CURATORII & POVEȘTILE LOR

DE VĂZUT
GEORGE MIHALCEA

GEORGE MIHALCEA

FILM

M-am născut în Ploiești, am fost crescut între două religii înțelegând, printre altele, că oamenii au moduri diferite de a numi aceleași lucruri.
Am (de)venit în București să fac facultatea și să învăț jurnalism de la profesioniștii de școală veche care-și beau suta de vodcă la 8 dimineața, mi-am auzit prima dată vocea în căști la Radio România Tineret, apoi am ajuns la Radio Guerrilla, unde n-a fost deloc ușor la început, dar unde i-am întâlnit ulterior pe cei de la care am învățat literatură, politică, muzică, film, pe cei pe care abia aștepti să-i vezi la cafea, care știu să vorbească, dar și să asculte, care călătoresc cu mintea când n-au bani de benzină, care știu că prietenia e un efort, că inteligența e un exercițiu continuu. Am rămas în București și la Guerrilla, am lucrat într-o campanie electorală, am scris despre filme în suplimentul Zile și Nopți, am scos un volum de proză scurtă la editura Trei (În mijlocul lucrurilor, 2014). Continuu să învăț.

CRISTINA BOGDAN

CRISTINA BOGDAN

ARTĂ

M-am născut în Bucureștiul anilor ’80.
Sunt redactor online la Revista ARTA și conduc ODD, o platformă curatorială și educațională, tot în București. Activez ca lector universitar, curator și critic de artă în România și în străinătate.

Florin Ghioca

Florin Ghioca

TEATRU

M-am îndrăgostit iremediabil de teatru încă din vremea când copilăream mai mult în Grădina Icoanei și vedeam spectacolele lui Florian Pittiș la Teatrul Bulandra. Chiuleam de la școală și dădeam fuga la celebrele matinale, în complicitate cu soră-mea, care învăța la liceul de lângă teatru, viitoarea Școală de fete, cu nume rusesc la acea vreme.

Ulterior, după ce am cochetat cu ideea de a mă face regizor tehnic la TNB, asistând la repetițiile unor Dinică și Beligan în plină formă, am ajuns la Cluj, unde drumul m-a purtat spre Facultatea de Teatru, secția Teatrologie. După flirtul mai mult sau mai puțin reușit cu critica de teatru, am rămas în lumea presei, unde mă jucam de ceva vreme de-a jurnalistul. Treabă care a devenit tot mai serioasă. Am început să mănânc din nou teatru pe pâine, iar în prezent fac și fotografie de teatru, pasionat atât de scenă, cât și de culise.

Cred că o cronică de teatru se poate face și în cuvinte simple, fără a epata. Nu vreau să le arăt oamenilor cât de erudit sunt, ci cât de frumos este teatrul atunci când îl povestești prietenilor la o bere. De ce nu, imediat după premieră!

IOANA BÎRDU

IOANA BÎRDU

FOTO

Am 28 de ani și sunt dependentă de povești. Le văd peste tot în jurul meu și îmi place să le spun prin orice mijloc îmi e la îndemână. Citesc și scriu mult, ador copacii și nu pot să trăiesc fără muzică. Pe Oameni & Gusturi mă voi ocupa în continuare de… Oameni & Cărți, proiectul meu de suflet.

ALEX DOMNIȘORU

ALEX DOMNIȘORU

FOTO-VIDEO

Sunt un fotograf stabilit în București, România.
Caut să descopăr viața. Caut frumusețea evidentă a lumii, dar și cea nevăzută. Caut povești și povestiri. Caut sentimente și trăiri. Caut în emotii și angoase. Caut în viață și sper să descopăr ceva demn de împărtășit. Le găsesc adeseori pe toate printre artiștii mai tineri, sau cu mai multă experiență, pe care am ocazia să-i surprind pentru eternitate. Fie ei actori, muzicieni sau artiști contemporani, oameni de carte sau de bucate, frumosul și emoția se regăsesc printre ei mereu în alte forme.

DRAGOȘ ASAFTEI

DRAGOȘ ASAFTEI

FOTO-VIDEO

Mi-am descoperit întâmplător pasiunea pentru fotografie în 2008, după ce mi-am dat seama că nu-mi plăcea nimic din ce mai încercasem până atunci: pian, chitară, vioară, desen... Câțiva ani mai târziu, în 2011 și 2012, am fotografiat toată Transilvania din avion în cadrul proiectului Zbor peste Transilvania, continuând apoi cu mai multe etape de fotografie aeriană. Plănuiesc ca în 2017, să duc proiectul la următorul pas. Între timp, am realizat mai multe proiecte de fotografie documentară, precum „De gardă pe ambulanță”: o serie de fotoreportaje făcute în timpul gărzilor medicilor.

În 2015, am început împreună cu Alex FIlip proiectul Travelers of Bucharest, în cadrul căruia am fotografiat aproximativ 1.500 de turiști străini veniți în București. Proiectul a trecut prin mai multe etape, lansând în august 2015 Bucharest City Guide și în ianuarie 2016, Bucharest City App.

ALEX DAMIAN

ALEX DAMIAN

FOTO

M-am apucat de vioară la vârsta de 5 ani și am absolvit Conservatorul. Muzica nu mi-a ajuns, așa că m-am apucat de fotografie, astfel încât să imortalizez momentele petrecute în turnee. Într-un final, fotografia a ajuns să joace un rol cheie în viața mea, atât personală, cât și profesională.
Îmi place să surprind oamenii în momente de naturalețe și să intervin artificial cât mai puțin. Îmi place să mă folosesc de lumina naturală și cred că cea mai mare satisfacție o ai atunci când oamenii apreciază ceea ce faci.

CORNEL MOȘNEAG

CORNEL MOȘNEAG

FOTO

De 3 ani, lucrez pentru Astra Film Festival din Sibiu și, în ultimii 2 ani, am ales să-mi urmez pasiunea pentru fotografie. După program, surprind evenimentele din oraș și atmosfera Sibiului. În rest, îmi petrec adesea timpul în librării, la Filarmonică sau la Teatrul de Balet, iar weekend-urile în care nu fotografiez sunt dedicate pedalatului cât mai departe...

De ascultat
DELIA PANAIT

DELIA PANAIT

artist | thinker | speaker

ARTIST - din când în când mai scriu ba o poezie, ba un cântec, ba un text absurd, ba fac fotografii experimentale, ba alte creații și concepte abstracte.
THINKER - uneori, mă așez împotriva curentului și pun întrebări care lasă marcaje peste mințile altora sau provoacă reset-uri ale gândirii uniformizate - totuși, nu fac din gândirea critică un scop, ci un mijloc pentru a găsi mereu noi perspective.
SPEAKER - vocea îmi este instrument de joacă, de muncă și de existență, fie că e live, înregistrată sau (pur) comercială.
Săptămânal, le îmbin pe toate și le dau o formă publică prin emisiunea "Bucureștiul Subiectiv" - vinerea, de la 17.00, la Radio Gold FM.
Scrisul mi-a fost mereu aliat și odată suprapus cu o curiozitate autentică și un subiect infinit - muzica - nu pot decât să rezulte o serie de articole originale, interviuri și neo-abordări.

De Citit & Degustat
IOAN MAXIM

IOAN MAXIM

Lucrez în echipa noului teatru din București, Apollo111, și în echipa UrbanEye Film Festival, am fost copywriter în două agenții de publicitate, una mai mică și una mai mare, citesc, merg la teatru și la filme, scriu statusuri pe Facebook și din când în când materiale mai substanțiale pe alte site-uri, am publicat niște proze scurte în reviste online de literatură, nimic notabil. Citesc multă literatură românească din anii noștri, inclusiv poezie, care e foarte bună, dar foarte puțin răspândită. Am facultate și master. Mă gândeam să mă mut la Lisabona într-o zi, e un oraș foarte frumos.

Experiențele se trăiesc la