În București a venit vremea jazz-ului - Bucharest Jazz Festival 2016

Săptămâna viitoare (19-25 septembrie 2016) avem 7 zile de jazz. Festival de jazz. Concerte live în Piaţa George Enescu şi expoziții, proiecții, lansări, dezbateri sau ateliere la Hanul Gabroveni. Totul cu acces gratuit.

Să le luăm pe rând.

CONCERTE | Program @ Piața George Enescu

De miercuri până duminică, în fiecare seară de la ora 20, artiști de jazz din America, Germania, Finlanda, Bulgaria, India și România urcă pe scena din Piața George Enescu (în fața Ateneului).

Highlight-urile ediției sunt prezențele în premieră pentru România a Lisei Simone, fiica Ninei Simone, vineri [23.09] de la 9 jumate seara și a virtuozului pianist, Kenny Werner, cu al său trio cu tot, sâmbătă [24.09], la aceeași oră.

În ceea ce-i privește pe autohtoni, anul ăsta îi întâlnim și ascultăm pe Dan Ionescu (împreună cu cvartetul său din Canada), pe  Decebal Bădilă,  Petrică Andrei și Vlad Popescu sub numele de Second Meeting,  pe Nóra Tasi, alături de pianistul Péter Sárosi, și noua componență a trupei Bega Blues Band, condusă de Johnny Bota.

Concret:

Miercuri | 21.09

20.00   Sárosi Péter Azara & Tasi Nóra

21.30   Elena Mîndru & Jyväskylä Big Band feat. Tuomas J. Turunen

Joi | 22.09

20.00   Bega Blues Band

21.30   Dan Ionescu Quartet

Vineri | 23.09

20.00   Second Meeting / Decebal Bădilă – Petrică Andrei – Vlad Popescu

21.30   Lisa Simone

Sâmbătă | 24.09

20.00   Mino Cinelu & Theodosii Spassov

21.30   The Kenny Werner Trio

Duminică | 25.09

19.00   Nicolas Simion Group

20.15   Jazz Syndicate – Charlie Parker & Dizzy Gillespie Tribute

21.30   Trilok Gurtu Quartet

------

EVENIMENTE CONEXE | Program @Hanul Gabroveni

Dacă despre concerte am un singur lucru de spus: #Deascultat!, despre programele complementare cântărilor ar mai fi câte ceva de adăugat. Oricum, ceea ce trebuie să rețineți este ora 12.00 ca oră reper pentru ceea ce se întâmplă zilnic, timp de o săptămână, la Hanul Gabroveni. Pe scurt:

Luni | 19.09

19.00 - Deschiderea oficială a Festivalului

Vernisaj expoziție foto Musical Body Sounds de Jakab Tibor - o serie de fotografii despre care autorul zice că reflectă dragostea pentru muzică print-un simbolic “dans erotic dintre corpul femeii și instrumentul muzical.”  Expoziția poate fi vizitată între 20 și 25 septembrie, în intervalul 12:00-20:00.

&

Conferința „Jazz Hot: O prezență esențială în istoria jazzului din Franța”. Michel Antonelli va prezenta istoria Jazz Hot, revista influentă de jazz fondată în 1935 în Paris, în corelație cu istoria jazzului din Franța.

Marți | 20.09

12.00 - Conferință „O viață pentru jazz. Johnny Răducanu.”

Moderată de Florian Lungu, prietenul de-o viață al lui Jonny Răducanu, conferința e menită să arate personalitatea copleșitoare a marelui artist.

Miercuri | 21.09

12.00 -  Cartea și discul românesc de jazz: „Jazz-ul dincolo de scenă”

Virgil Mihaiu și Doru Ionescu vor invita participanții la o dezbatere despre jazz, iar cei interesați vor putea achiziționa discuri și cărți la prețuri promoționale.

Joi | 22.09 #Devăzut

12.00 -   Film: Low Down

Low Down e despre scena jazzului hollywoodian din anii ’60 și ‘70. Actorul John Hawkes joacă un virtuoz pianist, Glenn Close e o mamă tolerantă și bunică pasivă, iar cineastul experimental de documentare și videoclipuri muzicale, Jeff Preis, se tranformă într-un regizor sensibil de film biografic.  Low Down a fost descrisă drept una dintre cele mai fascinante producții de la Festivalul de Film Sundance din 2014.

Vineri | 23.09

12.00 - Workshop „JAZZ beyond Lingua Franca” cu Dan Ionescu și David Restivo.

Dan Ionescu, acompaniat la pian de David Restivo, propune o discuție despre jazz ca limbaj și modalitate de comunicare.

Sâmbătă | 24.09

12.00 - Masterclass “Effortless Mastery with Kenny Werner” și prezentarea cărții „Măiestrie fără efort”

Masterclassul nu se adresează doar muzicienilor, ci, spune Kenny Werner (unul dintre cei mai importanți educatori în muzica de improvizație contemporană),  tehnicile pot fi aplicate de oricine caută o modalitate de a-și îmbogăți cariera și viața personală cu gândire creativă liberă.

Duminică | 25.09

12.00 -  Workshop: „O abordare a muzicii dincolo de genuri și instrumente” cu Mino Cinelu & Theodosii Spassov.

Ambii vorbesc cu deschidere și zâmbet despre muzică, dincolo de barierele muzicale și propun o altfel de trăire a jazz-ului.

NEW JAZZ WORKS - #Deurmărit

New Jazz Works  e o platformă culturală în cadrul Bucharest Jazz Festival prin care sunt sprijinite și finanțate noi creații în muzica jazz. E un concurs de compoziție care îl propusează pe câștigător direct în line-up-ul festivalului și îl premiază cu o bursă consistentă. Anul acesta câștigătorul este este Nicolas Simion, saxofonist de jazz , improvizator, compozitor, aranjor și producător. Lucrarea concepută pentru Bucharest Jazz Festival este gândită pentru o formulă de sextet cu muzicieni străini și români alături de care a cântat în diferite concerte și proiecte. Nicolas Simion Group cântă duminică seara în Piața George Enescu.

---------------

A cincea ediţie a Bucharest Jazz Festival e organizată de Primăria Municipiului București prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, dar coordonată din postura de director artistic de către celebra jazz-istă Teodora Enache, după ce mandatul de trei ani al muzicianului Lucian Ban s-a încheiat.

 Am mai zis-o, dar o repet: Let there be jazz! Acum și cu acces gratuit. ;)

Photo credits: www.bucharestjazzfestival.ro/ și www.softrecords.ro/.

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL