Cine sunt câștigătorii concursului Jazz in the Park 2016?

Își spun C.A.L.I. QUARTET. Ei sunt:

Alex Huțanu (Alex Jaxx) - alto saxophone & amp; synths
Cătălin Huțanu - piano & amp; synths
Ioan Mantu (John Mantucci) - bass guitar
Lucian Rusu – drums

 

Delia: C.A.L.I. Quartet. Pare destul de intuitiv numele vostru - bănuiesc că vine de la inițialele numelor voastre, nu?

Lucian Rusu: Chiar așa este.

Bun. Și-acum să facem cunoștință. Noi suntem Oameni & Gusturi, o comunitate interesată de cultura urban-contemporană de calitate, dornică de a consuma produse “mai rare” și foarte curioasă când vine vorba de proiecte emergente promițătoare. Voi?

Lucian Rusu: Eu sunt absolvent al Colegiului Național De Artă “Octav Băncilă” din Iași, iar în prezent sunt student al Universității de Arte “George Enescu” din Iași. Faptul că acum cânt la un instrument se datorează în totalitate pianistului Cătălin Huțanu. Chiar îmi amintesc și acum acel moment din camera mea, întinși amândoi pe canapea. Fiind prima dată când eu ascultam jazz, el m-a provocat la un solo de tobe pe tema ce era cântată, iar eu am început să “improvizez”. Ei bine, din clipa aceea, m-am îndrăgostit de acest stil muzical și am stiut că asta îmi doresc să fac, să cânt jazz.

Alex Jaxx: Sau Alexandru Huțanu. Sunt absolvent al Universității de Arte "George Enescu" din Iași, în prezent activez ca saxofonist atât în trupa C.A.L.I. Quartet, cât și individual, acolo unde muzica de calitate o cere. Cânt la saxofon alto, tenor, și sopran, și, evident, urmăresc nu numai să cânt muzica preferată, jazz, dar și să o promovez acolo unde este nevoie.

John Mantucci: Sau Ioan Mantu, John Mantucci reprezentând numele de scenă, pentru a fi mai sonor și pentru că sunt fan John Patitucci, faimosul basist. Sunt absolvent al Universității de Arte "George Enescu" din Iași, acum angajat al Orchestrei Filarmonicii din Iași. În prezent, activez ca basist în C.A.L.I. Quartet și nu numai, încercând întotdeauna să promovez o muzică de calitate, indiferent de stilul abordat. 

Cătălin Huțanu: Eu nu am nume de scenă (râde). Sunt pianistul grupului, deși, tehnic vorbind, eu nu am terminat niciun modul de interpretare pian. Sunt absolvent al clasei de jazz din cadrul Universității de Arte ‘’George Enescu’’ din Iași, condusă de Prof. Dr. Romeo Cozma. Tot cu domnia sa am terminat și masterul de compoziție jazz și muzică pop la Iași. Am un sentiment de împlinire, deoarece toată educația muzicală s-a cristalizat în muzica pe care o compun acum și nu numai în jazz, ci și în cealaltă latură a mea, latura pop.

Delia: Unde ați fost până acum? Adică, de când activați și cum v-ați găsit?

Alex Jaxx: Totul a luat naștere cu mulți ani în urmă. În anul 2007, participam pentru prima oară la Academic Jazz Group, dar în altă formulă decât cea de acum. Apoi, lucrurile s-au închegat în ceea ce privește muzica jazz, au urmat și alte festivaluri de jazz, apoi o perioadă importantă, cu niște seri de Jazz Jam Sessions, organizate în Iasi, timp în care ne-am mai dezvoltat și am închegat formula finală, C.A.L.I, avându-l ca membru nou pe Lucian, la tobe.

Lucian Rusu: Pentru mine, începutul a fost momentul în care am mers la repetițiile băieților. Pe atunci, ei formau grupul Funk Factory, acolo cunoscându-l pe John și, mai apoi, participând la Jam Session-urile organizate de ei. Iar ultima etapă a fost chiar începerea proiectului C.A.L.I. și participarea la Festivalul de la Sibiu.

Cătălin Huțanu: Am colaborat unii cu alții în diferite proiecte încă din primul an de Conservator. Sunt amintiri prețioase adunate de-a lungul timpului, pentru că noi nu am stat locului niciodată. Nu-mi amintesc să fi refuzat vreo oportunitate/provocare de a merge la vreun festival de jazz. Formula actuală s-a stabilizat odată cu venirea lui Lucian Rusu (eram de mult timp cu ochii pe el).

John Mantucci: Începutul a fost la Casa Studenților din Iași, unde ne-am găsit prima oară și am început prima colaborare cu Alex și Cătălin. Au urmat mai multe festivaluri de jazz, primul fiind Sibiu Jazz Festival, un eveniment foarte drag nouă. Mai târziu, am activat sub numele de Funk Factory, un alt proiect  care va fi reluat în viitorul apropiat, acesta având la bază stilul muzical soul.

Cu Lucian ne-am întâlnit după mulți ani, pentru că este mult mai mic decât noi, are doar 20 de ani și practic cu el a început proiectul C.A.L.I. Quartet. El a fost elementul de care aveam nevoie pentru acest proiect și a sosit exact la timp.

Delia: Faptul că locuiți în Iași are vreun impact asupra traiectoriei voastre? Luați în calcul o eventuală relocare?

John Mantucci: Ce să zic? Impactul este mai mult negativ, dar noi încercăm să facem tot posibilul să funcționeze în condițiile precare dintr-un oraș în care nu există tradiție și nici locuri în care se cântă jazz. Ca să nu exagerez, poate mai sunt una sau două locații, dar nu exclusiv de jazz. Oricum, sunt fericit că am găsit niște băieți extraordinari, cu care pot lucra și pot pune în aplicare tot ce mi-am dorit. Și sper să ne atingem scopul împreună. Dacă va fi nevoie, poate că ne vom muta acolo unde o să ne ceară meseria. Dar, deocamdată, rămânem pe poziții și facem tot ce putem pentru jazz!

Alex Jaxx: Cred că nimic nu este întâmplător în ceea ce privește locul unde suntem așezați. Și, chiar dacă Iașul nu este un cuib al jazz-ului, lucrurile se mișcă încet și bine. Iar noi ne aducem aportul cât putem și cât se poate de bine în orașul nostru. Este posibil chiar ca lipsa unei mișcări a jazz-ului în Iași, coroborată cu dorința noastră de a cânta, să ne fi determinat să începem un proiect mai serios, care sperăm să aibă continuitate și să pună Iașiul din nou pe harta jazz-ului în România. Sau cine știe, sperăm noi, poate și în Europa! Nu luăm în calcul o eventuală relocare, pentru că deocamdată nu avem de ce. Un proiect bun, cu muzică reușită, și un album reușit te duc oriunde în lume, și nu neapărat locul în care te afli. Totuși, nu contest că în anumite situații contează și orașul în care activezi.

Cătălin Huțanu: Toate lucrurile se întâmplă cu un scop (al unei entități transcendente, cred eu). Iașiul, în comparație cu alte orașe din România, are un oarecare trecut "jazzistic", dar dacă analizăm industria internațională, se observă ușor că suntem în urmă cu mult.

Delia: Cine ascultă jazz în România? Îmi imaginez că, după numeroase concerte, ați făcut un soi de portret al acultătorului român de jazz.

Alex Jaxx: Este dificil să identifici un anumit tipar sau o anumită categorie de oameni, dar ceea ce au în comun cei ce ascultă jazz cred că este educația muzicală primită acasă sau influența anturajului de prieteni. Un articol străin spunea că sunt mai mulți muzicieni de jazz decât ascultători avizați, deci cred că o parte bună din ascultătorii de jazz sunt chiar muzicienii. Restul ascultătorilor cred că sunt oameni educați de mici, obișnuiți cu muzica bună, sau cel puțin educați pe parcurs datorită intersectării acestora cu evenimente și oameni ai jazz-ului. Noi, cei care cântăm jazz, creăm și publicul de jazz, dacă muzica este de calitate.

John Mantucci: Greu de zis cine... Eu cred că jazz-ul poate fi ascultat de toate categoriile de oameni, atâta timp cât există o dragoste pentru acesta, o pasiune. Jazz-ul e mai mult decât o trăire și, atâta timp cât te regăsești în ceea ce asculți, nu mai contează nimic altceva.

Cătălin Huțanu: Nu aș spune că ascultătorul de jazz este un nonconformist, ci mai degrabă devorator de frumos. Se observă o creștere a numărului de ascultători în ultimii ani, dar la noi, în România, încă se merge mult pe ideea: "las-o, bă, că merge-așa!"

Delia: Unde se cântă Jazz în România? Dacă puteți, dați-ne niște exemple de locuri în care ați cântat.

Alex Jaxx: Aș putea enumera câteva orașe despre care am auzit că au avut mișcări mai mici sau mai mari ale jazz-ului. Ar fi: Târgu Mureș, Sibiu, Cluj-Napoca, București, Iași, Timișoara. Oricum, în vestul țării este evident ca jazz-ul este mai apreciat.

John Mantucci: Sunt câteva locuri frumoase prin România unde se cântă jazz, cum ar fi: Sibiu, București, Tg. Mureș etc.; oricum, nu foarte multe. Cred că cel mai mult mi-a plăcut la Sibiu.

Cătălin Huțanu: Eu cred că doar Bucureștiul are propriu-zis cluburi de jazz. Dar pe noi ne leagă multe amintiri de Sibiu.

Delia: Putem vorbi despre o industrie de jazz autohtonă? Așa cum am spune despre zona de rock, indie music sau, deh!, muzică pop/mainstream? Simțiți că faceți parte dintr-o comunitate, sau sunteți doar un grup izolat care mai interacționează uneori cu alte “celule” asemănătoare?

Cătălin Huțanu: Se pare că încep să apară festivaluri din ce în ce mai multe, care ar vrea să includă și zona de jazz câte puțin. Este o oarecare reținere (legată si de riscurile financiare) și de aceea se încearcă o combinație a jazz-ului cu genuri cât mai ușor digerabile de publicul necunoscător. Nu putem vorbi de industrie de jazz. Nici măcar nu avem case de discuri cu specific; poate în 10-15 ani?!

John Mantucci: Sincer, nu cred că putem vorbi despre o industrie. Din păcate, e mai mult așa cum ai spus, un grup izolat. Dar totuși e în dezvoltare, sau cel puțin așa mi se pare. Observ că, în ultima vreme, apar tot mai multe festivaluri de jazz și asta e foarte bine! Și poate peste câțiva ani nu o să mai spunem că suntem un grup izolat.  

Alex Jaxx: Aici cred că depinde de stilul de jazz abordat. Muzica jazz are o paletă largă de genuri sau subgenuri. Dacă, spre exemplu, abordezi smooth jazz, care este o latură putin mai comercială a jazzului, și acesta la rândul său fiind destul de variat (smooth uptempo, smooth mellow, nu-jazz etc.), atunci poți să te adresezi unui public mai larg. Dacă abordezi însă free-jazz, sunt toate șansele ca publicul sa fie mult mai restrâns. Totuși, indiferent de stilul de jazz abordat, spre deosebire de muzica mainstream, noi suntem așa cum ai spus, doar o "celulă", care încă încearcă să se multiplice.

Delia: Sunteți destul de ascunși în mediul online, adică nu m-a “lovit” vreo promovare asiduă a vreunui concert sau proiect de-ale voastre, iar pe YouTube aveți doar două track-uri. E o alegere asumată? Sau e doar ceva conjunctural?

John Mantucci: motivul principal e că ne-am înființat recent sub numele C.A.L.I. Quartet și nici nu ne-am dat interesul să ne promovăm online, pentru că nu avem încă un produs finit. Pe viitor, promitem că vom posta cât mai multe concerte și cât mai multe lucruri despre tot ce înseamnă C.A.L.I. Quartet.

Cătălin Huțanu: Este un proiect tânăr. Vor apărea în curând videoclipuri.

Alex Jaxx: Cred că la ambele întrebări voi răspunde cu da, pentru că în unele cazuri ne asumăm să nu postăm ceva anume până nu suntem siguri că acel video sau track își va atinge ținta. Dar bineînțeles este și ceva conjunctural, întrucât este dificil să realizezi un material profi într-un timp scurt, când nu dispui de toate resursele necesare. Mai este și faptul că proiectul este relativ recent și unele materiale se găsesc sub alt nume decât C.A.L.I.

Delia: Sunteți câștigători ai Trofeului Sibiu Jazz Festival în 2014, ai Festivalului Internațional Studențesc de Jazz Târgu-Mureș, ai Jazz in the Park, anul acesta, și  „Revelația Anului 2014” (Fundația Muzza) etc. Ce faceți cu aceste recunoașteri? Care-i pasul următor?

John Mantucci: Acestea reflectă doar pasiunea noastră pentru jazz. Scopul nostru principal este finalizarea albumului și reprezentarea lui pe scenele internaționale.

Alex Jaxx: Aceste realizări sunt foarte importante pentru noi și reprezintă temelia pe care construim, fiind ceea ce ne încurajează să mergem mai departe și ne confirmă că suntem pe drumul cel bun. Pasul următor este realizarea unui album și, evident, cât mai multe concerte.

Cătălin Huțanu: Sperăm ca tot acest parcurs să se concretizeze în lansarea unui album marca C.A.L.I. Quartet.

Delia: Pe album veți avea și colaborări vocale, cumva?

Răspuns colectiv: Încă nu ne-am gândit concret la așa ceva, deși am primit sfaturi să colaborăm și cu voce. Nu știm pe viitor ce va fi, dar e prea devreme să ne gândim la colaborări. Tindem, însă, să rămânem doar în formulă instrumentală.

Delia: Pe unde vă mai vedem anul acesta?

Răspuns colectiv: Un concert sigur este cel de pe 7 august, de la Câmpina Jazz Rock Festival. La Iași mai organizăm seri de Jam Session și fanii jazz-ului vor putea veni și acolo, dar, ca să fiți la curent cu tot ce face C.A.L.I. Quartet, vă invităm sa vă abonați la pagina noastră de Facebook recent deschisă C.A.L.I Quartet.

Acest articol are 1 comentariu. VEZI COMENTARIILE
Silviu Hutanu
Ma bucur sa stau in preajma acestor oameni talentati. Abia astept sa i vad pe marele scene ale jazz ului international!