ÎN DIALOG CU ARTIȘTII: Andi Vasluianu și ”aceeași senzație de forță liniștită”

Creatorii sunt mai curajoși, nu mai depind atât de mult de nevoile financiare, creează și speră să aibă un receptor.

Andi Vasluianu

Acum câțiva ani, la Festivalul de Film ”Anonimul” se proiecta Marilena de la P7, a regretatului Cristian Nemescu.

La un moment dat, cineva se strecoară timid pe rândul nostru: ”Mă scuzați, dar chiar vreau să-l văd și eu, că n-am apucat”. ”E Vasluianu, ăsta care joacă rolul proxenetului din film”, îmi șoptește cineva. E un rol secundar, are câteva replici, dar personajul făcut de Andi, în treningul lui alb cu dungi verzi, scrâșnind cuvintele cu cinism și disperare, e dintre acelea care-ți vor rămâne mereu în minte.

Maturitatea unui actor se vede uneori în seriozitatea cu care face de neuitat rolurile mici. După proiecție, Andi râde modest la întrebările noastre: ”Hai, mă, că n-am fost chiar rău. Treningul ăla alb cu verde? Haha, l-au găsit ăștia de la costume. M-am simțit cum trebuie în el.”

10 ani mai târziu, Andi îmi lasă aceeași senzație de forță liniștită

George Mihalcea: 2016 e deja un an plin pentru tine. Ai terminat filmările la ”Breaking News”, în regia Iuliei Rugină, te vom vedea anul acesta în ”Sieranevada”, filmul lui Cristi Puiu aflat în competiție la Cannes și care va veni și la TIFF, joci la teatrul Toma Caragiu din Ploiești, ești în juriul festivalului de teatru Ideo Ideis. Ce-am uitat? Ce proiecte mai ai în derulare?
Andi Vasluianu:
Am terminat de curând filmările la ”Octav”, un film regizat de Serge Celibidache și un spectacol la teatrul Toma Caragiu din Ploiești, ”Avarul” în regia lui Cristi Juncu, și mai am încă un proiect în derulare, cam atât.

George Mihalcea: Mai ai timp și de cărți, filme, ieșit în oraș? Cum faci să-ți faci timp?

Andi Vasluianu: Anul asta a fost mai aglomerat, dar nu le fac pe toate deodată, fiecare proiect are locul și timpul lui. Cărțile și filmele au și ele timpul lor, dar nu mă panichez dacă nu citesc o carte sau nu văd un film, mă bucur de ele atunci când le întâlnesc!    

George Mihalcea: Ce ți se pare ție că s-a schimbat fundamental pe piața culturală din România în ultimii ani? Un trend pe care îl simți tu.
Andi Vasluianu:
Nu știu dacă există un trend, dar ceva s-a schimbat și schimbarea e mai mult interioară, creatorii sunt mai curajoși, nu mai depind atât de mult de nevoile financiare, creează și speră să aibă un receptor! Libertatea a început să se manifeste!

George Mihalcea: Înainte, lumea se plângea de lipsa evenimentelor culturale, acum e plin de festivaluri, concerte, evenimente de tot felul. Tu cum alegi, cum faci selecția? 
Andi Vasluianu:
Ca să fiu cinstit, nu aleg, sunt ales de anumite evenimente, atras de anumite persoane care dezvoltă aceste evenimente sau de artiștii care sunt implicați în ele. Dar sunt convins că ele trebuie să existe, pentru că numai așa evoluăm!

George Mihalcea: Cum te ajută o platformă de tipul ”Oameni și Gusturi”?
Andi Vasluianu: Mă ajută să înțeleg diversitatea și să-mi deschid mintea și inima către celălalt!

George Mihalcea: În gusturile căror oameni ai încredere?

Andi Vasluianu: Sunt oamenii cu bun simț, care au o logică firească, care își argumentează opiniile și nu le impun, care sunt simpli și elocvenți!

George Mihalcea: S-a schimbat viață ta socială după ce ai devenit tată? Cum? Un exemplu.
Andi Vasluianu: 
Îmi petrec mult mai mult timpul cu familia, abia ajung la vreun eveniment cultural. Ce eveniment cultural? Am acasă o grămadă de activități culturale, am revăzut toate desenele animate din copilărie și sunt la curent și cu poveștile pentru copii! În vreo doi-trei ani o să putem lua și copilul cu noi și n-o să mai lipsesc atât de mult.

George Mihalcea: O carte din ultima vreme care ți-a rămas în cap sau pe care intenționezi să ți-o cumperi?

Andi Vasluianu: ”Laur”, de Evgheni Vodolazkin

George Mihalcea: Un film pe care vrei să-l vezi?
Andi Vasluianu: 
Îmi doresc să văd ultimul film a lui Mungiu, ”Bacalaureat”. (NR: ”Bacalaureat”, aflat în competiție la Cannes, va rula și la TIFF și va intra în cinematografe la finalul lunii mai)

George Mihalcea: Un concert la care te vei duce anul acesta?
Andi Vasluianu: 
Îmi place jazz-ul, mi-ar plăcea să o mai văd și s-o ascult live pe Luiza Zan.

George Mihalcea: Un gust, o mâncare nouă pe care ai descoperit-o. Unde?
Andi Vasluianu: 
Nu știu să răspund la întrebarea asta, pentru că niciodată nu i-am acordat artei culinare atenția cuvenită. Pur și simplu mănânc ca să trăiesc.

Photo credits: 1- Ioana Bîrdu, 2- Adi Marineci.

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL