ÎNCĂ 3 FILME DE DUCĂ. Acum, pe firul apei.

Cuțitul în apă, 1962, Roman Polanski 

Există regizori buni și foarte buni care cresc de la film la film, care acumulează, care se perfecționează pe măsură ce-și desăvârșesc stilul. Și există regizori precum Roman Polanski, care debutează cu o capodoperă care-i duce direct în istoria filmului.

Polanski a făcut Cuțitul în apă la 29 de ani. Plot-ul thriller-ului etic și erotic e aparent simplu: un el și-o ea plecați în vacanță acceptă compania unui tânăr autostopist care-i va însoți și pe iahtul pe care își fac vacanță. O barcă, 3 personaje (doi dintre actorii pe care i-a folosit Polanski erau amatori) și nenumărate confruntări pe parcursul unei vacanțe care se dovedește a fi o călătorie inițiatică pentru fiecare dintre cei trei oameni de la bord.

Cu un final de poveste plasat undeva între filosofie și poezie, Cuțitul în apă este unul dintre filmele imense ale cinematografiei poloneze. 

Summer with Monika, 1953, Ingmar Bergman 

OK, toată lumea vă va spune să vedeți neapărat Fragii Sălbatici de la Ingmar Bergman. Sau Fanny și Alexander. Da, trebuie văzute. Dar încercați și Summer with Monika, primul film semnat de Bergman, pe care Allen Stewart Königsberg l-a văzut înainte de a deveni Woody Allen. E un film din tinerețea lui Bergman, film pe care l-a scris și regizat pe când era îndrăgostit de actrița principală din film, Harriet Andersson. 

Harry și Monika, doi tineri cu joburi fără perspectivă, se îndrăgostesc unul de celălalt și fug cu barca pe care Harry o fură de la tatăl său într-o odisee estivală în doi, prin arhipelagul scăldat de o lumină splendidă din jurul Stockholmului. Controversat încă de la debut, Summer with Monika este unul dintre filmele mai ușoare ale lui Bergman, mai puțin filosofice. Dar ce pierde la capitolul profunzime recuperează minunat prin lumină și emoție.

Apocalypse Now REDUX, 2001, Francis Ford Coppola 

Deși e un film dur, genul despre care vorbesc doar băieții la bere, nu putem evita la categoria road movies cu barca una dintre capodoperele cinematografiei, Apocalypse Now, în regia lui Francis Ford Coppola, din 1979. 

Inspirat din microromanul lui Joseph Conrad, Heart of Darkness, Apocalypse Now e plasat în vremea războiului din Vietnam. Căpitanul Benjamin L. Willard (Martin Sheen) primește misiunea de a merge cu o barcă de patrulare pe răul Nang, din Vietnam, până în Cambodgia, pentru a-l lichida pe colonelul Walter E. Kurtz (Marlon Brando), care a dezertat și și-a creat, în adâncurile junglei, propria armată și propria religie. Probabil ați văzut variantă lansată în 1979.

Eu v-aș recomanda Apocalypse Now REDUX, o versiune lansată în 2001, care are 49 de minute de filmări în plus față de cea inițială. Sunt cel puțin două secvențe memorabile în plus în varianta REDUX: una care are loc la conacul unei familii de plantatori francezi de cauciuc și una în care gașca de soldați aflată în căutarea colonelului Kurtz întâlnește un grup de modele trimise pe front în vederea consolidării moralului trupelor americane. 

Photo credits: capturi din film

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL