byron | împreună la bine și la albume solo

Solo Together - e titlul auto-cuprinzător al celui mai recent proiect byron.

După un deceniu celebrat împreună în toamna anului trecut (vezi: Byron la 10 ani și 10 întrebări), băieții ăștia au ajuns la o rară înțelepciune și maturitate artistică, înțelegându-și și susținându-și reciproc ego-ul artistic și, mai ales, nevoia de manifestare individuală a creativității. Nu de puține ori proiectele solo sunt sămânța separării unor construcții comune - ei bine, nu și aici!

Adică, Dan Byron, Sergiu „6” Mitrofan, László (Döme) Demeter, Dan Georgescu și inginerul lor de sunet live, Vladimir Ivanov (Pinholes) au compus și înregistrat fiecare câte un album propriu. Cele cinci albume rezultate vor fi prezentate în turneul byron – Solo Together, început pe 17 februarie la Iași, continuat la București, urmate de Timișoara, la finalul lui martie, și Cluj , la începutul lui aprilie.  Turneul byron este parte din conceptul mai larg numit Overground Elements, alături de Travka, The Mono Jacks și Robin and the Backstabbers.

byron - împreună la bine și la albume solo

Artist: Dan Byron

Album:  “Privește cerul”

Ascultă: danbyron.bandcamp.com/

Fiind vocea byron, aș zice că Dan a avut o misiune ușor mai grea în comparație cu ai săi colegi instrumentiști, cu a căror vocalitate ne-am întâlnit foarte rar sau chiar deloc, în așa fel încât piesele de mai sus să nu intre în auditivul colectiv ca fiind “un nou album byron”. Și iată - misiune îndeplinită! “Privește cerul” se distantațează de creațiile comune atât prin compoziție și orchestrații, dar cu precădere prin versuri (exclusiv în limba română) - se simte că abordează teme intrinseci. Albumul, în integritatea sa, rămâne totuși sub eticheta alternative artrock.

Primul single “scos” pe piață, și deja difuzat de radiourile pentru urechi deschise, a fost conectat  mișcării #rezist, însă “Țara mea” a fost creat cu ceva timp înainte de marile adunări stradale. 

Artist: 6

Album: “6:9”

Ascultă: sase.bandcamp.com/releases

Sub pseudonimul 6, Sergiu Mitrofan a înregistrat albumul antenumit - voce, versuri, instrumente și aranjamente (cu excepția tobelor), toate puse laolaltă în propria sa sufragerie. Poate deja știți că Sergiu e cel care se ocupă și de identitatea vizuală / grafică a trupei ce-l conține. Pasiunea lui pentru design și culoare a fost pusă acum și pe muzică: fiecare dintre cele 9 piese poartă numele unei culori; iar textele, întocmai ca tablourile, au înțelesuri ascunse  - deh, poți scoate omul din culoare, dar nu poți scoate culoarea din om. Muzical și stilistic albumul e foarte divers și surprinzător, trecând prin folk, rock și sunete electro. Roșu a fost primul cântec promovat. Pe mine, una,  m-a “lovit” Gri-ul, iar mai jos aveți Oranj live.

Artist: Absurdcus

Album: “T”

Ascultă:absurdcus.bandcamp.com/album/t

László (Döme) Demeter s-a mai “jucat” de unul singur și înainte, cu vreo două albume. În proiectul Solo Together a adus nici mai mult, nici mai puțin decât un soundtrack în 10 pași. “T” este soundtrack-ul alternativ-electro-rock al unui film imaginar. Instrumental în cea mai mare parte, artistul zice că e “o poveste criptică sub straturile de sunet”. Și cam așa e! Albumul lui Döme te poate “băga” în câte un alt film cu fiecare ascultare în parte. Spre exemplu, pe piesa Hephaestus eu “văd” ba niște cascadorii, ba o scenă de război, ba o alergătură de shopping. 

Artist: Almadeer

Album: igra

Ascultă:almadeer.bandcamp.com/releases

Nu întâmplător albumul lui Dan Georgescu (a.k.a Dănuț) a fost ultimul lansat oficial, nu mai devreme de vinerea trecută.  El este cel care bibilește frecvențe, sonorități și volume pentru majoritatea materialelor finale semnate de gașca magnifică - astfel, am bănuiala că mai întâi și-a ajutat colegii de mai sus cu câte un mix sau master, lasându-se pe sine la urmă. Piesa selectată pentru a iniția ascultătorul în drumul solo numit Almadeer este Partage à trois cu Robin Proca și prefigurează un album de fusion eclectic cu doze de indie/pop și influențe electronice. Recunosc, eu am făcut o mică fixație pentru demența artistică cu numărul 5, In your wires. (Nu încercați asta, decât acasă!)

Artist: Vladimir

Album: „Lumină pe întuneric”

Ascultă: v4vladimir.bandcamp.com/album/lumin-pe-ntuneric

Vladimir Ivanov e un off-stage-member de seamă al byron. Sunetistul făr’ de care concertele byron ar putea să nu sune cum sună. Cu albumul de față, trece pe scenă și aduce “Lumină pe întuneric”, adică 10 unități de progressive post-rock la care au pus ba un flaut, ba o chitară, ba un pian, o tobă ori o voce colegii de sunete Dan Byron, Sergiu Mitrofan și Dan Georgescu sau colega de viață, Anya Dimitrov.  “Consider că este un album pentru introvertiți, deși nu mă consider o persoană introvertită. Nu mă aștept ca versurile să aibă vreun sens pentru ascultător, deși pentru mine sunt un pansament”, zice el. Același Vladimir pune voce și chitară în proiectul Pinholes,  bass și voce pentru The Bread Pits  și se auto-proclamă “pseudoactor la Teatrul Nottara”. A ales “Sfaturi și păreri”  ca prim single extras de pe album, din care, la rându-mi, am extras următoarele cuvinte: “Cred că am fluturi ascunși în cuier”.

PS: Nu uitați,  Solo Together - seria de 5 albume de autor - live la Timișoara, Cluj și apoi din nou, București.

Photo credit: byron

 

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL