3 x 3 filme memorabile din 2017

Pentru că e vremea retrospectivelor de tot felul, am să încerc să fac o listă de filme pe care, de-a lungul acestui an, am apucat să le văd prin festivaluri sau cinematografe; cu mențiunea că, din motive obiective, n-am apucat să văd câteva pelicule ajunse în cinematografele sau festivalurile din România, iar alte câteva filme despre care s-a vorbit și se va vorbi și-n 2018 n-au ajuns încă și pe la noi.

3 filme de festival din 2017

On Body and Soul

Surprinzătorul film din Ungaria care a câștigat Ursul de Aur la Berlin în acest an a fost pentru mine una dintre revelațiile de la TIFF-ul din 2017. Un El și o Ea - traumatizați de experiențele personale- nu găsesc altă cale de a comunica în plan emoțional decât prin intermediul...visului. Fără să abuzeze de psihanaliză și fără să alunce în melodramă, Despre trup și suflet vobrește într-o manieră cinematografică intimistă și hipnotică despre felul straniu în care emoția își găsește singură o cale de exprimare.

mother! 

Filmul lui Darren Aronofsky (Requiem for a Dream, The Fountain, Black Swan) a împărțit în două tabere critica de specialitate. Prezentat în premieră la festivalul de la Veneția, mother! e mai mult decât povestea unui cuplu a cărui viață este dată peste cap de o serie de vizite ciudate și tulburătoare. Era oarecum previzibil că această parabolă apăsătoare și incomodă pentru spectator avea să stârnească pasiuni pro și contra. Dincolo de controverse și de povestea în sine care rămâne deschisă multor variante de interpretare, Martin Scorsese rezumă, cred eu, cel mai bine spiritul filmului: „E un film atât de tactil, atât de frumos pus în scenă și jucat, de la unghiurile camerei subiective până la sunetul care vine din toate părțile. Horror-ul, comedia neagră, elementele biblice...sunt toate acolo, dar sunt numai elemente ale experienței totale care copleșește personajele și spectatorii. Numai un adevărat autor pasionat de cinema ar fi putut face acest film pe care încă îl simt la câteva săptămâni după ce l-am văzut.”

The Nile Hilton Incident

Câștigător al marelui premiu al juriului la festivalul de la Sundance, filmul lui Tarik Saleh, regizor suedez de origine egipteană, este un exercițiu cinematografic executat impecabil care combină intriga clasică de policier cu atmosfera apăsătoare a thriller-ului politic. Asasinarea unei cântărețe în vogă în Egiptul contemporan devine pretextul ideal pentru o radiografie detaliată a societății egiptene în zilele revoluției din 2011.

3 filme de public din 2017

Logan Lucky

Făcut după scenariul excelent al unei debutante, Rebecca Blunt, și regizat de un maestru al filmelor cu jafuri, Steven Soderbergh (seria Ocean’s Eleven), Logan Lucky pare, la prima vedere, un Ocean’s Eleven în varianta rurală. Prestația unor actori precum Adam Driver, Daniel Craig și Channing Tatum, structura narativă bine articulată, tensiunea înțelept dozată și multele momente de candoare fac însă din Logan Lucky ceva mai mult decât un film de acțiune de văzut în weekend.

Baby Driver

Regizorul Edgar Wright aduce prin Baby Driver un omagiu de neuitat filmelor despre getaway drivers, un subgen cinematografic bogat în referințe: de la Driver (1978, cu Ryan O'Neal ), până la Drive (2011), cu Ryan Gosling. Cu un montaj alert, susținut de o coloană sonoră foarte bună, folosită de multe ori în sincron cu coregrafia unor secvențe, Baby Driver este o dovadă că filmul de acțiune poate încă oferi surprize plăcute și celor mai exigenți spectatori.

Get out

Regizorul Jordan Peele, un stand up comedian cu vechime, reinterpretează în cheie horror-modernă tema clasicului film american Guess Who's Coming to Dinner din 1967. Un tânăr (african-american) este dus de iubita lui (dintr-o familie conservatoare, albă) în vizită la părinții ei. Descris chiar de regizor ca un horror cu premise satirice, Get out acroșează teme și temeri rasiale vechi și noi, însă prin umorul său împins deseori până la limita absurdului iese din tiparele genului de film-militant, reușind astfel să împace și criticii și publicul deopotrivă.

3 filme memorabile din 2017 (alegerile editorului)

I Don't Feel at Home in This World Anymore

Regizat și scris de un actor emblematic pentru filmul independent al ultimilor ani, Macon Blair, I Don't Feel at Home... e un thriller excelent al cărui umor negru amintește când de candoarea unor povești ale lui Fellini, când de ironia subtilă a fraților Coen. Melanie Lynskey și Elijah Wood, în rolurile unor marginalizați excentrici ai Americii contemporane, dau personajelor lor o profunzime umană emoționantă care a adus filmului un premiu de la Sundance pentru cea mai bună dramă americană.

Wind River

Scenaristul unor filme precum Sicario sau Hell or High Water, Taylor Sheridan își asumă nu doar scenariul ci și regia acestui Wind River, un neo-western pasionant. Asasinarea unei tinere într-o rezervație indiană e o intrigă aparent simplă care îi dă însă ocazia lui Sheridan să dezvolte o poveste polițistă dar și socială. Jeremy Renner și Elizabeth Olsen fac un cuplu solid în acest thriller care mocnește amenințător de la primul cadru și crește treptat către inevitabila explozie finală.

A Ghost Story

Am o slăbiciune aparte pentru filmele care au curajul de a fi stranii și enigmatice, care nu dau totul pe tavă spectatorului ci, dimpotrivă, îi înnoadă mințile și-l fac să revină asupra poveștii. Un astfel de film care are capacitatea de a te bântui multă vreme după ce l-ai văzut este, cred, A Ghost StoryEa, Rooney Mara, încearcă să treacă peste moartea lui, jucat de Casey Affleck. Cu această intrigă simplă, sub masca unei drame supranaturale, cu un aspect ratio 4:3 care amplifică senzația de straniu, cu cadre lungi și fixe, regizorul David Lowery spune, cu mult curaj, o poveste memorabilă despre moarte și despre iubire, mișcându-se  cu nonșalanță  prin timpul și spațiul afecțiunii, timp și spațiu care nu respectă regulile fizicii ci doar ciclurile memoriei afective.

Disclaimer: Printre filmele pe care, dintr-un motiv sau altul, autorul nu a apucat să le vadă se numără: The Shape of Water, Blade Runner 2049, The Square, Lady Bird, The Killing of a Sacred Deer, Three Billboards outside Ebbing, Missouri etc.

 

Photo Credits: http://www.imdb.com/ and https://media2.fdncms.com

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL