Există locuri în care te duci să bei, cum există locuri pentru care merită să mergi să bei. E sănătos să accepți că mai poate fi și altfel decât ni s-a spus cândva și că, uneori, şi locul e cel care mai sfințește omul.
Am fost la Bistrița și mi-a plăcut, ca să parafrazez o formație ce-mi poartă numele. Mi-a plăcut chiar foarte mult, poate și pentru că am stat suficient de puțin încât să mă pot bucura de orașul ăsta doar prin ce poate oferi la o primă întâlnire. Multă istorie și arhitectură specifică zonei, plus un soi de mândrie ardelenească, dar de-aia bună, echilibrată și deloc scorțoasă. Iar peste toatea astea, m-am bucurat de inaugurarea unui pub pe care localnicii l-au îndrăgit şi l-au adoptat din prima zi. Locul pe care oricine dintr-un oraş mare ar putea fi invidios.
Czech In Casa cu Bere e un pub care aduce la Bistrița o doză bine comprimată din atmosfera pub-urilor pragheze. E un concept creat și implementat de către Staropramen și care mută experiența socială și culturală din jurul paharului cu bere la un alt nivel. Berea aici nu e doar alcool, este şi extensia firească a unui anumit tip de mâncare.
Cei prezenţi la inaugurarea oficială Czech In Casa cu Bere am avut parte de un meniu special. Şi nu pentru că noi am fi fost chiar atât de speciali, ci pentru că ăsta e conceptul aici. Preparatele culinare se completează cu sortimentele de bere Staropramen. În meniul permanent al pub-ului vor exista şi patru mâncăruri diferite, perfect echilibrate de patru sortimente de bere Staropramen.
În cazul nostru, experiența culinară a început cu o quesadilla de pui cu brânză căreia i-a fost asociată berea blondă Staropramen. Regula de bază aici a fost cea a echilibrului.
Meniul a mers mai departe cu berea nefiltrată, iar recomandarea a fost pieptul de pui crocant cu tartă de cartof și sos dijonez care accentuează personalitatea revigorantă a berii.
De aici încolo lucrurile au început să devină ușor întunecate, dar doar în meniul de pe masă. Noi încă eram bine. Staropramen Granat, a treia vedetă a serii, a fost combinată cu un somon rumenit pe cuptorul cu cărbuni, Josper, împreună cu risoto, cartofi dulci și salvie.
A urmat finalul Dark, alături de un mini-tort de ciocolată negră și albă și quennele de ganache caramel.
În meniul special al locului nimic nu e lăsat la voia întâmplării, gusturile, fie simple sau sofisticate, se îmbină armonios și se pun în valoare reciproc. Pentru un gurmand, așa ceva e de neratat.
Conceptul Czech In duce experiențele cu gust și mai departe. Fie că e vorba de muzică, de o piesă de teatru sau un concert live, cu toate astea te poți întâlni atunci când treci pragul Casei cu Bere. Eu m-am întâlnit, spre exemplu, cu un concert Moonlight Breakfast. Iar cu câteva zile înainte bistrițenii s-au întâlnit cu pianistul Bogdan Vaida.
Iese în evidență mai ales atenția la detalii. De la arhitectură, design, ambient, până la meniurile speciale. De altfel, locul a fost construit în decursul a doi ani și asta pentru că, în spatele proiectului, niște oameni au dus munca până la perfecționism.
Din poveștile pe care le-am aflat despre facerea locului, mi-a rămas în cap detaliul legat de înălțimea apreciabilă la care se află tavanul. Deloc întâmplătoare. Totul se bazează pe un principiu simplu și eficient după care erau construite casele săsești, mult mai înalte decât în mod obișnuit. Cu cât e mai mult aer într-o încăpere, cu atât oamenii vor fi mai relaxați. E, de fapt, marea promisiune a celor de la Casa cu Bere.
Photo Credits: Dragos Asaftei
De vrei să-ți faci și tu vocea auzită, te invităm să te Conectezi cu Facebook