Proiecte dependente de independență: Brains on Fluffy Pillows

Că proiectele artistice independente sunt adevărate provocări de viață atât pentru creatorii implicați direct, cât și pentru familiile și apropiații lor, am convingerea că știm cu toții. Dar parcă atunci când vine vorba de proiecte de jazz, pâlnia prin care reușita unui astfel de proiect ar fi posibilă se îngustează și mai tare. De ce? Păi plaja de potențiali ‘’clienți’’ pentru jazz și derivatele sale este pur și simplu mai restrânsă - cu ușoară aroganță - pentru că nu este pentru oricine. Am mai scris despre asta și cu alte ocazii.

Iată de ce, în opinia mea, sintagma “album independent” devine un oximoron. Deși nu depinde de strategii de marketing cultural sau de decizii ale unor vânzători de muzică, un astfel de produs muzical se află în schimb în strictă dependență de ascultătorul final, care, prin interesul său față de muzica necomercială, creditează direct un proiect cu valoare artistică și nu (doar) cu valoare de raft. Adică decizia de “put it out there on the market” se mută din curtea marilor case de discuri, în curtea celor ca mine și ca tine, cititorule de Oameni & Gusturi.

Sub acest preambul, deschidem astăzi un soi de serial prin care, în timp, vom aduce la urechile voastre picături din proiecte pe care fiecare dintre noi poate alege să le crediteze nu numai artistic, ci și financiar, pentru ca mai apoi să le poată asculta/consuma în voie.

Astăzi: Creiere pe perne pufoase

OK, nu sună atât de bine în română, dar Brains on Fluffy Pillows trebuie să sune bine în jazz.

Brains on Fluffy Pillows e un proiect de jazz/rock alternative, cu elemente teatrale și de drum 'n bass, născut pe holurile Conservatorului din Groningen, Olanda. Cea care a stârnit și alimentat proiectul până în această fază este o româncă, Suzana Lașcu.

Nici eu n-am știut până de curând că Suzana a câștigat în 2010 premiul pentru “Cea mai bună voce” la Festivalul de Jazz de la Sibiu sau Best Jazz Arrangement și Best Jazz & World Music Symbiosis, la Art Factory Young Awards, în 2012. Sigur că a trecut și pe la Liceul de Muzică “George Enescu” și, informal, a lucrat cu mai-toți-mentorii de jazz de pe la noi, până să plece la studii în Olanda.

Acum pune toate aceste experiențe la un loc, înconjurată de oameni din culturi diferite, dar foarte asemănători în esență, Tim de Vries – saxofon și clarinet (Olanda), Milton Rodriguez Cisneros – chitară (Spania), Johannes Fend – electric bass (Austria), Ugur Kupeli – tobe și percuție (Turcia), și creează albumul de debut. De fapt, e gata creat, dar încă nematerializat. Aici intervenim noi. Mai sunt câteva zile în care mai curge campania de crowdfounding pentru ca albumul să poată fi înregistrat și marketizat.

Multicultural cum este, era firesc ca proiectul Brains on Fluffy Pillows să nu “stea prins” în piața locală de jazz și ca întreaga campanie să se desfășoare în spațiul internautic, deci international. Dar m-am bucurat să aflu că în România au totuși susținerea unei case de discuri alternative și independente, întocmai ca proiectele pe care le promovează, mai exact a Fiver House Records - așa-numitul “proiect de suflet” al lui Mihai Iordache. Vorbind cu Mihai despre proiectul și albumul Suzanei și al găștii ei, nu am putut să nu sesizez ușoara tristețe cu care spunea “pentru început, îi pot ajuta cu o contribuție financiară minimă, însă doar cu sufletul îi pot susține până la capăt”.

În final, voi sunteți cei care decideți când și dacă vreți să ascultați albumul în speță și, deci să contribuiți la împlinirea lui, iar dacă cele de mai sus nu sunt argumente suficiente, las aici video-ul prin care Suzana ne spune povestea și necesitatea proiectului ce va să fie (English content):

 

UPDATE:

 

La două zile după publicarea acestui articol, Suzana Lașcu anunța pe pagina ei de Facebook că a reușit să strângă suma necesară și mulțumea din suflet celor care au donat. Să le ținem pumnii, albumul lor va apărea și ne va bucura în curând!

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL