Teatrul românesc iese destul de timid în lume, dar este darnic atunci când devine gazdă a unui eveniment internațional. Dacă anul trecut asistam cu plăcere la Festivalul Internațional de Teatru NETA, organizat de TNB, cu teatre balcanice în vizită, anul acesta am tras cu ochiul, în prag de FNT, la Fest-in pe Bulevard, a patra ediție a deja cunoscutului festival organizat de Teatrul Nottara.
Momentul reîntoarcerii trupei în sediul pe care îl are de aproape un secol a fost emoționant și primit cu urale și confetti. Până la urmă, așa cum e și firesc, teatrele de tradiție trebuie să își desfășoare activitatea în sediile pe care le au de ani buni, în locuri magice în care actori consacrați au făcut istorie și au bucurat generații de spectatori. În acorduri de cvartet și în explozii de confetti, pompierul teatrului, îmbrăcat la „frac” desenat și cu melon pe cap, s-a suit pe o scară și a dat jos infama bulină roșie, care a ținut Nottara-ul departe de spectatorii obișnuiți ai teatrului de pe Magheru.
Anul acesta, Fest-in-ul aduce la București 31 de reprezentații ale unor trupe din țară și din străinătate. Actori din Bulgaria, Cehia, Croația, Kosovo, Republica Moldova, Serbia și Slovenia ajung în centrul Capitalei. Cu siguranță, nu veți avea ocazia să vedeți prea curând trupe din Kosovo sau Serbia pe o scenă românească, așa că puteți să dați o fugă la Odeon sau Nottara. E o experiență care merită trăită, chiar dacă de obicei supratitrările fură puțin din farmecul unui spectacol, la fel cum știrbesc din atenția acordată unui film.
Fest-in înseamnă și întâlnirea cu spectacole din țară, dar și cu expoziții de fotografie, colocvii și lansări de cărți. Practic, într-un asemenea eveniment, care se întinde pe aproape două săptămâni, toate gusturile sunt satisfăcute, fie că vorbim de spectacole „grele”, de comedii, drame sau tragedii, de spectacole pentru copii sau adulți.
Fest-in înseamnă și întoarcerea în istorie, dar și un remember pentru cei care au făcut istorie în teatru și care au dispărut în ultima vreme. Emil Hossu, Ștefan Radof, George Alexandru sau Corneliu-Dan Borcia sunt doar câteva nume comemorate cu ocazia asta.
Teatrul Nottara s-a întors unde îi e locul. De ce nu s-ar întoarce și publicul la teatru?
Photo credits: Florin Ghioca și Teatrul Nottara.
De vrei să-ți faci și tu vocea auzită, te invităm să te Conectezi cu Facebook