CUM SE STUDIAZĂ VIAȚA URBANĂ, de Jan Gehl & Birgitte Svarre

Jan Gehl a adunat peste 50 de ani de observaţie directă a vieţii urbane şi a spaţiului public, a interacţiunii dintre acestea şi nevoia, mai mult sau mai puţin conştientă, a oamenilor de o arhitectură inteligentă a oraşelor. Împreună cu Birgitte Svarre, specialist în cultură modernă şi comunicare culturală, Jan Gehl îşi adaptează în "Cum se studiază viața urbană" limbajul şi ne vorbește pe înţelesul nostru, al tuturor, despre cum ar trebui să trăim într-un oraş.

Autorii ne pun pe tavă metode la îndemâna pentru a evalua urbea în care trăim. Oricare dintre noi se poate transforma într-un observator urban şi oricine, după ce a parcurs cartea, poate răspunde la întrebările: ce ore aduc aglomeraţie și de ce, în ce locuri e safe să-ţi duci copiii, cum interacţionează un pieton cu arhitectura oraşului, unde găsim puncte de belvedere, ne dă oraşul posibilitatea să-l observăm, sau aglomeraţia ne încurcă să privim detaliile urbane? Este oraşul conectat cu natura, cine are prioritate, mersul pe jos sau maşina, de ce oamenii îşi dau întâlnire într-un anume loc?

Și, dacă oraşul în care trăim nu ia notă de trecere la aceste întrebări, putem să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să-l vedem cu lecţiile la zi.

Cum ar fi un oraş prieten cu oamenii?

Oraşele care merită această titulatură oferă mijloace şi infrastructură de transport responsabile, spaţii de promenadă, trasee culturale uşor de parcurs, clădiri monument puse în valoare, spații verzi îngrijite. Astfel, oraşele ar trebui să faciliteze interacţiunea oamenilor cu spaţiul public, să ofere locuri în care ţi se deschide pofta de zăbovit, de plimbat, de privit sau - de ce nu? - de joacă.

În concluzie, Jan Gehl & Birgitte Svarre ne invită să ne uităm cu atenţie şi, la nevoie, cu implicare, la ce este şi ce ar putea însemna un oraş frumos. Oricine este interesat de îmbunătățirea vieții urbane va găsi în această carte inspirație, instrumente și exemple numai bune de luat în calcul şi de pus în practică!

De acelaşi autor: Viața între clădiri și Orașe pentru oameni

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL