Top 3 + 1 filme esențiale pentru Bogdan Șerban

A fost actor, din “școala de la Târgoviște”. Și acum le mai povestește colegilor de radio despre cum a ajuns cu Danaidele lui Purcărete la New York. A fost director de programe la un radio local din Târgoviște, după care s-a mutat la București, în Liga Mare a radiourilor. După 12 ani de Radio Guerrilla și alte experiențe în FM, Bogdan Șerban este un reper pe tronsonul de seară din radioul românesc. Se știe cu toți din toate trupele, cu toți din film, din teatru etc. Așa că l-am rugat și eu să-mi enumere filmele sale reper și să fie mai puțin rebel decât pe radio.

Mi-a venit reply cu lista și cu următorul mesaj: ‘”Bă, vezi că m-am străduit să fiu calofil.”

Fellini's Casanova, regia Federico Fellini, 1976

Film din seria de “lecturi obigatorii”, pe care a trebuit să le consum la cursul de “Teorie și critică de teatru și film”, în facultate – pentru perspectiva lui Fellini de a privi sexul ca pe o boală incurabilă, în stadiu terminal, iar dragostea, ca pe un inutil placebo.

A Prairie Home Companion, regia Robert Altman, 2006

Pentru cheia în care sunt tratate obsesiile profesionale și moartea. Pelicula are la bază ultimul spectacol de radio cu același titlu, desfășurat timp de peste treizeci de ani, până în 1974, pe scena unui teatru (Fitzgerald din St. Paul), în care, pe lângă live act-urile artiștilor de country, blues sau bluegrass, prezentate de DJ-ul Garrison Keiller, până și momentele publicitare erau interpretate, în direct, de către voice-over-i acompaniați de instrumentiști.

Four Lions, regia Christopher Morris, 2010

Pentru cea mai mare densitate de incorectitudine politică/religioasă/sexuală pe centimetru pătrat de peliculă, dar, culmea, deloc deranjantă sau ofensatoare. Recomand filmul pentru tratarea depresiilor post-revoluții-ratate, post-alegeri-pierdute, post-Brexit-uri etc.

+ Whiskey Tango Foxtrot, regia Glenn Ficarra și John Requa, 2016

Filmul este bun pentru efectul curativ pe care îl are în depistarea/rezolvarea crizelor de identitate și pentru tratarea crizei profesionale de vârstă mijlocie.

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL