Se adunaseră deja foarte mulți oameni în fața scenei înainte ca israelienii din trupa Tatran să înceapă să cânte. Până să urce pe scenă, câțiva fani au și început să le strige numele. Erau printre spectatori atât români, cât și străini din mai multe țări care-i știau pe băieții din trupă. Cu toții așteptau să înceapă spectacolul.
ÎNCEPUTUL - DE LA PIAN LA CHITARĂ BAS
Povestea Tatran începe în 2011, când Offir Benjaminov (chitară bas), Tamuz Dekel (chitară) și Dan Mayo (tobe) s-au reunit sub același nume. Basistul trupei, Offir, spune că avea 9 ani când a început călătoria sa pe drumul muzicii. Cânta pe atunci la pian, urmând ca 3 ani mai târziu să descopere chitara bas, fără să-i înțeleagă prea mult rolul. Totul s-a schimbat când tatăl lui i-a arătat cum cânta Paul McCartney (The Beatles).
„Următorul pas a fost să învăț să cânt la chitara bas. Îmi amintesc că am fost la un concert al unei trupe israeliene în Caesarea Amfi și am fost atât de fascinat, încât mi-am dat seama rapid că asta e ce vreau să fac în continuare”, povestește Offir.
Dacă le asculți melodiile îți dai seama rapid că e vorba de o combinație între trei lumi muzicale, fiecare diferită în felul ei, rezultând un cross-mix între jazz modern, rock, muzică clasică, folk și electronică. E-o abordare unică și tocmai de aceea îți atrage atenția de la început. Dinamica pieselor reușește să te țină în fața scenei, dacă-i prinzi live, ori lângă boxe până la finalul lor.
RUTINA - CE ÎNSEAMNĂ SĂ CÂNȚI LA CHITARA BAS ȘI CARE E RELAȚIA CU RESTUL TRUPEI
„Să cânți la chitara bas înseamnă să ai abilitatea de a medita, de a accepta și de a iubi oamenii alături de care cânți”, spune Offir despre instrumentul pe care l-a descoperit de la vârsta de 12 ani. „Pe de o parte, este un instrument foarte important și dominant, încât acaparează scena, dar pe de altă parte este și un instrument ascuns, în sensul că nu e genul care să atragă toate privirile. Deci, ca să fii în postura asta, trebuie să înțelegi viața și să fii un pic ca focul: uneori flacăra e mai puternică, iar alte ori mai slabă, în funcție de nevoie și de context”, completează el.
Sunt detalii pe care este greu să le observi ca spectator, dar care cumulate dau ca rezultate unitatea aparte în rândul trupei și energia pe care o transmit mai departe publicului. Iar în spatele acestor rezultate fiți siguri că e nevoie de foarte multă muncă.
În unele perioade, atât Offir cât și ceilalți membri ai trupei repetă până la 10 ore pe zi, iar pe măsură ce sunt mai multe spectacole, acest ritm este și mai intens. Cu cât e o perioadă mai încărcată, cu atât se simte o dorință mai mare să repete cât mai mult. Pe de altă parte, atunci când nu sunt la repetițiile din studio, atenția se mută pe antrenamentul teoretic și spiritual, care nu lipsește niciodată din rutina Tatran în pregătirea unui spectacol.
Legat de valorile care conturează caracterul trupei, basistul povestește că a fost încurajat și motivat de Flea și Red Hot Chili Pepper, care au influențat întreaga trupă prin energia, pasiunea și dorința cu care cântau fiecare melodie din fiecare concert.
Un alt om care l-a influențat pe Offir în mod special a fost actorul Daniel Day Louis (îl știți din Lincoln - 2012 ori There Will Be Blood - 2007). „M-au mai influențat și actori precum Daniel D Louis, care atunci când își intră în rol preia personajul cu totul, în așa fel încât să-l poată reda cât mai bine”, spune membrul trupei Tatran.
„ROLUL MEU E SĂ STAU CÂT MAI CONECTAT DE TOT CE SE ÎNTÂMPLĂ ȘI SĂ NU MĂ OPUN, CHIAR DACĂ NU TOT TIMPUL IESE CUM NE PLĂNUIM”
Atunci când ai 20 de concerte într-o lună, zeci de ore de repetiții și multe altele petrecute pe drumuri, timpul capătă un alt sens. Publicul, însă, trebuie să aibă parte de fiecare dată de un spectacol la înălțime.
Offir Benjaminov: „Într-o lună plină avem 20 de concerte, iar fiecare transmite senzații diferite, la fel cum și publicul ne transmite energii care mai de care mai deosebite în funcție de locul în care ne aflăm. Rolul meu este să stau cât mai conectat la tot ce se întâmplă și să nu mă opun, chiar dacă uneori se întâmplă să nu iasă totul așa cum plănuim. Pur și simplu încerc să mă dedic cu totul și să fiu cât mai pozitiv.”
Așa se creează conexiunea cu cei care le ascultă melodiile și care, așa cum spuneam la început, îi aclamă încă de dinainte să urce pe scenă. Unul dintre motive, crede basistul, este dat de energia și dragostea pe care o învestesc în fiecare piesă cântată. Offir spune că are trupe favorite ale căror melodii nu le sunt tocmai favorite, dar de care sunt îndrăgostiți tocmai datorită acelei pasiuni investite în muzică.
Iar ca totul să iasă cât mai bine, înainte de fiecare spectacol, Offir face exerciții în așa fel încât să fie cât mai relaxat. Apoi se îmbrățișează pentru un minut cu ceilalți doi colegi, tocmai ca să se simtă cu toții ca o singură entitate, chiar dacă instrumentele la care cântă sunt fiecare complet diferite și foarte puternice în felul lor.
Spectacolul de la Cluj-Napoca, din cadrul Jazz in the Park, a fost unul pe cinste, care a ținut oamenii plini de energie în fața scenei.
De vrei să-ți faci și tu vocea auzită, te invităm să te Conectezi cu Facebook