Andra & Jurnalul unei fete greu de mulțumit, Andreea & Maestrul și Margareta

Andra & Jeni Acterian - Jurnalul unei fete greu de mulțumit

Andra: După fiecare vară petrecută departe de școală, primeam inevitabila întrebare: care e ultima carte pe care ai citit-o? De data asta, abia intrasem în clasa a IX-a, când profesoara de română, o femeie frumoasă, cu niște ochi albaștri care îți întorceau oricând privirea, propunea discuția acestui subiect. Întocmai ca la școală, fiecare elev din fiecare bancă răspundea celebrei întrebări. A venit și rândul meu. Abia terminasem de citit "Pe culmile disperării" de Emil Cioran, o carte cam nepotrivită pentru o copilă de numai 15 ani.
Recomandarea ei a venit imediat.

- Să citești și Jurnalul unei fete greu de mulțumit, de Jeni Acterian. Cu siguranță te vei regăsi și acolo (n.r. îi spusesem că în unele pasaje din cartea lui Cioran mă vedeam pe mine).

Așa am ajuns să cred că asta e cartea care mă definește, poate prin simplul titlu sau poate prin întreaga poveste. Și din momentul ăla am iubit-o pe profa de română.

Andreea & Mihail Bulgakov - Maestrul și Margareta

Andreea: Dintotdeauna am avut o pasiune pentru scriitorii ruși. La vreo 12-13 ani îl citeam pe Gorki și a lui ”Copilăria”, pe la 14 Tolstoi cu a lui Karenina, iar la începerea liceului eram deja pasionată de Dostoievsky.

Cu Maestrul și Margareta am împărțit multe zile și nopți, prima iubire, prima întâlnire cu magia; e prima carte pe care am recitit-o deși nu-mi place să fac asta - mi se pare că avem atât de puțin timp într-o viață pentru a citi tot ce merită, încât o carte recitită fură din timpul alteia -.

Iar ca să pot însuma tot ce spune minunăția asta de carte, o să vă las primele rânduri ale copertei interioare:
”Ce poate salva o lume în care răul produs metodic de om nu mai lasă loc nici unui strop de speranță? Bineînțeles, nimic din elementele lumii paralizate. Și atunci e nevoie de ceva din afară. [...]"

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL