3 ROAD MOVIES de văzut înainte de vacanță

1. Wild at Heart, 1990, David Lynch

Unul dintre puținele filme luminoase ale lui David Lynch, dacă nu chiar singurul, Wild at Heart a luat Palme D’Or la Cannes, în 1990. E încadrat la genul crime thriller, însă șarmul de bandit sudist al lui Sailor (Nicholas Cage) și senzualitatea Lulei (Laura Dern) fac din Wild at Heart o comedie neagră genială, care pendulează între genuri. Sigur că s-au făcut multe road movies despre cupluri, Bonnie and Clyde, al lui Arthur Penn, Badlands, al lui Terrence Malick, Natural Born Killers, al lui Oliver Stone etc. Dar Wild at Heart are o candoare la care nu te-ai fi așteptat, fiind vorba de David Lynch. Una dintre scenele de neuitat este cea în care el îi cântă ei Love me Tender. Nicholas Cage și juca și cânta cândva. Prin 1990.

2. Nebraska, 2013, Alexander Payne

Un tată alcoolic și distant își presează fiul să-l ducă într-o călătorie neplanificată, pentru a-și ridica un premiu pe care susține că l-ar fi câștigat la o tombolă. E un pretext minunat pentru Alexander Payne să abordeze subiectul lui preferat, dramă de familie, din perspectiva unui road movie. Filmat alb-negru, pentru a surprinde mai bine dezolarea unei Americi rurale în plină criză economică, Nebraska atinge subiecte sensibile și emoționale din mers, fără să uite ceva esențial și fără să devină melodramatic. Uneori, pare să zică Alexander Payne, ne cunoaștem cu adevărat familia doar așa, în timpul unei călătorii neprevăzute.

3. Im Juli (In July), 2000, Fatih Akin

Am vorbit despre două road movies americane. Dar și cinematograful european are câteva memorabile. În filmul lui Fatih Akin (cel care semnează capodopere precum Head On sau The Edge of Heaven), un profesor naiv din Hamburg primește cadou un inel cu un simbol maiaș, care-l va duce către aleasă lui. La un party, întâlnește o turcoaică ce poartă un tricou cu același simbol maiaș. Un pretext foarte bun pentru Fatih Akin să facă un film cald și multicultural, despre o călătorie sentimentală de la Hamburg la Istanbul.

 

Photo credits: capturi din film.

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL