De multe ori tema muzicală unui serial e fundamentală pentru identitatea acestuia: intro-ul muzical compus de Angelo Badalamenti acum mai bine de 25 de ani pentru primele sezoane din Twin Peaks sau muzica genericului de la Game of Thrones semnată de Ramin Djawadi fac parte deja din cultura populară contemporană. În timp ce unii creatori de seariale preferă un soundtrack original pentru producțiile lor, alții optează pentru piese muzicale mai vechi sau mai noi, bine dozate și atent inserate în textura cinematografică. Am ales 3 exemple de seriale pentru care autorii au întocmit playlisturi uneori surprinzătoare și aparent paradoxale ca gen, dar armonios combinate cu narațiunea și cu imaginea. Cine s-ar fi gândit că gangsterii de început e secol XX din Peaky Blinders vor fi acompaniați de indie rock, că punk-ul se va potrivi atât de bine cu SF-ul din Stranger Things sau că povestea polițist-gotică din True Detective va fi atât de bine punctată muzical prin alternative country?
Peaky Blinders (BBC, 2013 - )
Cele 6 episoade ale primului sezon din Peaky Blinders au început să fie difuzate de BBC 2 în toamna anului 2013. Povestea ascensiunii familiei Shelby, gangsteri mărunți din Birmingham-ul de după Primul Război Mondial, a avut un succes atât de mare încât în anul următor drepturile de difuzare au fost cumărate de cei de la Netflix. Peaky Blinders a ajuns astfel la 3 sezoane, iar BBC a anunțat că se lucrează la încă două. Primul episod din sezonul 4 este așteptat în această toamnă. Pe lângă scenariul excelent și performanțe actoricești remarcabile ale unora ca Cillian Murphy, Sam Elliot sau Tom Hardy, Peaky Blinders vine la pachet cu un soundtrack de cinci stele din indie&blues rock și post-britpop. Printre piesele de colecție care se aud în Peaky Blinders: NICK CAVE & THE BAD SEEDS – Red Right Hand (care e și tema serialului), THE WHITE STRIPES – Black Math, TOM WAITS – Time, ARCTIC MONKEYS – R U Mine?, DAN AUERBACH (de la Black Keys)- ‘I Want Some More’ și RADIOHEAD – You And Whose Army? David Bowie și Leonard Cohen sunt și ei de ascultat în sezonul 3 de la Peaky Blinders.
Stranger Things (Netflix, 2015 - )
Serialul produs de Netflix, Stranger Things, este un strălucitor omagiu adus filmelor americane din anii ’’80. Povestea e impregnată de cultura pop americană din acea perioadă și aduce aminte de proza lui Stephen King. La nivel vizual, serialul evocă cinemaul unor regizori precum John Carpanter, maestru al genului horror; George Lucas și Steven Spielberg, repere ale filmului SF din anii ’’80. Al doilea sezon din Stranger Things începe în octombrie, anul acesta.
În materie de soundtrack, primul sezon din Stranger Things are pe fundal câteva trupe și câțiva artiști care ne aduc aminte ca, în materie de muzică, deceniul 9 al secolului trecut n-a fost deloc rău: The Clash, Joy Division, Echo & the Bunnymen, Peter Gabriel, New Order și The Bangles.
True Detective (2014 - )
True Detective, poducție HBO, părea un serial polițist clasic la data apariției primului sezon: doi detectivi investighează o serie de crime în Luisiana. Nic Pizzolatto, creatorul și scenaristul seriei, e însă scriitor la bază iar talentul său de povestitor capabil să creeze o intrigă consistentă și tensionată a făcut din True Detective unul dintre marile succese de critică și de public al HBO-ului. Scriitura lui Pizzolatto s-a completat fericit în primul sezon cu prestațiile actorilor principali, Woody Harrelson și Matthew McConaughey. Deși sezonul 2 din True Detective a fost mai puțin bine primit de public, cei de la HBO promit că va exista și un al treilea sezon. Se pare că Pizzolatto s-ar fi apucat deja de scris primele două episoade.
Muzica din primele două sezoane ocupă un loc important în structura poveștii. Cum primul sezon din True Detective se desfășoară în Luisiana, autorii au ales un playlist de blues, gospel și old timey country. Nu lipsesc nume grele ale muzicii americane: Bo Diddley, Bob Dylan sau John Lee Hooker. Tema muzicală, Far From Any Road a trupei americane de alternative country The Handsome Family, e probabil una dintre cele mai cunoscute teme muzicale contemporane. Pentru sezonul doi piesa de generic a fost Nevermind a lui Leonard Cohen. Lera Lynn, actriță și cântăreață, are câteva piese memorabile pe soundtrackul sezonului 2 din True Detective. Scenariștii au inserat-o pe Lera Lynn în poveste, ea fiind cea care cântă în barul în care se întâlnesc personajele principale.
Photo Credits: https://i.ytimg.com
De vrei să-ți faci și tu vocea auzită, te invităm să te Conectezi cu Facebook