3 sfaturi practice de la TIFF (Cum să te pregătești de festival)

Ediția cu numărul 16 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) s-a încheiat cu noi recorduri. La cele 225 de filme din 53 de tari, s-au vândut peste 90.000 de bilete, cu aproape 14% mai multe decat la editia anterioara. Și vânzarile online au crescut în 2017 la TIFF: 38.9% din totalul de bilete au fost cumparate astfel, cu 13.72% mai mult decat în 2016. 

TIFF-ul nu mai pare un simplu festival de film în ultimii ani, ci un eveniment cultural de proporții. Dacă nu vrei să ratezi momentele sale esențiale, e bine să te pregătești din timp pentru TIFF, fie ca ești simplu spectator, jurnalist, invitat sau participant. Tocmai de aceea m-am gândit la o listă de sfaturi utile pentru a nu ne pierde într-un festival atât de mare precum TIFF-ul.

1. Program

E bine să obții din timp de programul TIFF-ului și să faci o primă trecere în revistă a filmelor/evenimentelor la care ții neapărat să ajungi. E posibil ca multe dintre ele să se suprapună. Din fericire, multe din filme au cel puțin două proiecții. Dacă ești invitat/participant/jurnalist la TIFF, e bine să consulți cu atenție kit-ul care vine cu acreditarea. Ai toate indicațiile prețioase acolo. Plus o listă de numere de telefoane ale echipei festivalului, listă care, uneori, se poate dovedi vitală.

Pentru proiecțiile din afara Clujului, e bine să întrebi de două ori înainte de unde și cum se pleacă spre locul respectiv.

2. Bilete

E foarte bine să ți le cumperi din timp. Badge-ul de invitat îți va asigura intrarea la majoritatea proiecțiilor chiar și fără bilet. Cel mai sigur însă este să-ți iei bilete- chiar cu o zi, două înainte. Astfel, îi vei ajuta și pe organizatori să evalueze corect numărul de spectatori așteptați la proiecția/evenimentul respectiv. Anul acesta, câștigătorul Ursului de Aur de la Berlin, Despre trup și suflet, a avut două proiecții sold-out, cu câteva zile înainte. Dacă nu te interesezi în avans de bilete, riști să vezi filmul stând pe scările dintre scaune.

Important: Cine-concerte de la TIFF sunt evenimente distincte. Ideal este să-ți cumperi biletele din momentul punerii lor în vânzare. Anul acesta am avut supriza de descoperi că cele 3 cine-concerte din agendă erau sold out de multă vreme. Din fericire s-au suplimentat în ultimul moment biletele la proiecția clasicului The General (regia Buster Keaton, 1926) acompaniat de trio-ul francez Diallèle. A fost una dintre delicatesele de neratat ale TIFF-ului.

3. Cazare&Locuri de mâncat

Cazare

Dacă vii la Cluj special pentru TIFF, cel mai bine e să cauți cazare cu câteva luni în avans. Anul acesta, au fost peste 1.200 de invitați oficiali la TIFF, așa că locurile din pensiunile și hotelurile centrale sunt antamate din vreme de organizatori. Ideal ar fi să gasești ceva în perimetrul cinematografelor în care au loc proiecțiile la TIFF: Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Casa de Cultură a Studenților. Dacă nu reușești și stai mai departe de centru,nu e chiar așa grav: taxiurile din Cluj au tarife de la 2,25 lei/km, dar distanțele sunt mult mai scurte decât cele din București. Dacă n-ai vreme să treci în timpul zile pe la hotel, ia-ți ceva de ploaie la tine. La început de iunie, la Cluj, vremea e câteodată destul de capricioasă. Anul acesta a plouat două, trei zile. Până la venirea invitatului de onoare, Alain Delon, care a dclarat cu emfază în Piața Unirii: Mă bucur să pot spune că, după zilele ploiaose de până acum, v-am adus soarele.

Locuri de mâncat

Anul acesta, TIFF-ul a avut și evenimente cine-culinare, vezi secțiune FILM FOOD

Dacă nu v-ați rezervat din timp locurile la evenimentele dedicate gastronomiei, și vă așteaptă zile lungi la TIFF, asigurați-vă că aveți mic-dejun la hotel/pensiune. Pentru prânz și cină, Clujul are oferte din cele mai variate și gustoase: de la street-food sau împinge tava (unde se mânâncă foarte decent), până la bucătărie locală (varza a la Cluj nu va lipsi din ofertă, dar nici fasolea nu e de ocolit), sau arome exotice: restaurantele italiene și cele indiene sunt la mare căutare.

Photo Credits: TIFF Facebook Page

 

Acest articol nu are comentarii. POȚI FI PRIMUL