Ce n-ar trebui să ratezi la FNT

Da, vestea bună este că anul acesta Festivalul Național de Teatru strălucește cu mai multe spectacole de neratat. Vestea proastă este că dacă citești rândurile acestea și nu ți-ai luat încă bilete – este cam prea târziu să le mai prinzi.

Ce ar trebui să vezi la FNT? Fără a nominaliza neapărat, în primul rând, dacă ești din București poți să faci o selecție a spectacolelor din provincie, pentru că sigur nu ajungi să vezi reprezentațiile din Timișoara, Cluj sau Iași. Apoi, poți să alegi din pleiada de regizori buni numele care îți par cele mai cunoscute. Firește că un Purcărete, un Măniuțiu, un Dabija, Afrim sau chiar și un debutant într-ale teatrului cum este Jude, nu ar trebui ratați. Și ai de unde alege, că oferta este variată și pe gusturi diverse. Ca să nu mai vorbim despre spectacolele invitate din străinătate, care sunt la capitolul „musai de văzut”.  

În primele două zile ale FNT-ului, publicul a fost răsfățat cu un spectacol de dans al Companiei de Balet Preljocaj, „Fresca”, o mică bijuterie de dans contemporan oferită de unul dintre coregrafii în vogă ai momentului, Anjelin Preljocaj. Lumini simple, dar pline de efect, videomapping, o muzică excelentă (trance, jazz, percuții asiatice și ceva mai mult electro, într-un melanj perfect), cu mișcări feerice și fluide ale unor dansatori care parcă plutesc, într-o sincronizare aproape perfectă, toate au fost o frescă minunată, de care cei prezenți s-au bucurat, aplaudând minute în șir la final. Și totul, în atmosfera exotică și plină de mister a basmului chinezesc vechi de 300 de ani, „The Painting on the Wall”.

Dacă festivalul a început sub forma dansului, se va încheia în nota clasică a unui spectacol cehovian, sub bagheta unui magician al teatrului rusesc, Lev Dodin, o legendă a scenei, care aduce la București una dintre cele mai bune creații ale sale, „Livada de vișini”. Din păcate, spectacolul este deja sold out, așa că cei care nu au prins bilete pot spera doar în miracolul celor care au cumpărat deja din timp și, din diverse motive, nu mai pot ajunge. Dacă „Livada” lui Dodin ar fi un film, ar trebui luat pe DVD și revăzut pe îndelete acasă, eventual cu o vodkă rusească în față.

FNT înseamnă și lansări de cărți, expoziții și workshopuri, dar înseamnă în primul rând teatru bine ales de directorul artistic, Marina Constantinescu, și înseamnă o sărbătoare a mișcării, a cuvântului și a artei actorului, de la care n-ar trebui să lipsim. Și unde e bine să ne luăm bilete din timp, ca pentru orice eveniment important.

FNT trebuie trecut cu roșu în calendarul oricărui pasionat de teatru și de cultură în general.

Photo credits: Florin Ghioca.

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL