#10 de ascultat - jazz_radio_live_streaming

La ce sunt buni prietenii, dacă nu să te pună la treabă?! Era o banală după-amiază de joi și ne adunaserăm mai mulți creativi într-un soi de instant hub. Unu’ edita niște fotografii, alta colora mandale, altu’ își căuta niște drivere , iar eu făceam un research, lucru ce-mi permitea să-i mai bâzâi pe rând, pe fiecare dintre ei, cu diverse fleacuri. În momentele de tăcere, ne dăm seama că e puțin cam prea liniște: “Delia, pune și tu niște muzică.” Oricine a lucrat vreodată în colectivitate și/sau cu playlist-uri și muzică știe în ce capcană te aruncă de fapt o astfel de frază. De regulă, știți, începe dezbaterea “ce tip de muzică”, încât să împaci toate caprele și toate verzele. Întrucât eram “la butoane”, am decretat ad hoc că ar fi momentul să practic ce propovăduiesc și am zis: Let there be jazz! Nicio opoziție, doar abțineri.

Am convenit rapid să nu ne “batem” în playlisturi de youtube. Zic scurt: “Atunci e simplu - punem un radio online sau vreun live-stream”. Acord general. N-aveam nici cea mai mică idee ce urma să se petreacă după primele secunde de google search. Cert este că a trebuit să abandonez munca anterioară și să mă concentrez pe un acest nou task. Nu numai că s-a dovedit a fi o muncă în sine, dar a devenit provocator să încerci, să intuiești și să alegi ce e optim pentru contextul dat, din milioane de rezultate.

Așa s-a făcut #10 de ascultat - jazz_radio_live_streaming

1. TSF Jazz Paris, Franța

Să știi că are și vorbe, și reclame. E un radio, nu un playlist. Un mix interesant de track-uri mai noi (Dee Dee Bridgewater, Marcus Miller, Brad Mehldau) cu piese clasice (Nina Simone, John Coltrane, Bill Evans)

2. WBGO Newark, USA

Au un întreg comitet de consultanți cu ajutorul cărora alcătuiesc playlist-ul și câteva programe specializate. Puțin bizar, dar foarte interesant, să asculți după-amiaza show-ul lor live de dimineață. “Morning Jazz” - cum altfel?!

Now Playing era: Herbie Hancock Quintet, So What (Live)

3. JazzRadio USA

E o radio-corporație, deci după 30 de minute ești nevoit să-ți faci cont de utilizator, iar ca să accesezi toate canalele ți se recomandă un cont Premium - contra cost, evident. Au 7 directori muzicali, deci merită. Aplicația de mobil e și ea la locul ei. Am ales canalul swing&bigband:
Now Playing era: Red Norvo All Star Sextet - Blues A La Red

4. KUVO Denver, USA

Se deschide cu un player separat. Are reclame și știri. Scurte. Dar uneori difuzează și concerte întregi. Am prins un concert de-al lui Louis Armstrong din 1939, la Chicago.

5. Radio Musical de CUBA Havana, Cuba

Se deschide cu un player - click “Audio Real”. E un fel de Radio România Muzical. Au intervenții, dar bine sună spaniola aia printre niște jazz clasic sau jazz cubanez direct din inima Havanei. Din păcate stream-ul nu arată și cine cântă. Din câte am înțeles, pe când ascultam, era o mini-orchestră japoneză. (sic!)

6. Wooferradio Londra, UK

Soul, funk și jazz de modă veche. Intervenții foarte scurte. Perfect pentru nostalgii.
Now Playing era: David Sanborn - Chicago Song

7. Jazzabit Oslo, Norvegia. 

!Nu se poate asculta cu Google Chrome, trebuie accesat cu un alt browser. Dacă faci asta, dai de nujazz și broken beats, iar jazz-ul clasic e și el pe-acolo. Câte o voce te mai scoate din audiție, dar pentru cine nu înțelege norvegiana până și scurtele intervenții ale animatorilor pot fi luate drept improvizații audio.

8. Kjazz California, USA

E unul dintre radiourile Universității din California. De ani de zile e în top 10 al radiourilor universitare, de aceea s-au auto-proclamat Radioul de jazz & blues al Americii. Nu e doar PR, e chiar ce zic.
Now Playing era: Monty Alexander - Regulator (Reggae-Later)

9. JAZZ.FM91  Toronto, Canada

De fapt, o organizație non-profit care există de vreo 60 de ani. Oameni care n-au alte treburi decât să se ocupe de dezvoltare culturală prin programe de mentorat pentru tineri și studenți via jazz, precum și alte chestiuni “complicate” cum ar fi: Jazz 4 Kids. Live-stream-ul e totuși destul de simplu, la un click distanță.

10. Jazz24 Seattle, USA

E primul rezultat al lui google. Asta nu-i întotdeauna un semn bun, d-aia l-am lăsat la coadă. De data asta, însă, la link-ul din google chiar găsești ce ti se promite - jazz non-stop, cu tot cu playlist la îndemână la orice oră.
Now Playing era: Ronnie Earl - Glimpses Of Serenity

PS: Pentru prietenii provocatori - nice working for you!

Photo credits: ted.com

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL