Știți expresia literară a crește într-un an cât alții în 7 - ei bine, există cel puțin un om care a împlinit mitul. Numele lui “uman” e George, cel mitologico-artistic e sus-numitul, Jurjak. Hai să trecem repede peste referințele biografice care deja au împânzit net-ul autohton - că e fiul Holografistului Edi Petroșel, că a practicat avocatura pentru o perioadă (...de rătăcire, aș zice eu), că a lansat anul trecut primul său album “Lemon Blues”, semnat în timp record cu o casă de discuri (Universal Music) or că el însuși a făcut câteva videoclipuri bune pentru colegii de breaslă alternativă. De fapt, de aici cred că i se și trage ridicarea asta rapidă și spectaculoasă - nu a luat-o de la 0, nu era deloc străin muzicii, ba chiar era adânc înfipt în industria muzicală încă dinainte de a se manifesta liric el însuși, adică avea know-how la purtător. Și-atunci, de ce n-a început mai devreme de 2015? Eu n-am habar, dar l-am întrebat direct și neechivoc în rândurile de mai jos.
Pe final, ne-a pregătit chiar și un playlist din muzici ascultate și trimise de pe smartphone-ul personal și am aflat care-s treburile “Pe gustul lui Jurjak”
Jurjak - interogații și destăinuiri
D: În ciuda faptului că ai ieșit artistic pe piață abia acum 2 ani, s-ar putea totuși spune că ești un veteran al industriei autohtone prin tot felul de conjuncturi indirecte. Ce s-a întâmplat mai exact acum 2 ani? Ți-a venit timpul?
J: Cred că am acumulat ceva experiență și acum doi ani am scos prima piesă cu versuri, până atunci aveam doar instrumentale. Nimic nu apare peste noapte - după cam 10 ani joaca / treaba a început să se miște.
D: Ce-i cu povestea legată de Mr. Jurjak vs. Jurjak? Ne poți lămuri?
J: Când mi-am facut pagina de artist pe FB se numea jurjak.com, încercând să promovez site-ul, după un timp am pierdut domeniul și am încercat să-i modific numele, să-i șterg .com-ul și nu a mers. Le-am scris celor de la FB și într-un final am reușit și am schimbat în Mr.Jurjak (Jurjak este artistul și Mr.jurjak este pagina de FB)
D: În câteva momente în care ascultam piesele tale am trăit niște flash-back-uri auditive (pe alocuri îmi suna a Phoenix). Ce crezi despre această asociere?
J: Da, și mie mi-a sunat puțin a Phoenix (râde). Sunt două piese pe album cu influențe folclorice și un pic de rock, care te duc cu gândul în direcția aia:
D: Ce-i cu pălăria? Am înțeles - trademark de imagine -, dar de unde ți se trage? Care-i povestea?
J: Nu e nici o poveste - de mult am fost pasionat ce șepci, căciuli și pălării, și am zis și logo-ul să fie tot cu pălărie, pentru că e recognoscibil.
D: Blues-ul și psihedelicul nu sunt tocmai cele mai populare genuri muzicale pe la noi (de electro și rock n-am zis nimic ;) ) și totuși, puse în piese așa cum ai făcut-o tu, iată, își dovedesc valoarea și popularitatea totodată. Cum ai ales tu acest mix de genuri muzicale?
J: Am făcut ce-am simțit, nu am premeditat. A ieșit așa, probabil, datorită muzicilor ascultate în ultimii ani și, cumva, mi-am format un stil și un mod de abordare. Muzica blues și rock nu mor niciodată, o rețetă bună este noutatea veche și simplitatea complicată.
D: Cum s-a creat gașca Jurjak? La cel mai recent live-performance de-al vostru pe care l-am văzut erați mai mulți pe scenă decât formula inițială de 4 (Daniel Olteanu - tobe, Narcis Axinte-bas, Dan Minel Stoica-chitară și tu vocal). Vi s-au alăturat instrumentiști excepționali, dintre care l-am recunoscut pe “suflătorul” Sebastian Burneci (Bucharest Jazz Orchestra). Se prefigurează o dezvoltare pe termen lung a proiectului? Poate un al doilea album cu astfel de sunete?
J: Cu Daniel (tobe) am început să colaborez din 2013, iar cu Dan și Narcis, la sfârșitul verii trecute am avut prima cântare în aceasta formula și de atunci așa a rămas. Pentru evenimentul de care zici tu, ne-am propus să facem ceva diferit și i-am avut invitați pe Sebastian Burneci - trompetă, Florian Radu - trombon și Cătalin Milea - saxofon. Da, pe albumul următor o să mai colaborez cu ei și chiar în concertele care urmează.
D: Poate unii știu, alții abia află că tu ești și erai “versificator” și pentru alți artiști. Destul de evident faptul că succesul pieselor voastre se datorează în bună parte și textelor. Bănuiesc că tu ești autorul lor în integritate pentru albumul “Lemon Blues” (corectează-mă, dacă greșesc) - sunt versuri atât în română, cât și în engleză ; și-atunci te-aș întreba - cum de / de ce single-urile lansate spre promovare sunt cântecele în limba română, deși titlul e uneori English?
J: Unele lucruri sună mai bine în engleză. Nu greșești, versurile și muzica îmi aparțin. Pe partea de producție am lucrat cu Daniel Olteanu, el fiind responsabil și pentru mix și master.
D: Nu se poate să nu abordăm și tema videoclipurilor, tu însuți semnatar în calitate de regizor și pentru alți artiști. Ei, cum e mai bine, artist filmat și regizat sau regizor pentru alți artiști?
J: Dintre videoclipurile Jurjak am produs, regizat și montat : Future EX, Un minut, București și Timp de iubit. Nu îmi place să stau în fața camerei, așa că prefer să regizez și să-i filmez pe alții.
D: Te rugăm, oferă-ne un playlist din zona auditivă cu care rezonezi în aceste zile.
Ascultă JURJAK’s Playlist
BONUS - Pe gustul lui Jurjak:
Muzica pe gustul tău sună a…? Albastru
Un instrument pe gustul tău este...? Chitara
Arta vizuală pe gustul tău este...? Înțepătoare
O carte pe gustul tău este...? Necuvintele
Culoarea pe gustul tău este...? Gri
Filmul pe gustul tău este…? Bun
Serialul pe gustul tău este...? The Young Pope
Dimineața pe gustul tău este…? Lungă
Noaptea pe gustul tău este…? Albă
Petrecerea pe gustul tău este...? Bairam
Munca pe gustul tău este…? Ușoară
Sportul pe gustul tău este...? Halbere
Un oraș pe gustul tău este….? Caracal
O vacanță pe gustul tău este…? Bine venită
Amar îți este…? Veacul
Ce te dezgustă...? Tot ce-i dezgustător
Gusturile nu se discută, se….? Se gustă.
D: Mulțumiri!
De vrei să-ți faci și tu vocea auzită, te invităm să te Conectezi cu Facebook