TIFF-ul a început cu un weekend plin de soare. Cu proiecții în Piața Unirii care s-a umplut seară de seară. Un weekend la Castel, la Bonțida, unde filarmonica din Cluj a acompania proiecția capodoperei lui Frtitz Lang, Metropolis (1927). Cu o secțiune specială pentru VR (virtual reality). A continuat cu avanpremiere speciale: Povestea iubirii (History of Love), noul film al lui Radu Mihăileanu. On Body and Soul, câștigător al Ursului de Aur la Berlin a avut avanpremiera tot la TIFF.
Două zile de ploaie n-au diminuat apetitul publicului de la Cluj pentru film. Armand Assante a venit la Cluj pentru premiera filmului românesc cu distribuție internațională The Wanderers (regia Dragoș Buliga, 2017). În ziua HBO de la TIFF, Andrei Dăscălescu și-a prezentat noul documentar, Planeta Petrila, film recompensat la cu Premiul Publicului pentru filmul cel mai popular din secțiunea Zilelor Filmului Romanesc. Spectatorii de la Cluj au avut parte, în exclusivitate, și de proiecția primului episod din sezonul 2 al serialului Umbre, a cărui difuzare e programată să începapă la HBO România în luna octombrie. Alain Delon, recompensat cu Premiul pentru întreaga carieră, a adunat Piața Unirii din Cluj mii de oameni de toate vârstele veniți să-l vadă de aproape. La conferința de presă a aflat că în România a existat în anii 70” o haină care-i purta numele. E vorba despre cojocul cu guler pe care-l purta în filmul Once a Thief (1965).
În loc de concluzie: La una dintre proiecțiile de la TIFF, lângă mine, o venerabilă doamnă se confesa prietenelor cu care venise: „N-am mai fost la cinema de...Ioi, câți ani or trecut de atunci!” E unul dintre efectele miraculoase pe care le are TIFF-ul: reîntoarcerea spectatorilor în sala de cinema.
Ce a fost de văzut
On Body and Soul (Ungaria, 2017)
Câștigătorul Ursului de Aur de la Berlin, Despre trup și suflet, proiectat în prezența actriței principale, și sold out cu multe zile înainte de proiecții, a fost una dintre delicatesele TIFF-ului. O poveste de dragoste stranie și delicată, desfășurată la limita dintre vis și realitate.
The Party (regia Sally Potter, 2017)
Filmul care a fost în competiție la Festivalul de film de la Berlin. Cu o distribuție de zile mari, Kristin Scott Thomas, Bruno Ganz sau Cillian Murphy , filmul a încântat prin umorul negru și dialogurile inteligente.
The Nile Hilton Incident (Incidentul de la Hilton, regia Tarik Saleh, 2017)
Pelicula care a câștigat marele premiu al Juriului la Sundance. Un thriller întunecat și alert despre un polițist corupt care are de rezolvat o crimă din înalta societate egipteană, pe fundalul primelor zile ale primăverii arabe din 2011.
Povestea iubirii (regia Radu Mihăileanu, 2017)
O producție epică, o poveste care se întinde din anii celui de-al Doilea război Mondial până în New York-ul contemporan, o distribuție internațională cu nume mari și umorul cu care Mihăileanu ne-a obișnuit deja în filmele sale anterioare.
Umbre, sezonul 2
Primul episod al seriei HBO Umbre, sezonul 2, a fost bine primit de public. Regizorul și scenaristul Bogdan Mirică a promis că primul episod a fost cel mai domestic din acest al doilea sezon și că, din octombrie, fanii serialului Umbre vor ava parte de episoade mult mai pline de acțiune și mult mai întunecate decât au fost cele din primul sezon.
Paris pieds nus (regia Dominique Abel& Fiona Gordon, 2016)
O comedie tandră care omagiază comediile mute ale Hollywood-ului din anii 20’’. Cu participarea extrordinară a doi monștri sacri ai filmului francez: Emanuelle Riva și Pierre Richard.
Train to Busan (Coreea de Sud, regia Yeon Sang-ho, 2016)
Proiectat în secțiunea Umbre a TIFF-ului, secțiune dedicată filmelor fantasy și horror. O producție sud-coreeană care arată că filmul cu zombies poate fi și inteligent și poate atinge și teme care depășesc granițele horror-ului. Teme precum solidaritate, altruism și sacrificiu.
Roar (regia Noel Marshall, 1981)
Unul dintre cele mai periculoase filme produse vreodată a ținut spectatorii în permanentă ternsiune, înțepeniți pe scaune. Producția acestui film, parte documentar, parte ficțiune, în care o familie învață să trăiască alături de lei, tigri și pantere, a durat nu mai puțin de 11 ani și peste 70 dintre membrii echipei și actori au fost răniți în timpul filmărilor.
My Happy Family (Georgia, regiza Nana Ekvtimishvili & Simon Gross, 2017)
Filmul georgian, o dramă minimalistă și intimistă, a fost marele câștigător al TIFF-ului. Pelicula a primit trofeul Transilvania oferit de Staropramen.
Ce a fost de ascultat
Cine-concert
The General (regia Buster Keaton, 1926)
Filmul lui Buster Keaton provoacă încă râsul spectatorilor. Trio-ul francez Diallèle a făcut un acompaniament încântător acestei capodopere cinematografice. Iar publicul n-a fost deloc zgârcit cu aplauzele.
Note to self: pentru concertele și cine-concertele de la TIFF e bine să-ți iei bilete cu mult timp înainte de începere festivalulului.
Only Lovers Left Alive soundtrack
Jozef van Wissem, compozitorul coloanei sonore a filmului regizat de Jim Jarmusch, a a cântat melodiile compuse pentru această peliculă într-o locație inedită: Biserica Luterană.
Jazz româno-austriac
Treeo (Austria) și Paolo Profeti European Collective (Romania). Cei șase muzicieni – trei din Austria și trei din România – au susținut un jam session pe scena Casei TIFF, cu improvizații inspirate din atmosfera festivalului.
Ce a fost de degustat
Totul despre gratarul argentinian (regia Gastón Duprat & Mariano Cohn, 2016)
Proiectat în cadrul secțiunii Film Food, plin de umor absurd și de autoironie pur argentiniană, documentarul a abordat celebrul asado- grătarul argentinian - din perspective multiple: socială, medicală, economică...chiar și arhitecturală. Filmul a fost urmat de un regal culinar tematic în cadrul căruia chef Florin Dumitrescu a făcut o incursiune în bucătăria argentiniană.
Surse: TIFF Facebook Page
De vrei să-ți faci și tu vocea auzită, te invităm să te Conectezi cu Facebook