ZILELE UNTEATRU - Festival de (v)Acanță

De multe ori am zis că vara nu e de plecat din București, pentru simplul motiv că nu există zi în care să nu se petreacă vreun eveniment în aer liber sau în spații pe care celelalte anotimpuri le fac neprimitoare. Sau alte lucruri care merită vizitate sau făcute, din cele pe care ritmul metropolitan ne cam împiedică altminteri să le accesăm. Așa că am inventat și început să promovez conceptul de Acanță (= vacanță acasă). Adică, te pui în pielea unui potențial turist și începi să (re)descoperi orașul. Eu, una, nici măcar nu am atâtea zile de Acanță câte ar fi de bifat chiar aici, la noi acasă, în București. Vara asta, pe calendarul meu de Acanță tocmai a intrat în pole position un festival pluri-artistic, aflat la prima ediție: Zilele UNTEATRU.

Începe joia aceasta și, timp de 7 zile (până pe 4 august), au loc tot felul de manifestări artistice, de la spectacole de teatru și expoziții de fotografie, la târg de design și - ceea ce vreau de fapt să vă semnalez - 6 cântări de zile și nume mari.

Joi, 28 iulie, ora 22.00 - ROBIN & THE BACKSTABBERS

Nu cred că mai trebuie spus nimic altceva… e RATB pur, așa cum îi știm de vreo câțiva ani de pe la radio, de prin păduri, festivaluri sau alte locuri alternative. Poate că ar trebui totuși să vă spun că băieții au o energie aparte când vine vorba despre concerte ținute în intimitatea unui public restrâns.

Vineri, 29 iulie,  ora 22.00 – LUCIA

 

LUCIA sau “când vocea depășește piesa”. Era încă adolescentă când coverul ei de debut, SILENCE (după single-ul trupei autohtone The MOOoD), făcea turul de onoare pe YouTube. Eee… doar vreo 20 de milioane de oameni i-au cunoscut de-atunci timbrul și vibrația vocii. Între timp, a lansat și primul album, într-un stil indie/pop special.

Sâmbătă, 30 iulie - două concerte din sfere diferite

De la 17.00 - ALEX ȘTEFĂNESCU (actorul, nu criticul literar)  - cu un concert / one-man show numit “Ziua Necunoștinței”


fragment din show.

Alex vine singur, dar își aduce jucăriile: chitara lui acustică, versurile lui, dileme universale și ritmurile de pop, rock, reggae și chiar hip hop, numa’ bune de “consumat” într-o sâmbătă după-amiază.

De la 22.00 - byron (trupa)

Nu știi niciodată ce poți trăi la un concert de-al lor. I-am văzut (cu toții, sper) de nenumărate ori… și mai vreau, și mai vrei, și mai vrem! După 10 ani de activitate, trupa a ajuns să sune atât de bine în concerte, încât un “live performance” de-al lor e o adevărată performanță muzicală.

Duminică, 31 iulie – alte două concerte. De data aceasta, duo-uri.

De la 17.00 - MARIA RĂDUCANU și MAXIM BELCIUG

 

Să nu vă mire dacă veți pleca puțin amețiți de la cântarea celor doi. Asta pentru că veți face o călătorie prin aproape toată lumea, în mai puțin de două ore. Maria și Maxim folosesc notele, chitara, vocea și mai multe limbi ale Pământului ca să ne ducă pe unde vor ei, cel puțin până s-o descoperi teleportarea.

De la 21.30 - ALEXANDRU ANDRIEȘ ȘI SORIN ROMANESCU

Ultima dată când l-am văzut pe Andrieș era în grădina de vară de la Cărturești (Verona) și cânta în duet cu Dan Byron. Amândoi aveau ceva studențesc în atitudine. Cum Andrieș predă la Arhitectură (de unde vorba “cel mai cântăreț dintre arhitecți”), studenția nu e niciodată prea departe de el. Tocmai de aceea versurile și interpretările lui trec cu ușurință de la o generație la alta. Duminică va fi acompaniat de Sorin Romanescu și chitara lui clasică sau chitara-bas sau de ce chitară o să aibă el chef, că deh, n-ar fi prima dată când ar urca pe scenă cu 5 chitări  - sîc, sîc! pentru cine nu va fi acolo.

Deși o regulă a vacanței zice că nu există reguli și ore exacte, e bine să știți când sunt concertele, nu de alta, dar locurile sunt limitate (80) și poate nu vreți să vă petreceți Acanța pe la uși pe care scrie SOLD OUT. Da, e cu vânzare, iar prețul unui bilet de intrare în sala de concerte de la UNTEATRU este de 40 de lei.

Puteți să vă ocupați locul în avans dacă scrieți la rezervari@unteatru.ro sau printr-un sms.

Pentru cei care trudesc prin birouri - nu vă umpleți de resentimente!  - programul festivalului este totuși conceput în așa fel încât să puteți și voi ajunge în spațiul din Sf. Apostoli, 44, după orele de muncă.

Zilele UNTEATRU au fost create pentru a marca șase ani de existență a independentului și vizionarului proiect UNTEATRU, precum și mutarea în acest spațiu nou, unde - după cum deja se vede - se adună artiști de soiuri alese, creații culese de prin ateliere sau studiouri speciale și, cel puțin pentru zilele viitoare, un public dornic de evadare și/sau deja evadat din rutina zilnică. 

Pagina evenimentului

Photo credits: http://byronmusic.ro/ și Wikipedia.

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL