Rockerii ăia supărați, dar supărați fain! Interviu - Mihnea Blidariu (#Luna Amară)

- I-ai ascultat pe răii ăia de la Cluj?
- Ce răi? Nu știu. Poate. Cum îi cheamă?
- Hmmm.. hai mă, sunt rock-erii ăia supărați, dar supărați fain. Cum îi cheamă…( caută-n minte).  Au ei niște versuri cu ce ești, aia poți să dai , așa ceva. Oricum, nu urlă aiurea la lună..aaa.... Asta e, Luna. Lunaaa (caută-n minte), Semi-luna - nu, nu, nu. Mai are ceva… Lună Plină. Nu că e lunA, nu lunĂ.
- Nu cred că-i știu. Cântă numai în română?
- Da. Dar în ce?
- Nu știu. În maghiară? N-ai zis că-s de la Cluj?
- Da, dar sunt români. Cred. Oricum, parcă au și ceva în engleză. (caută-n minte) Luna de…. Au și saxofon sau trompetă pe unele piese.
- A. Cântă și în engleză? Tare. Păi cântă-mi ceva de la ei.
- Nu, nu pot să urlu aici, în mașină. Luna de fiere?!, se întreabă.
- De la luna de miere? Smart.
- Nu, măăăă. gata. Luna Amară. Că așa am și reținut fiere - amar, știi?
- Ha - fain! Oricum, nu, nu cred că i-am ascultat.
- Oprim la viitoarea benzinărie și vedem dacă au vreun album de-al lor.
- Au mai multe?
- Cel puțin 1 - e ăla pe care l-am ascultat. Au și-o piesă cu un rapper (zâmbet complice). Ăsta e proaspăt, oricum, dar nu știu dacă e primul lor album sau nu.
- Păi atunci ar trebui să-l găsim în benzinării, nu?
- Dacă nu, sigur ni-l dă cineva la Cluj - punem pariu?

Dialog purtat în 2006. Normal că l-am ținut minte, mai ales că drumul de întoarcere de la Cluj la București a sunat numai a luni de fiere și Asfalt (primul lor album, lansat în 2004, la 5 ani de când formația exista), și, cum în mașină aveam un Loc lipsă (albumul din 2006, cel din dialogul cu pricina) l-am umplut mereu - cu unicul preț de a “suporta” coloana sonoră ce venea la pachet cu transportul de ocazie. Nu era pentru oricine.

10 ani, câteva întâlniri și 4 albume mai târziu, stau de vorbă cu jupânul Mihnea Blidariu, vocalist, chitarist și trompetist la formația la care trudesc de asemenea Nick Făgădar (voce și chitară), Răzvan Ristea (tobe), Sorin Moraru (bas), Șerban Onțanu-Crăciun (chitară).

Am zis să ținem Aproape (album lansat luna aceasta) și să vedem ce-au mai copt în ultimul timp artiviștii de la Cluj (artiști + activiști).

Doamnelor și domnilor: Mihnea Blidariu

Delia: Au trecut 12 ani de la primul album (Asfalt, 2004). Despre albumul ăla se scria atunci că e "un album dureros, incitant, incomod, o palmă peste obrazul prostiei tihnite". Descrierea asta ar putea rămâne valabilă și pentru actualul album? (Dacă da - în opinia mea -  rămâneți cea mai consecventă formație alternativ-românească.) Dacă nu, atunci despre ce “vorbește poetul” în albumul Aproape?

Mihnea: Nu, “Aproape” e cât se poate de departe de mesajul protestatar. Sau, mă rog, poate fi privit ca un protest în măsura în care a vorbi despre iubire, empatie, prietenie adevărată este o revoltă într-o lume plină de ură și războaie. Dar despre un mesaj “clasic” de critică socială nu, nu putem vorbi cu privire la acest material. Asta nu înseamnă, bineînțeles, că nu vor urma și piese cu un asemenea tip de mesaj...

Delia: Zice-se că e un album electro-acustic. S-a mai “stins” rock-ul? Sau?

Mihnea: S-a mai îmbogățit, aș spune, stilul nostru. De altfel, nu e primul album de o asemenea factura, noi am mai scos si “Don’t let your dreams fall asleep” in 2009, însa e adevărat că pe “Aproape” folosim pentru prima dată un cvartet de coarde și secvențe de synth.

Delia: Ați cântat bilingv încă de la început. “Aproape”? Română sau engleză? Asta e-ntrebarea.

Mihnea: “Aproape” e primul material Luna Amară integral în limba română.

Delia: Pentru cine creați/cântați în perioada asta? Cu ce și cu cine în gând porniți spre studioul de înregistrări?

Mihnea: Pentru noi și pentru voi. Nu ne setăm mintea pe ceva anume când compunem, dimpotrivă, o lăsăm să zburde liberă și să ne ducă unde-o ști. De cele mai multe ori ne duce la concluzii amare dar, iată, se mai întâmplă - ca pe acest album - să ne ducă și spre zări mai... senine.

Delia: Mai întâi a fost muzica și apoi textul? Sau invers? Cum s-a construit albumul?  

Mihnea: Cam în 99% din cazuri mai intâi a fost muzica. Și pentru acest album, și pentru celelalte.

Delia: Lansarea de la București a albumului a fost sold out. Noi, ăștia care n-am mai prins bilete, ce facem? Unde ascultăm, de unde cumpărăm albumul?

Mihnea: Turneul “Aproape” a început la Londra. La București am cântat și a doua seară, tocmai pentru că prima a fost sold out. Albumul, care apare sub egida Universal Music Romania, poate fi gasit în rețeaua Cărturești, dar și pe majoritatea platformelor online (iTunes, Soundcloud, Spotify, Bandcamp, etc). Iar dacă vreți să-l auziți live, lista concertelor din turneu o găsiți pe website (www.luna-amara.ro) sau pe pagina de Facebook a trupei. (Delia - sau chiar aici:)

Delia: Care e formula de live cu care sunteți în turneu lunile astea?

Mihnea: Asemeni concertului din București, concertele din Timișoara, Cluj, Iași și Brașov vor beneficia de prezența cvartetului Les Nuages care apare și pe înregistrări. Cvartetul vine doar în aceste orașe pentru că doar în cluburile din aceste orașe există o scenă suficient de încăpătoare pentru nouă oameni cu tot cu instrumente. În restul orașelor, vom cânta albumul “Aproape”, dar fără aportul cvartetului. Însa sună foarte ok și asa...poate mai rock, de fapt.

Delia: Să presupunem că un cititor oamenisigusturi.ro v-ar descoperi de curând (puțin probabil) - ce ar trebui să asculte din întreaga voastră discografie? Cu ce să înceapă?

Mihnea: Cred că ar fi ok să înceapă cu “Pietre in Alb”, apoi “Live @ Conti”, “Don’t Let Your Dreams Fall Asleep”, “Aproape”, “Loc Lipsa” și “Asfalt”. 

Delia: Controversa cu care ați fost înconjurați (chiar cenzurați) în primii ani ai existenței voastre a stârnit un val de notorietate și solidaritate, dar v-a adus și ștampile politice - nu că v-ați fi ascuns vreodată aplecările socio-politice: “mari susținători ai campaniei Salvați Roșia Montană!”. Acum? Care mai e agenda voastră de implicare socială și dacă și cântați despre ea (mai ales)?

Mihnea: Ne face o deosebită onoare să fim “mari susținători ai campaniei Salvați Roșia Montană”, am luptat pentru Roșia Montană și ne bucurăm să vedem că e tot acolo. Suntem în pauză de implicare socială, însă eu doresc să particip mai activ, în viitorul apropiat, și să susțin cauza locuitorilor din Sebeș împotriva poluării și a defrișărilor ilegale.

Delia: Cum mai stă treaba cu “artiștii din Cluj”? S-au mai estompat granițele culturale față de acum 16 ani, pe când începeați? Cât de des mai faceți naveta la capitală și pentru ce?

Mihnea: S-au mai estompat, cu certitudine. Deși, în continuare, resimt o diferență semnificativă de comportament social, valori și principii între București și Cluj. Venim cam o dată pe lună, uneori și mai rar, ca să cântăm și să mâncăm mult junkfood pe drumul de întoarcere...

Delia: Au trecut 5 ani de la precedentul album de studio (Pietre în alb. 2011). Cu era online-ului vă înțelegeți? Sunteți integrați sau e “doar ceva necesar”?

Mihnea: Ne înțelegem destul de bine, mă rog, fiecare dintre noi are limitele lui. Ne plac filmele, cărțile, concertele, unora dintre noi le place muntele, altora marea. Ne dorim să rămânem fideli unui stil de viață în care interacțiunea reală dintre indivizi este esențială. Am crescut în fața blocului, în fața casei, cu fel de fel de jocuri: nu prea cred că o să ne transformăm în “șoricei” de internet...

Delia: Dacă dai drumul acum la playlistul de pe telefonul tău - ce piesă începe?

Mihnea:

P.S. Versul din dialog era următorul: tot ce ești e tot ce ai/ n-ai să pierzi dacă-ncerci să dai!

(artist: Luna Amară, piesa: Somn, album: Loc Lipsă , 2006)

Aici gusturile se împărtășesc. Rogu-te, răspunde pe scurt listei de mai jos.

Pe gustul lui Mihnea Blidariu #Luna Amară:

Delia                               Mihnea

Muzica pe gustul tău sună psihedelic.

Un instrument pe gustul tău este vocea.

Arta vizuală pe gustul tău este pictura.

O carte pe gustul tău este orice de Houellebecq.

Culoarea pe gustul tău este negru.

Filmul pe gustul tău este “Dog Day Afternoon” (1975)

Serialul pe gustul tău este “Stranger Things”.

Dimineața pe gustul tău este târzie.

Noaptea pe gustul tău este caldă.

Petrecerea pe gustul tău este liniștită.

Munca pe gustul tău este voluntară.

Un om pe gustul tău este empatic și tolerant.

Sportul pe gustul tău este tenisul de câmp.

Un oraș pe gustul tău este Barcelona.

O vacanță pe gustul tău este continuă.

Amar îți este secolul.

Ce te dezgustă? Prostia.

Gusturile nu se discută, se execută.

Photo credit: Năluca.

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL