Miles Mosley - Uprising în 11 pași

“Revolta” în 11 cântece. “UPRISING” Debut album - Miles Mosley - un nou artist de care e bine să știm.

Total întâmplător, dar al naibii de oportun în zilele astea, aveam să descopăr că dincolo de ocean e un băiat care în ianuarie a pornit, și el, propria lui “revoltă”. M-am ciocnit frontal cu o melodie cum de mult n-am mai auzit:  atâta energie, verv, nerv, atâtea instrumente, ritmuri și genuri muzicale puse laolaltă în 3 minute. Miles Mosley, piesa - Fire. Cine-i ăsta? De unde a apărut? Primul rezultat: album, UPRISING, lansat în ianuarie a.c. Piesa care mă “pălise” era  ultima dintre cele 11 piese de pe albumul cu pricina.

Unul dintre cei “10 noi artiști pe care trebuie să-i știi”

Așa zicea revista Rolling Stone în noiembrie anul trecut. Atunci n-am dat prea mare atenție, dar din 28 ianuarie încoace am tot aflat: 

A apărut pe Pământ în Hollywood, California și a fost botezat după Miles Davis, de-a dreptul ursit astfel să-i fie existența unită cu muzica, cu jazz-ul în special. Tag-urile spun despre el că e basist, vocalist, producător, compozitor și aranjor. În adolescență era leading-bass în Grammy All-American High School Jazz Band & Choir, așa că formal a absolvit UCLA - cu o diplomă în muzică -, însă, informal a învățat muzica de la niște legende de bas în jazz - John Clayton, Ray Brown sau Al McKibbon. Acum vreun deceniu știa să cânte la contrabas cam așa:

Omu’ a stat cuminte -  a copt, a scris, a compus, a produs și i-a bas-acompaniat live pe alții ca Jason Mraz, Chris Cornell, Lauryn Hill, Jonathan Davis, Mos Def sau Gnarls Barkley, dar și Rihanna, Christina Aguillera sau Kendrick Lamar -  iar anul trecut a zis:  gata, time to rise up! - de unde și titlul albumului. Albumul a intrat de săptămâna trecută direct pe locul 10 la albume de jazz, în Billboard. A, da, am uitat să zic că își definește stilul ca fiind undersoul sau jazz contemporan, adică un blending între jazz, rock, pop, hip-hop, funk și R&B, dar vă asigur că pe album găsiți și niște secvențe de blues d-ăla autentic, soul cât încape, dar și ritmuri latino. Folosește pentru asta toată gama de sunete acustice - viori, alămuri, percuții, etc. - de unde și grandoarea producțiilor precum Fire,  piesa care m-a făcut să fac săpături. N-o căuta pe Youtube, că cică “acest content nu e disponibil în regiunea noastră” - ți-am lăsat la final link-ul către întregul album.

Combinații de n luate câte k! 

E de știut că Mosley nu-și arogă merite doar sieși, ci prezintă public albumul ca fiind un featuring cu West Coast Get Down (WCGD) - un grup colaborativ de muzicieni din Los Angeles, al cărui membru fondator este și al cărui scop primordial este să se sprijine reciproc pentru proiectele individuale. Se pare că inovativul sistem funcționează de minune și deja industriașii americani așteaptă și anticipează un album colectiv al celor 5 muzicieni din WCGD -  Miles Mosley, Kamasi Washington, Tony Austin, Ryan Porter și Cameron Graves. Pe lângă proiectul solo, Miles lucrează de ceva timp și la un duo-project cu Tony Austin - toboșarul găștii WCGD. Duo-ul se numește BFI. Zahăr, nu alta!

“Mediocritate peste tot | Dar nu și aici!”

În multe dintre interviuri Miles subliniază că versurile/cuvintele sunt alese precis și lucrate cu atenție, întocmai ca orice alt instrument folosit pentru album. Deși e un album de jazz, în ciuda tradiției, piesele sunt cântece difuzabile și nu exerciții de improvizație și virtuozitate.  A ales ca single de promovare a albumului o piesă concepută prin 2011, în care zice și asta: “Mediocritate peste tot | Dar nu și aici!”. Titlul piesei? Abraham.

E în turneu prin Europa în primăvara asta, dar tare mi-e teamă că va trebui să trecem cel puțin o graniță ca să-l vedem în toată amplitudinea. Eu vă las aici datele de turneu, și, cine știe?!, poate prietenii cu puteri organizatorice fac cumva ca Miles să aibă o haltă pe la București, hai și Cluj.

Nu m-ar mira ca acest album și acest artist să facă din jazz-ul contemporan o muzică main-stream. UPRISING? (ascultă albumul) Hell, yeah!

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL