Despre Czech In - Resto Brewery, un concept creat de către Staropramen

Visez la ziua în care mă voi muta într-un oraș cu oameni calmi. Oricare ar fi el, la noi în țară. Trăim vremuri atât de complicate încât relaxarea pare că devine principalul criteriu de departajare în conviețuirea urbană. Știu că printre bucureșteni e coadă mare la visul ăsta, dar speranța e cea care ne ține în viață. 

În mod surprinzător, în mica mea listă a orașelor în care aș putea să-mi consum în liniște partea a doua vieții a apărut și Iașul. A fost o întâlnire scurtă, dar intensă, știu că deciziile astea se iau în timp, însă mi-a plăcut tare mult ce am găsit acolo. Atât cât am găsit. E avantajul vizitelor scurte în orașe care au ceva de arătat. Vii, iei ce e mai bun de acolo, iar dacă prima impresie îți dă pe plus, devine o chestiune de timp până te vei întoarce. 

Unul dintre lucrurile bune care i se adaugă acestui oraș e Czech In - Resto Brewery, un concept creat de către Staropramen, lansat la doar câteva zile după ce în Bistrița a fost inaugurat unul asemănător. Czech In este locul care aduce în România  experiența pub-urilor pragheze. Care înseamnă, totuşi, ceva mai mult decât simpla socializare din jurul paharului cu bere. 

Uneori va fi teatru, alteori vor fi concerte live sau evenimente care fac din Czech In nu doar locul în care vii să bei bere, ci un întreg spațiu cultural. Și peste toate astea aș puncta în mod deosebit experiența culinară. În meniul de aici veți găsi, printre altele, patru preparate care completează perfect cele 4 tipuri de bere Staropramen. 

Sunt rețetele create de către Chef D’Artagnan, finalist al primei ediţii Masterchef,  în colaborare cu Chef Denis Carculea, licențiată în științe gastronomice și artă culinară la Basque Culinary University din Spania. Ei sunt cei care au creat pentru Czech In - Resto Brewery cele patru preparate speciale - meniul e mult mai lung - care se completează firesc cu un anumit sortiment de bere Staropramen.

În primul rând e berea blondă care îi cere și primește prietenia pe viață cotletului de porc servit cu varză albă și castane coapte. Puiul crocant umplut cu șuncă și cașcaval afumat se dă bine pe lângă berea nefiltrată, iar în final rămân împreună ca într-un film american cu happyend. Păstrăvul la cuptor servit cu cartofi și sos de legume se comportă și el ca și când s-ar ști de o viață cu gustul berii Granat. Iar în final, fălculței de vită cu ciuperci de pădure îi cam crapă puțin obrazul de rușine după ce e luată zdravăn pe sus și purtată într-un dans cam decadent de către berea Dark. Am înțeles mult mai ușor raționamentul și poezia acestor combinații culinare și datorită lui Ștefan Teriș, somelierul Staropramen, care ne-a explicat în seara lansării cât de importantă e asocierea corectă a berii cu un anumită tip de preparat care să îi poată potența cât mai bine gustul. 

Am văzut multă lume fericită în seara inaugurării acestui loc. Fie că erau oaspeți sau gazde. Îmi place să cred că oricând aș reveni aici voi găsi aceeași stare de bine cu care am plecat după prima impresie. Și că tot veni vorba de oameni fericiți, aș vrea să-i felicit pe Mihai Popistașu, Ionuț Durbaca și Oana Blaga, cei trei câștigători ai concursului foto care au răspuns provocării de a surprinde gustul pentru Iași prin imaginile lor, imagini care au și fost expuse ulterior la petrecerea de inaugurare. 

Photo Credits: Dragoș Asaftei

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL