Jazz cu elemente folclorice. Interviu cu Arcuș. (#Arcuș Trio)

Zilele acestea sunt dintre cele care gonflează simțirile patriotice și cele de uniune în general. Cum din toate zările și canalele mass-media vom fi înconjurați de sunete tradiționale românești și cum poate și tu, cititorule de oameni& gusturi, nu știi pe unde să te mai ascunzi ca să scapi de mereu aceleași cântări caduce, voiam să-ți spun că există totuși alternative. Una dintre ele se petrece nu mai departe de seara asta, la ARCUB, în cadrul JazzConnect. Head-line al evenimentului e duo-ul franco-german NILS WOGRAM & BOJAN Z, dar despre această atracție franco-germană vom vorbi în alte ocazii, căci azi vă propun să cunoaștem, pe cât de aproape posibil, actul neaoș care va deschide cântarea occidentalilor: ARCUȘ TRIO. 

Alimentând nevoia și premiza inițială - un alt fel de a asculta bucăți de folclor - trio-ul în speță folosește ca fundament de improvizație și interpretare tocmai “elemente folclorice culese din muzica tradițională românească și balcanică”. Unii ar putea spune că numele proiectului prefigura o astfel de aplecare muzicală, însă nu e ceea ce pare. Adică nu e o consecință a direcției muzicale, ci e chiar numele inițiatorului de proiect: Alexandru Arcuș

Pe lângă unirea istorică pe care inevitabil o sărbătorim anual, un subiect predilect al vremurilor pe care le trăim e eventuala (re)unire cu Moldova. Ei bine, în cazul acestui trio, ea s-a produs deja. Moldoveanul Arcuș a “dat mână cu mână” cu doi instrumentiști români și s-au unit într-un grup artistic original al cărui act constitutiv a apărut în martie anul acesta - albumul Allotropy -. Pe album se aud saxofonul sau fluierul lui Alexandru Arcuș, pianul și orga lui Adi Stoenescu și ritmurile lui Marcel Moldovan. Puși împreună, le iese un fusion desăvârșit care dă în prog-rock, post-prog, funk sau urban-jazz. Însă, ce e de reținut e taman lipsa lor de reținere când vine vorba de aventuri improvizatorice. 

ARCUȘ TRIO - pe scurt. 

Adi Stoenescu a studiat pian cu Marius Popp şi e fascinat de sunetul orgii lui Mammond şi de muzica organiştilor Jimmy Smith, Larry Young, Larry Goldings sau Brian Charette şi experimentează forme de expresie improvizată de la blues, funk sau fusion până la jazz tradițional.

Marcel Moldovan e un “puternic” baterist. Originar din Arad, a studiat percuția clasică la Conservatorul din Bucureşti şi abordează sonoritățile groove cu influențe R’n’B, electro, fusion, hip-hop, soul, dub. A cântat cu Steve Vai, Three for Helen şi alții.

Și Alexandru Arcuș:  Născut la Cricova, lângă Chișinău. A luat contact cu muzica de la vârsta de opt ani, la Școala de Muzică și Arte din orașul natal. Muzician independent, suflător și promotor al folclorului reinterpretat.  Nume predestinat muzicii cu corzi, însă post-destinat instrumentelor de suflat. 

Interviu cu Alexandru Arcuș

Delia: De doi ani te-ai stabilit la București. Cum ai luat această decizie și ce ți-a adus nou? 

Alexandru: O decizie sănătoasă pentru oricine vrea să exploreze căi noi. Am decis să vin la București pentru muzică și mi-a adus o mulțime de oameni buni în cale, cu care am reușit să tratăm constructiv/creativ câteva gânduri muzicale. 

Delia: Pe lângă multiplele tale colaborări în proiecte precum Three for Helen, Bucharest Jazz Orchestra, Javra, Roots Revival,  Port of Cultures, Moldova Calls quartet și multe altele,  anul acesta a fost marcant pentru tine prin lansarea primului album ARCUȘ TRIO,  “Allotropy’. După cum îi zice numele, e proiectul tău de suflet, creat pe viziunea ta. Cum s-a petrecut coalizarea ta cu Adi Stoenescu (pian & orgă) și Marcel Moldovan (tobe)? 

Alexandru: Împreună cu Marcel ne-am cunoscut la “Three for Helen”,  iar cu Tzoaie (Adi) am cântat la câteva jam-uri și concerte prin cluburile din București. De la primele concerte îl avem alături de noi pe cel ce ne face legătura cu publicul la concerte, Andrei Cornea, care se ocupă de partea tehnică și de sunet.
Pot spune că avem o ‘gașcă’ de vis. :)
Avem un scop pe care ni-l propunem și fiecare din noi încearcă s-o facă cât de bine posibil. Suntem sinceri în comunicare și intenții, fără a ne propune limite de timp și spațiu. Ne-am înțeles bine din prima, ca echipă a fost foarte clar ce facem, muzical și social. 

Delia: Împreună vă ocupați cu improvizatul pe bază de elemente folclorice românești (hai și balcanice), cu ritmuri de hip-hop, r’n’b sau funk,  până vă iese ba rock progresiv, ba urban-jazz.  Altfel spus, fusion ca la carte. Spre deosebire de cântările live, înregistrările presupun totuși o rigoare și o structură: cum se naște o compoziție ARCUȘ TRIO care, mai apoi, ajunge pe un material discografic?  

Alexandru: Am inceput să lucrez la album cu câțiva ani înainte să vin la București. Am adus și eu și Tzoaie câteva compoziții, urmând să le cântăm împreună și să le integrăm într-un context. Pentru următorul album ne-am propus ca lucrurile să se-ntâmple natural, căutând muzica mai întâi prin cântare, jamm-uind, ca mai apoi să fie schițată și introdusă într-un sistem.

Delia: Despre faptul că saxofonul este cumva a doua ta natură se știe și se aude încă de când copilăreai în orașul natal (Cricova, Moldova), doar că prin studenție te-ai întâlnit și cu alte instrumente de suflat. Ai studiat fluierul și ceea ce se numește EWI (electric wind instrument). Ne poți detalia relația ta cu aceste două instrumente? Și, dacă mai sunt și altele... 

Alexandru: Cu Saxofonul suntem prieteni de când am început să studiez limba muzicii. Pe lângă EWI, fluier, Kaval (pe care l-am modificat pentru nevoi personale) sau flaut, pe care le mai folosesc rar în unele contexte muzicale, am mai ‘dialogat’ cu Kaval-ul bulgăresc/turcesc, bansuri, duduk-ul, tilinca și multe alte forme de tuburi care emit sunete. Pe parcurs, curiozitatea față de instrumentele de suflat tradiționale sau electronice m-a îndemnat să explorez și alte sonorități și principii de emitere și exprimare pe care, mai apoi, am încercat să le adaptez saxofonului. 

Delia: Biografia ta este impresionantă nu numai prin numărul proiectelor la care ai fost părtaș, cât prin internaționalismul care a venit la pachet cu asta. Comparativ - cum ai zice că e piața de jazz din România? Dar în Republica Moldova? 

Alexandru: Piața de Jazz din România este una în devenire, părerea mea. Muzicienii sunt cei care ar putea schimba situația spre bine, și de oameni care ar putea s-o facă, cu un pic de curaj, nu ducem lipsă. Se-ntâmplă multe lucruri muzicale care, dacă ar avea parte de o gestionare corectă, ar putea să se adapteze la condițiile de piață actuale - mă refer strict la partea juridică și de promovare - fără să afecteze partea creativă. Ar putea funcționa și local, și international. Mă refer aici și la R.Moldova.

Delia: Ești “legendar” prin povestea ineditei colecții de pliculețe de zahăr (peste 1000 de bucăți) pe care ai vândut-o ca să-ți poți cumpăra un saxofon special, “un Lady Face din 1946”. Ce mai colecționezi și câte instrumente muzicale posezi? 

Alexandru: După ce pachețelele de zahăr, adunate din toate locurile pe unde am călătorit, concertând de cele mai multe ori, s-au sacrificat pentru a-mi aduce instrumentul dorit, dorința de a continua să colecționez orice altceva, sau chiar zahăr, m-a părăsit. Aștept o revenire la un moment dat, sper să aleg o temă de culegere la fel de dulce și folositoare.

Delia: Ce mai asculți zilele astea?                         

Alexandru: Trei referinte pentru minte/trup/spirit:

Delia: Cu excepția concertului de azi de la ARCUB, unde vă vedem și ascultăm în perioada imediat următoare? 

Alexandru: Până la sfârșitul anului 2016 ne mai puteți vedea și auzi pe 13 decembrie la Iași, și pe 16 decembrie la București unde vom avea și câteva surprize, concerte la care vă așteptăm cu drag, desigur. 

Pe oamenisigusturi.ro  gusturile se împărtășesc. Pe gustul lui ARCUȘ:

Muzica pe gustul tău sună...? Bine :) 

Un instrument pe gustul tău este….? Bass… & Drums

Arta vizuală pe gustul tău este…? Peter Gric

O carte pe gustul tău este…. ?  Sci-Fi

Culoarea pe gustul tău este….?  Gri

Filmul pe gustul tău este…? Equilibrium 

Serialul pe gustul tău este….?  Vikings

Dimineața pe gustul tău este…?  Însorită

Noaptea pe gustul tău este….? La fel de însorită :)

Petrecerea pe gustul tău este….? Cu multa voie bună

Munca pe gustul tău este…? Obositoare

Un om/oameni pe gustul tău este/sunt….? Cu mult bun simț

Sportul pe gustul tău este?  Yoga

Un oraș pe gustul tău este….?  …undeva la munte lângă litoral

O vacanță pe gustul tău este…? Activ-odihnitoare

Amar îți este…? NU

Ce te dezgustă?  Minciuna

Gusturile nu se discută, se….? Argumentează

Photo credits: Arcuș Trio.

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL