Interviu cu Alexandra Borbély

Alexandra Borbély, protagonista filmului Despre trup  și suflet (Ursul de Aur la Berlin): „E un film de public. Toți care l-au văzut mi-au spus că au simțit acest film.”

O poveste de dragoste stranie. Așa a fost catalogat filmul maghiar Despre trup și suflet (On Body and Soul) care a câștigat, în mod surprinzător au zis unii, Ursul de Aur, marele premiu al festivalului de film de la Berlin. Surpinzator în condițiile în care la festivalul de la Berlin s-a pus accentul, cel puțin în ultimii ani, pe producții cu subiecte din zona politică sau socială. 

Prezentat în avanpremieră la TIFF, în două proiecții pentru care bilețele s-au epuizat cu câteva zile înainte, On Body and Soul este, în fapt, povestea a doi funcționari dintr-un abator contemporan. Și el și ea sunt riguroși, obsedați de cifre. El are un handicap fizic, ea dă semne de autism. Legătura lor stranie începe, în cel mai freudian mod cu puțină: în vis. 

Regizoarea Ildikó Enyedi reușește să suprinda ceea e straniu în această poveste de dragoste în sensul pe care straniul îl avea la Freud: ceea ce ne este vag familiar dar nu se manifestă direct, ci indirect, în marginea psihicului nostru, în zona lui inconștientă. În acest caz: în vis. Unde se pot întâlni doi oameni care nu pot comunica de-a dreptul, emoțional, dacă nu în vis? O veterană la filmului maghiar, autoare a unui cinema considerat suprarealist, regizoarea Ildikó Enyedi, cea care a adaptat pentru HBO Ungaria serialul În derivă, dezvăluie cu delicatețe și fără melodramă în Despre trup și suflet o legătură între două personaje fragile și introvertite. Marile revelații ale filmului On Body and Soul sunt cei doi actori din rolurile principale Alexandra Borbély (Mária) și Géza Morcsányi (Endre). Am profitat de prezența la Alexandrei Borbély la TIFF 2017, pentru a face un interviu despre Ursul de Aur, despre temerile pe care le-a avut în legătură cu abordarea personajului său, despre felul în care se așteaptă ca publicul să primească acest film. Pe scurt, un interviu despre...Despre trup și suflet.

 

Surse foto: Wikipedia

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL