trecuți: dezvoltăm și mai mult Concursul Internațional Jazz in the Park, vom avea o cauză nouă pentru Fondul Jazz in the Park și dezvoltăm tot mai mult o secțiune importantă pe bilete, la care vom aduce unele dintre cele mai mari nume ale jazz-ului mondial.

Aproximativ 100 de artiști

Delia: Ne mai putem aștepta la noi anunțuri cu privire la artiștii invitați?

Alin: Vai de mine! Am anunțat abia un sfert din line-up. Dacă numărăm trupele din concurs și toate spectacolele stradale, vom ajunge la aproximativ 100 de artiști. Vom anunța multe în perioada următoare.

Delia: Români? Ce proiecte românești ascultăm anul ăsta?

Alin: Avem destul de multe proiecte românești foarte bune. C.A.L.I Quartet deschid festivalul din postura de câștigători ai concursului de anul trecut. Jazzybit și Sebastian Spanache Trio sunt două trupe în care noi credem foarte mult și care vor face multe pentru imaginea jazz-ului românesc. De aceea, îi chemăm de câte ori putem. Desigur, am „șocat” publicul când am anunțat Coma Acustic. De parcă nu s-au obișnuit oamenii că noi facem cele mai inedite combinații! :)

Pe lângă cei anunțați deja, mai avem câteva proiecte românești bune în care credem. Ca să dau ceva din casă, anul acesta se împlinesc 35 de ani de la înființarea celui mai vechi (probabil) big band din România. A fost fondat la Cluj și ne-am gândit să-i dăm un loc de cinste în festival.

Delia: Mai există “biletul neobligatoriu”? Ce cauze intenționați să susțineți anul acesta prin Fondul Jazz in the Park?

Alin: Conceptul de bilet neobligatoriu este fundamental în modul de lucru al Fapte (Fapte ne numim noi, ca agenție) și în filosofia festivalului. Este ceva la care nu vrem să renunțăm niciodată. Fiindcă prin el arătăm întregii comunități ce multe putem face dacă suntem uniți. Anul acesta, proiectele pe care le vom finanța au un caracter social. Se leagă mult de „zona socială” în care vom avea o scenă. Farmecul Fondului Jazz in the Park este că în fiecare an poate susține altceva, ce e urgent și important în acel moment.

Desigur, e important de menționat că anul trecut am finanțat 3 proiecte culturale: o instalație pe un braț al Someșului, reinventarea jocului Măscărici și un album muzical compus din sunetele parcului. Toate vor fi inaugurate în curând, în luna mai, în plus vor fi prezentate și în cadrul festivalului. Vrem să le și arătăm oamenilor ce facem cu banii pe care i-au donat în Fondul Jazz in the Park.

Delia: Pentru cele 3 concerte de la Opera Maghiară (Dhafer Youssef, Susana Baca, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra) mai păstrați bilete care să poată fi cumpărate la fața locului? Sau ne putem aștepta la sold-out înainte de începerea festivalului?

Alin: Eu sper să nu mai avem bilete la intrare ☺. Biletele se vând destul de bine și încă nu a început boom-ul de promovare. Sunt artiști buni, artiști care nu au mai fost în Cluj și care merită văzuți. De asemenea, tot de dragul dezvoltării de audiență, ne străduim să păstrăm prețurile cât se poate de accesibile. Eu zic că vor fi sold-out.

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra concertează luni, 26 iunie, ora 20.00,  la Opera Maghiară

Delia: Pentru ne-clujeni, ce ponturi ai să le dai cu privire la perioada de festival? Unde să stea, cu ce pot să-și ocupe timpul până la concerte?

Alin: Clujul e un oraș foarte primitor. Există foarte multe spații de cazare, pentru toate buzunarele. E bine conectat și poți ajunge foarte ușor și ieftin. Există toate argumentele să vii în oraș, mai ales în perioada în care e festivalul. Orașul în sine e perfect pentru cei care vor să fie mereu în priză. Tot timpul se întâmplă ceva! Avem localuri frumoase, iar promenada prin oraș te încarcă mereu cu energie. Desigur, rămân împrejurimile orașului; la 50 de km în orice direcție găsești lacuri, saline, castele. Toate sunt frumoase.

În săptămâna festivalului, oriunde vei merge, vei da de noi: în centru, pe malul Someșului, în Parcul Central sau pe străzile din oraș, unde vom organiza performance-uri stradale în 6 zile din 7. Îți facem programul pe întreaga zi și în orice loc din oraș. Suntem prin parcuri, suntem în centru, suntem în locațiile neobișnuite. Iar legat de weekendul din Parcul Central, aici îți poți petrece întreaga zi fără probleme. Pe lângă muzică, avem multe activități: spații de gaming, filme, teste de biciclete, zone de relaxare cu hamace, beanbag-uri și pături, zone cu jocuri pentru copii, expoziții. Avem bere bună și mâncare variată și zone de relaxare cât vezi cu ochii. Nu văd de ce ai mai pleca de aici.

“Cel mai frumos lucru e că festivalul e pentru oricine: e și pentru petrecăreți, dar și pentru copii sau familii. Oricine își găsește locul la Jazz in the Park.”

Delia: Anii trecuți ați estimat un număr de 50000 de participanți - odată cu noile locuri incluse în harta festivalului, ce așteptări aveți?

Alin: Anul acesta ne așteptăm la aproximativ 70.000 de vizitatori, dacă e să numărăm toate locațiile. Credem că numărul este cât se poate de realist, căci ne dezvoltăm mult în acest an și creștem din multe puncte de vedere: ca locuri de desfășurare, număr de artiști, scene, dar și ca implicare în comunitate.

“Performance-uri stradale în 6 zile din 7”

Delia: Știm deja că sunteți sprijiniți și susținuți de comunitatea locală. Este Clujul mai deschis pentru acest gen muzical sau crezi că odată creată o astfel de oportunitate publicului i se “deschide apetitul”?

Alin: Contează mult că în Cluj publicul e foarte deschis la lucruri noi. Dar în promovarea Jazz-ului, cred că și organizatorii de evenimente au un cuvânt greu de spus. Și aici nu vorbesc doar de noi. Mă refer la toți cei din țară care se zbat și câteodată chiar sacrifică multe pentru a rămâne fideli muzicii și a dezvolta cele mai bune proiecte. Practic, aproape nimeni nu difuzează și nu promovează muzica pe care o aducem noi. O poți găsi doar dacă o cauți pe net sau dacă vii să o asculți live la evenimente. Nu e destul. Vai, ce n-aș da să am măcar o oră pe săptămână o emisiune la un radio, orice radio, să fac și eu un playlist!

Delia: Și tot despre susținere, ați reușit să mobilizați un număr impresionant de voluntari în fiecare an. Apelul la voluntariat e deschis pentru oricine sau se adresează în primul rând clujenilor?

Alin: Primim pe oricine, da. În general, aplică mulți tineri care vor să deprindă arta organizării de evenimente. De asemenea, avem și mulți oameni care sunt fani mari ai festivalului și vor să-și aducă și ei contribuția. Sigur, cei mai mulți sunt din Cluj. Dar pentru cei ce nu sunt, încercăm să-i ajutăm să stea în oraș pe perioada festivalului și să aibă tot ce le trebuie. Și am primit multe astfel de solicitări. Apelul de înscriere ca voluntar e deschis până în 7 mai: www.jazzinthepark.ro/voluntari/

Delia: Pe final - care e motto-ul vostru, ca echipă de organizare? Și ce i-ai spune unui om care te întreabă: “Jazz in the Park? Ce e asta?”

Alin: Ca echipă de organizare, nu cred că avem un motto, însă avem o filosofie. Este un adevărat privilegiu să poți trăi din organizarea de festivaluri, mai ales când le faci exact cum îți dorești și când vezi cu ochii tăi cât de mult bine faci pentru oameni. Din acest motiv nu uităm niciodată să o facem cu zâmbetul pe buze. Ne place să conștientizăm procesul de organizare și să ne bucurăm de el. Cred și sper că e o veselie să fii parte din echipa noastră. Iar legat de întrebarea a doua, e periculos să primesc o astfel de întrebare. Căci aș putea să vorbesc ore bune. Dar dacă e să mă rezum la câteva cuvinte, aș zice că suntem poate cel mai prietenos festival de muzică. Și Jazz-ul poate fi cool. Tu cum ai zice că e Jazz in the Park?

Delia: Eu am zis deja cum e Jazz in the Park,  off the record .  “Era pace și muzică. Era zâmbet și comuniune. Eram toți unde și cum trebuia să fim…”. Numai cine ajunge la Cluj în perioada 26 iunie-2 iulie va putea să mă contrazică...sau nu. Până atunci, rămâne să urmărim veștile pe care ni le mai pregătiți voi și alte materiale în exclusivitate chiar aici, pe oamenisigusturi.ro.

 

 

 

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL