ZMEI3: SUFLET DUR, DAR ROMÂNESC

S-o spunem pe-aia dreaptă, când vine vorba de muzică soul, în mintea consumatorului se produce o sinapsă care îi spune - aaa,  muzica aia născută în și din sufletul foștilor sclavi de pe tărâm american. Stai să vezi acum scurt-circuite mentale: există și soul românesc. Mai exact rough Romanian soul, genul muzical pe care și l-au brevetat niște muzicieni cu origini românești, acum bi-locați în București și Berlin.

CINE SUNT ZMEII?

Sub apelativul Zmei3 se află 4 artiști (cu tot cu guests artists, chiar 6):

Paula Țurcaș - “fiica de preot” - la voce;
Oli Bott - vibrafon & compoziție - zis și “vrăjitorul”;
Mihai Victor Iliescu - chitară, voce și versuri - zis și “rough Romanian soul”;
Arnulf Ballhorn - bass și contrabas - zis și “uriașul cel blând”.

Totul în jurul acestui proiect are un aer epic, de legendă, de doină (a.k.a  “Romanian blues”), de superstiție, de paradox. Până și numele ales a fost inspirat de un vremelnic anti-erou, un presupus dragon neadaptat, o figură rebelă cu idealuri fixe.

ROUGH ROMANIAN SOUL

Albumul de debut lansat acu’ vreo lună a fost înregistrat în format real în Munții Transilvaniei, mixat în Franța și masterizat în California. Ia de-aici globalizare!

Photo credits: Marilena Delli

Din toate cele 15 piese ale celor 4 Zmei3 reies emoții puternice, chiar violente, iar versurile, în cea mai mare parte a lor scrise în română, abordează teme precum rezistență, imigrare, opresiune, iubire, moarte, mândrie, singurătate, putere și chiar comunism. Când pui arhaicul, vibrafonul și rebeliunea la un loc, la ce te poți aștepta? Păi, doar la asta:

 

Zmei3 nu și-au propus “să ducă folclorul românesc pe alte meleaguri”, ci pur și simplu cântă despre un trecut românesc incomod și lasă amprente emoționale puternice pe oriunde pun piciorul - din Europa Centrală și de Est, până în Canada.

Joia asta se întorc de unde au plecat - în Transilvania. N-ar fi rău să fiți atunci la Cluj, să simțiți toate astea, nu doar să ascultați și să mentalizați. Concertul are loc în cadrul TIFF (2 Iunie 2016, ora 22:00), la Casa TIFF. Este primul lor concert în România, după lansarea albumului.
Photo credits cover: zmei3.com

N.B.!

Pentru cei rămași în București - nu vă las eu de izbeliște - aveți și voi “treabă” joi seară: în grădina Casei Universitarilor din București (str. Dionisie Lupu, nr. 46) începe seria de concerte Backyard Acoustic Season. Dan Byron & Luiza Zan, în formulă live acoustic duo, sunt deschizătorii de vară. 

La aproape un an de la ultimul concert susținut împreună, Dan și Luiza au conceput un spectacol greu de clasificat şi de descris, alimentat pe deplin de background-ul artistic extrem de variat al amândurora. Având la dispoziţie doar vocile şi chitarele, cei doi trec prin rock, pop, jazz sau gospel, făcând din Live Acoustic Duo o experienţă ce trebuie trăită măcar o dată. Ca bonus, mai vin și cei de la Otherside, cu tot cu setul lor acustic.

Photo credits: infomusic.ro

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL