A fost o dată ca niciodată, întâlnirea cu #UNDERCLOUD10

Salut, sunt Carla-Maria Teaha, actriţă, om de comunicare, realizator la Radio Guerrilla şi Director Executiv al UNDERCLOUD - Festivalul Internaţional de Teatru Independent din 2011. 

Dar cine este UNDERCLOUD? 

În august 2008, pentru prima dată în istoria recentă, artiștii teatrului independent bucureștean se întâlneau într-un festival dedicat lor: UNDERCLOUD era la prima ediție și s-a desfășurat, timp de 3 săptămâni, pe celebra terasă La Motoare. De-a lungul celor 10 ani, Festivalul a devenit un brand care susține și promovează mișcarea teatrală independentă din România. Ideea a fost a regizoarei şi ulterior prietenei mele (ne-am cunoscut şi împrietenit cu ocazia celei de-a 4 ediţii, când mi-a propus să o ajut la organizarea festivalului) Chris Simion-Mercurian: “Am pornit din nevoia de a nu opri stagiunea peste vară și de a ne strânge într-un singur loc. Înainte de 2008 au existat inițiative similare în alte orașe, dar nu au rezistat. Îți trebuie nebunie și altruism să dezvolți teatrul independent. În altă ordine de idei, cred în competiție, cred că e necesar să vezi ce fac colegii tăi”. 

Marți 22 august 2017, deschideam oficial cea de-a zecea ediție, aniversară, a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD. Până în 31 august 2017, timp de 10 zile, publicul invitat la ARCUB - Gabroveni, gazda festivalului, a avut parte de peste 40 de evenimente artistice – spectacole de teatru, lecturi, dialoguri și întâlniri – numai unul si unul.

Când vorbesc despre UNDERCLOUD, majoritatea artiştilor amintesc despre rolul festivalului de a-i strânge împreună. Spun că este “un cămin care ne adună pe toți la un loc” (Ionuț Niculae- actor), “rost de sărbătoare când strângi spectacole independente mișto” (Andreea și Andrei Grosu- regizori și fondatori UNTEATRU),  “un loc care te acceptă atunci când nimeni nu te acceptă” (Istvan Teglas - actor), “o sărbătoare a teatrului independent, ne întâlnim să ne bucurăm (Maria Obretin- actriță”).  

Parcă mai mult decât în oricare dintre ediţiile anterioare, ÎNTÂLNIRI este sinonimul #UNDERCLOUD10 care, înainte să-și ia rămas bun printr-o mare petrecere, a lăsat în urma lui întâlniri deloc întâmplătoare și povești care merită spuse. Sunt foarte multe, dar voi încerca să rezum fiecare zi printr-o întâlnire care mi-a rămas în suflet. 

Prima zi e ca primul sărut, vine cu fluturi în stomac şi emoţia unui nou început. Începutul a fost bun, sălile au devenit neîncăpătoare, dar fluturii din stomac au rămas.

A fost prima zi de întâlnire, din cele 10, cu spectatorii UNDERCLOUD. Oamenii pentru care ne străduim să creăm, an după an, o ofertă culturală tot mai provocatoare și surprinzătoare. Unul dintre spectatorii cu care m-am întâlnit a fost Jacqueline Bisset. Binecunoscuta actriţă a dat curs invitaţiei noastre şi a venit la spectacolul care a deschis festivalul Ultima banda a lui Krapp regizată de Jaroslaw Fret, directorul celebrului institut polonez Grotovski. Aproape că m-a şocat discreţia şi timiditatea ei. Părea că e pentru prima oară în viaţa ei când i se acordă atenţie şi era de-a dreptul stânjenită de acest lucru. Am înţeles-o, mulţimea o angoasează şi pe ea. După ce fanii s-au risipit, fotografiile s-au făcut, s-a mai relaxat. Am descoperit o ființă blândă și foarte actuală, interesată de tot ce intră în contact cu ea. Şi confirm, arată incredibil de bine la cei 73 de ani împliniţi pe 13 septembrie.

Prima zi a fost și ziua întâlnirii cu Monica Jitariuc, care a acceptat provocarea noastră de a prelua contul nostru de FB si Instagram pentru o zi. Dedicată rolului până în pânzele albe, Monica a reuşit într-o singură zi să adune aproape 200 de prieteni noi. Dăcă vreţi să vedeţi și cum arată un decor de teatru format din 800 de cutii de carton (împăturite de către echipa noastră de voluntari), watch the daily short movie above!

Ziua 2 în care din nou ne-am întâmpinat spectatorii, la întâlnirea cu festivalul, cu baloane mari şi albe, umplute cu heliu. Indiferent de vârstă sau profil, bucuria s-a instalat pe chipul lor şi aşa a rămas acolo toată seara. M-am bucurat şi de Andreea Verde, care a preluat de la Monica conturile social media ale festivalului şi care şi-a făcut de cap acolo într-un stil…verde. O puteţi găsi după haştagul #andreeaverdeundercloud 

Ziua 3 a continuat cu spectacolele din secțiunea Concurs, unde au participat 16 producții realizate de către cei mai tineri și mai talentați artiști independenți. Juriul festivalului a reunit 6 personalități ale teatrului românesc contemporan: actorii Coca Bloos și Cristi Iacob, regizorii Alexa Visarion și Erwin Șimșensohn, scenografa Iuliana Vîlsan și criticul de teatru Octavian Saiu.

Ziua 4. O altă întâlnire care a marcat istoria UNDERCLOUD, dar şi pe a mea, este cea cu renumitul scriitor francez Frédéric Beigbeder, invitat de onoare la cea de-a zecea ediție a Festivalului. Primul eveniment la care acesta a participat a fost reprezentaţia cu numărul 700 după Dragostea durează trei ani, în regia lui Chris, și 11 ani de când acest spectacol face istorie în teatrul independent românesc. „Dacă e ceva rău în piesa asta, e că durează prea puțin. Ar trebui să dureze trei ani”, a spus Frédéric. Am văzut sute de oameni stând la coadă emoţionaţi pentru a primi un autograf, pentru a-i adresa o intrebare sau doar pentru a-l admira de aproape. 

ZIUA 5. Unii dintre ei au avut şansa ca autorul să le ceară chiar şi o fotografie J Lăsând gluma la o parte, acest lucru mi s-a întâmplat datorită premierei spectacolului-lectură după Oona&Salinger, un roman apreciat de critică și lăudat de cititori. „Beigbeder scrie magistral despre război şi dragoste, demitizând figuri ca Hemingway, Capote sau Chaplin şi creionând un portret sensibil şi emoţionant al lui Salinger”, am citit în Le Figaro. A fost pentru prima dată când mă întâlnesc pe scenă (şi împart şi cabina) cu Șerban Pavlu, în rolul lui Salinger, şi George Mihăiță, în rolul lui Chaplin, iar spectacolul, dramatizare în premieră mondială a romanului, a fost regizat de tot de Chris, care a semnat și dramatizarea. „Păi ce să vă mai esplic?” vorba lui Tamango, a fost o altă zi sub semnul întâlnirilor-bucurie pentru mine.  

P.S. v-am spus că în timpul unui interviu acordat la Radio Guerrilla, Frédéric a declarat că s-a îndrăgostit de actriţa româncă care o va juca pe Oona? Cine oare, cine oare? 

ZIUA 6. Iubitorii de mișcare, dar și de lectură, şi-au dat întâlnire, cu noaptea-n cap, la cel mai neconvențional eveniment al ediției aniversare: UNDERCLOUD BOOK RUNNING, un maraton organizat împreună cu Bucharest Running Club. Fiecare participant a alergat în mână cu cartea care i-a schimbat viaţa. Toate cărțile au fost donate Comitetului Olimpic Român, pentru sportivii de performanță aflați în cantonamentele premergătoare marilor competiții. Singura întâlnire la care nu am participat activ, dar care merită povestită!

ZIUA 7. Fluturii din stomac rezistă (și se înmulțesc, ştiu că ne apropiem de final).

Ziua în care ne-am întâlnit cu celebra companie de dans din Ierusalim, M.A.S.H şi cu primul, dintre cele 3 spectacole inedite prezentate de ei la UNDERCLOUD. După spectacol, alături de publicul prezent, am avut parte de o altă întâlnire-bucurie: Constantin Chiriac. Pentru prima oară la UNDERCLOUD, directorul FITS și al Teatrului Radu Stanca din Sibiu, a moderat conferința Make Dance, not War. O enciclopedie de om, care atunci când nu militează pentru cultură vobeşte în versuri. O plăcere să te afli în preajmă!

ZIUA 8. “Love has nothing to do with attraction” – Pascal Bruckner

Asta mi-a rămas încă în cap după întâlnirea cu Pascal Bruckner care, alături de Irina Margareta Nistor, făceau o analiză interesantă a operei lui în film şi teatru.

Alte două evenimente speciale l-au avut în prim plan pe filosoful, eseistul și romancierul francezCrăciunul președintelui ce a avut lectura în premieră mondială anul trecut în festival şi s-a jucat pentru prima dată în ediția actuală. Încântat de succesul avut în 2016 cu acest text, autorul a ales să își lanseze cel de-al doilea text dramatic din cariera sa, din nou în premieră mondială, la UNDERCLOUD. Este vorba despre lectura piesei Cu ce vă servesc?

ZIUA 9. Ziua în care m-am întâlnit pentru a doua oară cu publicul #UNDERCLOUD10 în calitate de actriţă. De data asta în spectacolul de teatru-dans AAA, alături de Ioana Marchidan, Vlad Bârzanu şi Alin State.

ZIUA 10 a continuat întâlnirile devenite deja ritualice, cu super-producţia Iulius Caesar. Fragmente., în regia excentricului Romeo Castellucci. La cererea mare a publicului, am hotărât să programăm 2 reprezentaţii şi tot nu am reuşit să acoperim toate solicitările. Au urmat apoi emoţiile decernării premiilor UNDERCLOUD, festivitate la care au fost acordate 10 premii. Câştigătorii îi aflaţi aici.

 #UNDERCLOUD10 s-a încheiat în paşi de dans, alături de toţi cei implicaţi în cele 10 zile aniversare. De la artişti şi parteneri, până la echipa de organizare şi de voluntari, aceşti adolescenţi isteţi, pasionaţi de teatru, cu o forţă de muncă molipsitoare.

Vă mulţumesc fiecăruia dintre voi pentru ÎNTÂLNIRE!

 
 
 

 

Photo Credits: UNDERCLOUD - Festival de Teatru Independent de Orice Facebook Page

Descoperă ce s-a întamplat in fiecare zi a festivalului pe canalul oficial de Youtube Undercloud!

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL