Trei librari intră în trei librării mai mici

Când era gerul mai mare pe lume, dar mai ales în București, am ieșit din casă cu un singur scop: să vizitez librăriile mai mici din zona Romană-Universitate. Am rezistat la trei, în care am intrat, m-am uitat și am rugat librarii să-mi recomande o carte de pe rafturile lor. Uite ce a ieșit.

Librărie: Kyralina

Specific: limba franceză
Adresa: Strada Biserica Amzei nr. 10
Librar: Elena Diaconu

Cărți recomandate: Riad Sattouf – L’arabe du future 3. Une jeunesse au Moyen-Orient (1985 – 1987) și Nathacha Appanah – Tropique de la violence


Am ales să recomand două cărți pentru că ambii scriitori sunt voci francofone, dar cu rădăcini în alte zone ale lumii decât Franța. În volumul de benzi desenate al lui Riad Sattouf, autorul își povestește copilăria din Siria. Deși povestea se parcurge foarte ușor, cititorul e aruncat într-o pagină de istorie foarte puternică, văzută prin ochii unui copil. Al doilea volum pe care îl recomand este un roman scris de o autoare tânără născută în Mauritius, într-o familie de origine indiană: Nathacha Appanah. Romanul ei spune istoria unei generații de tineri care nu pare să aibă vreun viitor pe o insulă din Oceanul Indian. Este o poveste despre tot ce înseamnă discrepanța Nord – Sud, adică lumea săracă și lumea bogată”.

Librărie: OpenArt

Specific: poezie
Adresa: Strada George Enescu nr. 8
Librar: Violeta Vasilică  

Carte recomandată: Michael Kumpfmüller – Splendoarea vieții

Sunt fan Kafka, iar această carte spune povestea ultimei iubiri din viața lui. Franz Kafka era un introvertit, iar Dora Diamant l-a scos din carapace și chiar l-a convins să se mute de acasă, din Praga, la Berlin. Kumpfmüller este un cunoscut exeget al lui Kafka, iar acest volum reconstituie iubirea dintre autor și această femeie. Este o carte emoționantă”.

Librărie: Anthony Frost English Bookshop

Specific: limba engleză
Adresa: Calea Victoriei nr. 45
Librar: Vlad Niculescu

Carte recomandată: Patrick Leigh Fermor – Between the woods and the water

Fermor este un scriitor de călătorie cult, un aventurier care scrie măiastru. În anii ’30, el a pornit, la 19 ani, într-o călătorie inițiatică, din Olanda până la Muntele Athos. A ajuns și în România, iar capitolul dedicat conține poate cele mai frumoase pagini scrise despre țara noastră. Frazele lui sunt perfecte. Viața lui a fost fabuloasă. A trăit o poveste de dragoste cu prințesa Bălașa Cantacuzino. Notele despre călătorie le ținea într-un jurnal cu coperte verzi, the Green Diary. Aceste însemnări au fost păstrate de Bălașa, care le-a regăsit în anii 60 într-una din casele Cantacuzino. Deci, amintirile lui de călătorie, strânse în trei volume, au fost publicate la 40 de ani după aventură”.

_____

Poza din cover: Leslie Jones - The Old Bookstore, Cornhill 1930.

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL