Piano featuring artist. Playlist. #10 de ascultat

Mi-e greu să cred că ar exista om crescut în civilizație care să nu fi atins vreodată clapele unui pian. E ceva inexplicabil în tentația de a atinge claviatura. De la Melc, melc codobelc sau Cântecul Măgărușului, la Fur Elise sau Alla Turca lui Mozart - pune un pian în aceeași încăpere cu oameni fie și fără o minimă pregătire muzicală și cineva, oricine, va anima acest instrument cu coarde, ciocănele și (o, da!) 88 de “butoane de apăsat”.

Pianoforte pe numele inițial, dat cu vreo 300 de ani în urmă de inventatorul său italian (Bartolomeo Cristofori), nu e numai un instrument de acompaniere, ci el însuși generator de creații. Pianul, ca și chitara - despre care vom vorbi într-un viitor articol -,  este unul dintre instrumentele care permit nașterea noilor compoziții și la care odată așezat nu prea poți minți. Dacă știi notele, nu greșești, ci interpretezi ; dacă te joci cu notele poți greși prin alăturări nearmonice, însă dacă iei notă cu notă ai mari șanse să nu falsezi deloc. Spre exemplu - pentru data viitoare când vrei să-i impresionezi pe cei din jur, deși n-ai habar de partituri sau cântece pentru pian - atinge în orice manieră și cu orice durată numai clapele negre:  negreșit vei cânta o partitură cu sonoritate asiatică (poți să-mi mulțumești mai târziu ;) ) De aici farmecul sonor al acestui instrument, o simplă atingere îți întoarce exact sunetul așteptat, nota perfectă. 

Departe de mine gândul că oricine se așează la un pian poate realmente cânta la pian -  pentru asta e nevoie de ani de studiu muzical și tehnică interpretativă - dar, cum spuneam anterior, pianul te ajută să cânți împreună cu el. Face echipă cu mânuitorul care poate fi în același timp și vocalist. 

Dacă nu e deja evident, recunosc că sunt de mică înnamorată de sunetul, rezonanța și aspectul instrumentului în speță. Din păcate am rămas prieteni la distanță, fără să ne vedem des, dar e o prietenie pe viață. Nu e o mare mirare că avem milioane de prieteni comuni, căci o relație cu domnul cu coadă sau cu doamna pianină au dezvoltat milioane de oameni și sute de mii de artiști. 

Poate că știți, poate că nu - marea majoritate a cântecelor pe care le ascultăm de regulă au pornit de la o linie melodică cântată mai întâi la pian (sau la chitară, din același motiv).

Această nostalgie personală m-a trimis într-o navigare sonoră printre artiști contemporani care, la rândul lor, și-au făcut fățisă relația cu pianul în văzul tuturor.  Fără pretenții de pianiști profesioniști, așezați ei înșiși la claviatură pentru cel puțin un cântec, și-au armonizat vocea cu pianul și au creat duete vocalo-pianistice memorabile: 

#10 de ascultat

Playlist de PIAN featuring VOCE

James Blake

Tom Waits

Norah Jones 

Chris Martin (Coldplay)

Regina Spektor

Thom Yorke

Tori Amos

Nick Cave

Ben Folds

Damien Rice

Bonus:

Profesoara de pian, Alicia Keys

Lady Gaga pe când era studentă

In Memoriam:  

Freddie Mercury

Prince

PS: Un mic hint de final:  când treci cu degetul dintr-o parte în alta a pianului atingând rapid toate clapele în stilul Ray Charles,  se cheamă că ai cântat în osutădouăzecișioptimi (se referă la durata unei note atinse) - adică 128 de note pe timp muzical. 

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL