Jazz in the Park în 7 cuvinte, 7 zile și 7 puncte

Acu’ vreo doi ani eram cu o treabă artistică prin Cluj. Seara am ieșit cu o amică ce s-a mutat la Cluj din București, Anca, și cu un alt amic bucureștean, pierdut pentru două zile prin Cluj, Liviu  (pentru cei mai mulți dintre voi cunoscut ca Liviu Mihaiu), în centru, la terase, unde am mâncat gomboți a.k.a. găluște cu prune (trecuți în meniu ca gombotti - eu am citit inițial în italiană). După haleală și după crepuscul, am luat-o la pas pe străzi, până la Belvedere și-napoi - cred?!, cert este că, în beatitudinea atmosferei văratice, ne-am trezit dornici de răcorire și astfel am luat-o spre parc. Cum care parc? Parcul Central. Cum am pus piciorul în parc… am început să dăm de fețe cunoscute.

Parcul era oricum foarte plin, așa că proporția fețe cunoscute - fețe necunoscute părea rezonabilă. Am pus-o pe seama vremii și pe seama sâmbetei, am pus-o pe seama vacanței și pe seama dorului de ducă al locuitorilor capitalei. Hai unu, hai doi, hai trei, dar de la al cincilea personaj cunoscut în sus, ne-am uitat unii la alții și am zis - măh, tot Bucureștiul s-a mutat la Cluj?! Auzim ceva muzici îndepărtate, dar gândim “vreo terasă în parc”. Hai, totuși, într-acolo. Încep să recunosc vocea amplificată... și chitara de blues îmi era și ea tare familiară - ambele erau ale lui Hanno. Hanno Höfer de la Nightlosers. Fix un minut a durat până s-a devoalat misterul și cineva a rostit cele 7 cuvinte: Băi! Uitasem! E Jazz in the Park!

Ce-a urmat rămâne între prieteni și muzică ;)

Ei, ca să nu pățești ca noi și să ajungi prea târziu, prea nepregătit sau prea la întâmplare, iată: 

Tot ce trebuie să știi despre 7 zile de Jazz in the Park, în 7 puncte

PUNCTUL 1: INTRARE LIBERĂ!

Trebuie doar să fii / să ajungi în zona Parcului Central din Cluj, în perioada 27 iunie - 3 iulie.

(vezi totuși PUNCTUL 5)

PUNCTUL 2: PROGRAMUL

Luni (căci e bine să știi și ce-ai ratat, dacă ai ratat) - A FOST concertul Teodorei Enache, împreună cu Benny Rietveld Quintet, în curtea Muzeului de Artă.

Marți, miercuri și joi e Concursul Jazz in the Park.  Orele: 16.00 - 22.00, pe scena de pe Malul Someșului (Riverside), zona plaja Grigorescu (pour les connaisseurs)
Am scris mai multe despre asta
aici.

Vineri, sâmbătă și duminică e Jazz in the Park propriu-zis. Vineri, de la ora 18:00, iar sâmbătă și duminică, de la ora 12:00, pe Main Stage, în Parcul Central.

PUNCTUL 3: HEADLINERII

Vineri, 1 iulie  - Ora 22:30, Kovacs (NL), Parcul Central, MainStage

Sharon Kovacs, o olandeză cu voce gravă, de o sonoritate aproape extra-pământeană, vine cu band-ul său, în premieră pentru spațiul intracarpatic.

 

Sâmbătă, 2 iulie - Ora 22:00, AaRON (FR), Parcul Central, MainStage

Pentru prima dată în România, duo-ul francez promite o experiență electro-pop-rock care va face până și castanii parcului să-și miște trunchiurile.

 

Duminică, 3 iulie - Ora 22:00, Hindi Zahra (FR), Parcul Central, MainStage

Până și numele îi trădează sensibilitatea. Artista e departe de debut și tot mai aproape de publicul ce rezonează la acorduri fine și armonii sublime puse pe ritmuri de jazz, blues, folk american și, hehe!, gipsy.

 

Bonus - un concert de pian la miezul nopții, susținut sâmbătă de Bogdan Vaida. 

PUNCTUL 4: LOCAȚII PRECISE CU DESTINAȚII CERTE

MAIN STAGE - pentru festival. Vineri, sâmbătă, duminică, deci!

SECONDARY STAGE / Riverside (Plaja Grigorescu) - pentru zilele de concurs.

CLASSIC STAGE -  pentru muzică clasică. Ea va funcționa în prima parte a zilei, în intervalul 13:00 – 16:00. De asemenea, sâmbătă și duminică vor fi aici 6 concerte. Majoritatea muzicienilor care vor concerta aici sunt clujeni.

COLIN’S GASTRO BAR - locul de jam sessions, după ora 22.00.

PUNCTUL 5: FONDUL JAZZ IN THE PARC SAU BILETUL NEOBLIGATORIU

10 lei - Probabil cel mai “fain” lucru de care am auzit în ultimul timp. Așa cum jazz-ul nu are limite, nici organizatorii nu au condiționat pecuniar accesul publicului la experiența celor 7 zile de festival. Totuși, pentru că - o să vezi - suntem de fapt o singură mare comunitate (poate chiar o familie temporară) n-ar strica să ajuți cu ce poți și să susții dezvoltarea și propagarea artei experimentale. E vorba de finanțarea a trei proiecte de artă experimentală a unor clujeni creativi.

Acest bilet se poate cumpăra online, de aici, dar poți face orice donație dorești.

PUNCTUL 6: ACTIVITĂȚI CONECTATE LA JAZZ

Chill zone - loc de stat... pe iarbă, în hamac, pe pătură etc.

Sport zone - tiroliene, minigolf, un perete de cățărat și un concurs de cățărat pe… lăzi.

Bike zone - închirieri biciclete, ateliere pentru amatorii de transport pe două roți, un DJ Set special pentru bicicliști etc.

Kids zone - ateliere de pictură și ceramică, jocuri, școala de muzică The Beat.

Fashion zone - o vânătoare de outfit-uri îndrăznețe și jazz-istice, un Fashion Show al absolvenților MODĂ UAD 2016, un workshop demonstrativ Shibori (tehnică de vopsire a materialelor textile).

Movie zone - de vineri până duminică noaptea (23.30-01.00), sunt proiectate scurtmetraje în Parcul Central.

Târguțu’ Vintage - 40 de expozanți cu lucrușoare făcute de mână.

Haleală - sandvișurile gourmet ale lui D'Artagnan, din Parcul Central, reinterpretate astfel încât să meargă perfect cu berea Staropramen, paste, salate, pizza, burgeri, burrito, bruschete, înghețată, ciocolată, prăjituri, clătite, gomboți, papanași, cheescake etc.

PUNCTUL 7: SOCIAL PEOPLE & SOCIAL MEDIA

Nu fii secretos/-oasă, arată-ne și nouă experiența ta de la Jazz in the Park 2016.

Reține și folosește hashtag-urile: 

#OamenisiGusturi

#JazzinthePark

#Staropramen

Photo credits: Jazz in the Park

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL