VaiDA, ce turneu inedit! – cu pianul în locuri neconvenționale

Ah, ce-mi mai plac lucrurile ieșite din rigori și treburile făcute cu gust pentru schimbare și resetare! Îmi vine să vă spun totul dintr-o suflare, așa ca în reclame, în 30 de secunde: “Chopin, Liszt și Mussorgski se cântă în service-uri auto, tipografii și alte spații neconvenționale. La pian – Bogdan Vaida. Înscrie-te acum – intrarea este liberă!”  Din fericire, mai e nițel până când turneul național, Classic Unlimited, va fi demarat, așa că avem cu toții timp să intrăm în detalii. 

Pianistul român stabilit în Germania, Bogdan Vaida, aduce în țară un concept pe care l-a testat deja în Germania (totul a început în 2015, într-un atelier moto)  și prin care vrea să le arate oamenilor că pianul și muzica clasică, percepute de regulă ca fiind rigide, pot fi „consumate” în locurile în care ne trăim viața de zi cu zi: hale industriale, magazine,  ateliere auto-moto, librării etc.

B.V.: „Ideea de a cânta în locuri neconvenționale o am de mai mult timp. Mai exact, am căutat o formă în care să le pot arăta oamenilor, indiferent că sunt sau nu cunoscători, ceea ce pe mine mă pasionează la muzică și anume conținutul ei concret și legătura cu viața de zi cu zi. Încerc să scot muzica din tiparele obișnuite în care contextul social sau anumite constrângeri sociale o sugrumă de multe ori. Adică o scoatem din sălile tradiționale de concert, unde rareori vin oameni care nu au fost învățați cu muzica clasică” 

Calendarul turneului este încă în completare – aviz doritorilor de a găzdui un astfel de eveniment.

Ce știm deja?

26 octombrie 2017 | Iași -  Hala Fix,  fosta hală de producție
2 noiembrie 2017 | Alba Iulia - Cetatea Alba Carolina
4 noiembrie 2017 | București – Cărturești Carusel
7 noiembrie 2017 | Timișoara – Atelierele Pegas
9 noiembrie 2017 | Cluj-Napoca - Autoworld Audi
11 noiembrie 2017 | Cluj-Napoca - Daisler Print House

Lista rămâne deschisă. 

“Muzica se schimbă în funcție de locul unde cânt” 

B.V.: „E foarte interesant pentru mine cum se schimbă muzica în funcție de locul unde cânt. Sigur, în funcție de acustică, loc și condiții. Dar și din punct de vedere afectiv, emoțional, în funcție de locului respectiv și mai ales de oamenii care își duc viața de zi cu zi acolo. Practic la fiecare concert se amestecă muzica cu locului respectiv. Pentru că și să meșterești la motociclete sau să vindeci bolnavi sau să cureți apa de... tot felul (am avut un concerte și la o stație de epurare) poate fi o artă.” 

Am avut dubii în a vă spune sau nu la ce să vă așteptați în materie de “playlist” al concertelor. Organizatorii m-au încurajat s-o fac:  Bogdan Vaida va

cânta Nocturna op. 48 nr 1 de Frédéric Chopin, Toccata de Sigismund Toduță, Rapsodia ungară de Franz Liszt și Tablouri dintr-o expoziție de Modest Mussorgski. 

Știu, e mai greu fără Shazam, dar tocmai ăsta e farmecul - să recunoști o piesă pentru că ai fost acolo, ai auzit-o și ai simțit-o, nu doar pentru că altcineva a creat anterior un link.

În așteptarea share-urilor de Shazam sau a track-urilor de Youtube cu Mussorgski ori Chopin (în interpretarea lui Bogdan Vaida), pianul solo îți este acum mai accesibil în spațiul off-line, iar muzica clasică îți este adusă la îndemână tocmai în locurile în care de regulă ai vreo treabă.

Am zis în “spotul” de început că intrarea e liberă - și așa va fi – țin însă să vă spun că există și posibilitatea biletului neobligatoriu a.k.a  fiecare dă cât vrea sau pe cât a fost de impresionat. Ce e în schimb obligatoriu?  – nu, nu papionul, nici rochia de seară, ci rezervarea. Locurile sunt limitate pentru fiecare spațiu în parte.

Classic Unlimited este un turneu organizat de Fapte, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Staropramen.

 

 

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL