Cum se zice playlist în franceză? 10 #deascultat, în franceză.

S-a dus vremea chansonetelor. S-a dus (grace a Dieu!) și ideea că franceza sună bine numai când spune vorbe d’amor, de rebeliune socială, de mare gândire filosofică sau de fină croitorie.  S-a dus și vremea când societatea românească pastișa trendurile (nu atât franceze cât pariziene) în materie de...orice.  Asta e. Nici bine, nici rău. Vremuri diferite, contexte diferite, interese diferite,  dar cu muzica actuală - ce-aveți, domne’?

După un salt rapid peste nostalgiile generațiilor pre și post-decembriste, care ar putea enumera din poignet cel puțin vreo 20 de artiști francofoni ce au “rupt” frecvențele și programele TV românești, am făcut un mic și nu-prea-elocvent sondaj. Am întrebat în jur ce muzică actuală (nu neapărat foarte recentă - să zicem din ultimii 10 ani), cântată în franceză,  au în playlistul personal consumatorii profesioniști de muzici (cei ca tine, cititorule de oameni si gusturi). Deși internaționalizarea unui cântec scris în franceză e nu numai posibilă, ci aparent ușoară, totuși, în ultimul timp, ea se rezumă la regiunile mondiale pe unde se vorbește limba cu pricina. Pe la noi spre exemplu, pe radiourile contemporane de masă au intrat în ultimii 5 ani doar vreo 4 sau 5 piese în franceză (e.g. Indila | Stromae), dar nu cred că au avut drept criteriu muzicalitatea limbii, cât ritmul de tip uniformă, numai bun de ingurgitat “pe auzitelea, dar ne-ascultatelea”.

Rezultat majoritar, nu unanim: românu’, presupus francofil și francofon, nu prea mai ascultă muzica en français.

La cele câteva recomandări primite de la cei interogați ad hoc am mai adăugat eu niște piese de care sunt amorezată în perioada asta, plus ce mi-am mai adus aminte că s-a difuzat pe la radiourile unde selecția muzicală e făcută de oameni, nu de softuri, și a ieșit acest “liste d'écoute” alternative ! nu cu piese ale unor artiști din Franța, ci din artiști care cântă (și) în franceză.

Prendre plaisir! (adică Enjoy!)

1.Féloche

 Sau (o ascult pe repeat de câteva zile)

2.Zaz

3.Noir Désir

4.Charlotte Cardin

5.Coeur de pirate

6.Christine and The Queens

7.Nouvelle Vague

8.Asaf Avidan

9.Hindi Zahra

10.Thievery Corporation

BONUS:

Alexandrina

Photo credits: youtube.com

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL