A 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc între 2 și 11 iunie. Deja organizarorii au anunțat câteva dintre titlurile peliculelor care vor rula în cinematografele din Cluj în care se desfășoară TIFF-ul.
După ce ediția din 2016 a TIFF-ului a fost dominată de un film românesc, Câini al lui Bogdan Mirică a luat trofeul Transilvania (https://oamenisigusturi.ro/articol/tiff-2016-o-perspectiva-personala), anul acesta selecția este anunțată ca fiind una eclectică, cuprinzând și filme de festival ce tratează teme politice, sociale și religioase, dar și filme de gen, cu priză la public. Bonus pentru cinefilii pasionați de thriller: retrospectiva Jean-Pierre Melville.
1. Neruda (2016)
Pablo Larraín, una din figurile importante ale filmului sud-american de azi, e un regizor a politic și inteligent care insistă asupra unor teme dificile din istoria recentă. De la NO (2012) – în care e radiografiată din perspectiva advertising-ului campania pentru referendumul care a dus la înlăturarea lui Pinochet de la putere în 1988, prin El Club (2015), unde sunt expuse secretele întunecate ale prelaților catolici îndepărtați din viața monahală chiar de superiorii lor, până la abordarea intimistă a unui pesonaj istoric cu multe chipuri, Jacqueline Kennedy, în Jackie (2016), Pablo Larraín a arătat că e capabil să ilustreze perioade și figuri istorice decupând cu minuțiozitate narațiunea și reușind să redea astfel întregul prin parte.
În Neruda – ecranizarea unui episod din viața celebrului poet chilian Pablo Neruda, distins cu Nobelul pentru literatură în 1971- apar doi dintre actorii cu care Pablo Larraín a lucrat și la NO (2012): Luis Gnecco, în rolul titular, pe care l-ați văzut și în celebra serie TV Narcos și Gael García Bernal care joacă rolul polițistului însărcinat cu arestarea lui Neruda.
2. Paris, pieds nus / Lost în Paris (2016)
Un film ca un omagiu adus comediilor mute ale lui Buster Keaton sau de faimosul Monsieur Hulot, personaj comic antologic creat și jucat de Jacques Tati, Paris, pieds nus le oferă spectatorilor de la TIFF întâlnirea cu una dintre figurile emblematice ale filmului francez, regretata Emanuelle Riva pe care o știți din producții precum Hiroshima, mon amour (1959) sau Amour(2012). O mătușă de 93 de ani - Emanuelle Riva, într-unul din ultimele sale roluri - dispare fără urmă, iar nepoata ei și un tip fără adăpost o caută prin Paris. Acesta este pretextul de care regizorii- actori Dominique Abel și Fiona Gordon se folosesc pentru a recupera și reinterpreta multe dintre tehnicile comediilor din epoca filmului mut.
3. Austerlitz (2016)
La capitolul filme documentare, una din proiecțiile vedetă în programul TIFF-ului din 2017, se anunță a fi Austerlitz al ucraineanului Sergei Loznitsa, selectat și la festivalul de la Veneția de anul trecut.
Regizorul ucrainean Sergei Loznitsa filmează în alb-negru turiștii în vizită la lagărele de concentrare și încearcă să afle cum comportamentul de turist gălăgios și dornic de cât mai multe fotografii reușește să golească de semnificație istorică locurile în care a fost posibil Holocaustul.
Retrospectiva Jean-Pierre Melville
TIFF-ul programează și un răsfăț cinematografic în materie de film noir: 6 lungmetraje și un scurtmetraj al maestrului francez al genului noir, Jean-Pierre Melville, cel care a redefinit thriller-ul european prin stilul său sobru și minuțios. Astfel, spectatorii au șansa de a vedea proiecțiile copiilor restaurate ale unor titluri reper din filmografia lui Melville: Le Silence de la mer(1949), Bob le flambeur (1955),Léon Morin, prêtre (1961), Le Doulos(1962), L'armée des ombres (1969), Le Cercle Rouge (1970), și scurtmetrajul Vingt-quatre heures de la vie d'un clown (1946).
De vrei să-ți faci și tu vocea auzită, te invităm să te Conectezi cu Facebook