3 scurtmetraje de văzut pe Vimeo în pauza de masă

Un mare regizor, Peter Greenaway, se declara convins în urmă cu câțiva ani că filmul contemporan se va comprima ca durată fiindcă spectatorii sunt din ce în ce mai greu de ținut în scaunul de cinema, iar fără efecte speciale spectaculoase atenția lor e din ce în ce mai volatilă. În opinia lui Greenaway, lungmetrajele viitorului vor avea durata scurtmetrajelor de azi. Realitatea îl contrazice deocamdată, dacă ne uităm la blockbusterele americane care ajung uneori la 3 ore. Cert e că există creatori de film capabili să  povestească mult mai bine și mai complex în scurtmetraje și să inventeze mitologii și lumi întregi în doar o jumătate de oră de film. Iată numai 3 exemple:

1. Le ballon rouge, 1956

În 35 de minute, regizorul Albert Lamorisse a făcut din povestea unui puști care se plimbă pe străzile Parisului împreună cu noua lui jucărie, un balon roșu, un poem cinematografic de neuitat despre copilărie, poem care i-a adus un Palme d Or pentru scurtmetraj și un Oscar pentru scenariu. Le ballon rouge are un soundtrack minunat iar dialogurile sunt aproape inexistente. Pascal și Sabine, cei doi copii care apar în acest minunat poem, sunt chiar copii regizorului. Le ballon rouge este folosit și astăzi ca material didactic în școlile din întreaga lume.

2. La Jetée , 1962

Chris Marker a fost mai mult decât un regizor de film. Fotograf, artist multimedia și eseist, Marker a lăsat câteva capodopere aproape imposibil de încadrat în vreun gen cinematografic. Scurtmetrajul La Jetée, de exemplu, este prezentat de chiar autorul său ca fiind un microroman fotografic. În 28 de minute, Marker construiește aproape doar din fotografii și cu voce din off, o poveste science fiction postapocaliptic, în care călătoria în timp devine un pretext pentru explorarea memoriei afective.

În 1995, Terry Gilliam reia ideile principale din La Jetée  în celebrul său film 12 Monkeys.

3. Getting Fat in a Healthy Way, 2015

Un scurtmetraj bulgar care se poate încadra cu ușurință și la genul science fiction dar și la comedie romantică e, uneori, un adevărat șoc cultural.

20 de minute ține povestea de dragoste între un tip slăbănog și o tipă plinuță, însă felul în care a imaginat regizorul bulgar Kevork Aslanyan această poveste în care iubirea învinge gravitația i-a adus numeroase premii ale publicului și câteva trofee foarte importante de la juriile festivalurilor în care a fost prezentat.Regizorul Kevork Aslanyan declara că s- inspirat pentru acest film din romanul „Slapstick, or Lonesome No More!” al americanului Kurt Vonnegut.

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL