Top 3+1 filme esențiale pentru Bogdan Mirică

Bogdan Mirică

Unul dintre premiile importante obținute de filmul românesc în ultima vreme mi se pare cel al lui Bogdan Mirică de la Cannes. Lung-metrajul său, Câini, a luat premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, în secțiunea Un Certain Regard. Cred că e important pentru că vorbim despre un film de gen, thriller, iar cinematografia noastră este cumva la început în domeniul ăsta.
”Câini” va fi și în competiția de la TIFF. Îl puteți vedea la Cluj, pe 1 iunie, ora 20, la Cinema Victoria sau pe 3 iunie, la ora 19, la Cinema Florin Piersic.

Am fost curios să aflu ce filme reper are Bogdan Mirică, un regizor cu un background mai aparte - a fost editor, copywriter, romancier, Director de Creaţie, apoi scenarist și regizor al serialului Umbre de pe HBO. Gusturile unui regizor în materie de filme spun mereu ceva esențial despre stilul lui personal.

Iată cum arată top 3 + 1 la Bogdan Mirică:

1. ”The Conversation” - Francis Ford Coppola
Pentru cum surprinde alienarea omului modern, inabilitatea lui de a se conecta cu ceilalți, de a simți, totul dublat de paranoia claustrală urban-guvernamentalo-corporatistă.

 

2. ”Sunset Boulevard” - Billy Wilder
Pentru mine, cel mai mișto film despre film și despre condiția ridicol-glamoroasă a artistului. Cameo-urile lui Buster Keaton și Erich von Stroheim sunt pe cât de amuzante, pe atât de dramatice.

3. ”Once Upon a Time in Anatolia” - Nuri Bilge Ceylan
Un crime-noir minimalist și subtil, pretextul perfect pentru speculații filosofice care niciodată nu devin teziste (lucru destul de rar în film). Plus că imaginea filmului e un pumn în piept care te lasă fără respirație.

***

Mențiune specială: filmul american ”Blue Ruin al lui Jeremy Saulnier”, un thriller care ”coace, coace și, când explodează, te lipește de scaun.”

 
Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL