Playlist de “Summertime”

Gata cu ‘’Acanța’’! (pentru cine nu știe la ce mă refer, am scris aici). Am plecat și eu spre vacanță. Ador drumurile de vară și, cum se știe că drumul către destinație și înapoi e el însuși parte din vacanță, am zis să fac un experiment pe care numai un drum “liber” l-ar permite. Să construiesc un soi de soundtrack al călătoriei, dar care să nu fie doar un alt playlist “random”. Căutam o provocare, o joacă. Și uite-așa m-am întrebat cum ar fi, dacă ar fi, și care ar fi cântecul pe care aș putea să-l ascult pe repeat, în loop și, mai ales, cât timp aș rezista? Drumul meu estimat până la prima oprire era de 4 ore.

Fac eu repede un calcul - în medie, un cântec are +/- 3 minute, asta ar însemna să-l ascult de aproximativ 80 de ori. 80 de ori? Da - aș putea să-l ascult dacă-l privesc ca pe o mantră. Sau ca pe o carte dintre cele greoaie, pe care de câte ori le citești, de-atâtea ori descoperi câte ceva nou. Nu e imposibil; și totuși... de 80 de ori? Același cântec? Am pus rămășag cu cineva care susține că, la cât de “sucită și spontană” sunt de regulă, aș rezista de maximum 20 ori. Asta m-a impulsionat iremediabil.

OK. Și am început marea căutare a cântecului cu pricina. Doamne, la ce m-am înhămat! După ce am ascultat cântece din mai toate zonele, după ce am căutat în folderele mele vechi și în cele mai noi YouTube-uri, începusem să cred că experimentul ăsta e o formă de autopedepsire. Nu știam de ce anume aș avea chef în ziua plecării sau care-mi va fi starea. Nu știam dacă să aleg o piesă instrumentală sau (și) vocală. Nu știam dacă să aleg o voce feminină sau o voce masculină. Dacă down-tempo sau up-tempo. Și uite-așa, din întrebare în întrebare, m-a “pălit” ideea: dacă ar fi aceeași piesă interpretată în 80 de variante / cover-uri? Și să meargă și cu vacanța? Oare există așa ceva? Să poți face un playlist de 4 ore, cu aceeași piesă, dar care să nu se repete, de fapt, deloc?

Există! Și, vă spun, momentul în care am descoperit asta a fost de o bucurie soră cu nebunia.

IAR PIESA SE NUMEȘTE: SUMMERTIME

  • E piesa care are nici mai mult, nici mai puțin de 33.000 de cover-uri de când muzica se poate înregistra.
  • Pentru cântecul ăsta s-a înființat un grup de superfani, care au reușit să adune nu mai puțin de 25.000 de variante dintre cele 33.000 cunoscute. (Alții, mai țicniți decât mine). Grupul se numește , iar lista completă o aveți aici.
  • A apărut pentru prima dată în Folk Opera Porgy & Bess, care a avut la bază romanul lui DuBose Heyward (1924). Romanul e despre o comunitate African-American din Carolina de Sud, iar George Gershwin s-a gândit să îl pună în scenă, ca musical.
  • Împreună cu fratele său, Ira, Gershwin a colaborat cu Heyward și au adus romanul pe scenă în 1935. Heyward a scris versurile și frații Gershwin sunt creditați pentru muzică.
  • Acesta este cel mai faimos cântec de musical și apare de 4 ori în producție, cu precădere ca un cântec de leagăn (lullaby).
  • Janis Joplin a cântat Summertime la Woodstock-ul din 1969.
  • A fost prima ocazie în care John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr au înregistrat muzică împreună.
  • Astăzi a devenit una dintre cele mai populare și (poate) cel mai des înregistrate compoziții de jazz.

Nu urc aici toate cele 80 de variante alese de mine - și instrumentale, și vocale - dar vă las câteva… pentru vreo oră, așa. Enjoy!

Dan Byron, pentru Oameni & Gusturi

Annie Lennox

Janis Joplin

Ella Fitzgerald

Frank Sinatra

Charles Mingus

Louis Armstrong

Billie Holiday

Nora Jones

Michael Sweeney

The Moon Loungers

Miles Davis

Billy Stewart

Nina Simone

The Zombies

Eu am fugit cu tot cu playlist-ul meu de Summertime.  Ei, ce ziceți? Câștig pariul?

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL